A Rottenbiller utcai Rehabilitációs Részleg

Hosszan tartó előkészületek után 2001. októberében megkezdte működését a Heim Pál Gyermekkórház különböző eredetű obstipációban (székrekedés) és inkontinenciában (széklettartási zavar) szenvedő gyermekek kivizsgálásával, kezelésével foglalkozó részlege.

A fenti tünetcsoport nagyszámú beteget érint. A sebészeti szakrendelésen évente átlagosan kb. 1000 gyermek jelentkezik ilyen panaszok miatt. Többségüknél a kivizsgálás szervi eltérést nem igazol, sebészeti beavatkozás nem szükséges, panaszmentességük eléréséhez mégis tartós gondozást igényelnek. Azokban az esetekben, amelyekben műtét elvégzése vált szükségessé, szintén elengedhetetlen az utógondozás, a komplex rehabilitációs kezelés, mivel a műtéti beavatkozás után a beteg nem válik automatikusan panaszmentessé.

Székrekedés

A két tünetcsoport közül a székrekedés lényegesen gyakoribb. Az elhúzódó, makacs panaszok, főleg csecsemő és kisdedkorban nem könnyen befolyásolhatók. A tünetek a beteg kisgyereket és a szülőt egyaránt megviselik. Az időben elkezdett kivizsgálással és kezeléssel ezen állapot időtartama lerövidíthető, a panaszok fokozatosan megszüntethetők. Az időben felismert szervi eltérések, mint például a veleszületett, vagy másodlagos vastagbéltágulat, műtéttel megszüntethetők, tartós utógondozással a beteg panaszmentessé válhat.
A kivizsgálást a klinikai tünetek feltárása mellett a végbél számítógépes nyomásmérésen alapuló vizsgálatával kezdődik. A teljesen fájdalom nélküli eljárás a beteget nem viseli meg, és természetesen a szülő jelenlétében történik. A nyomásmérés megbízható szűrővizsgálat. Amennyiben a vizsgálat során szervi eltérés gyanúja merül fel, további vizsgálatok szükségesek. A legfontosabbak: végbélből történő mintavétel szövettani vizsgálathoz és a vastagbél kontrasztanyagos feltöltése. A mintavétel altatásban történik a sebészeti osztályon. A gyermeket ez sem terheli jelentősen. Általában egy éjszakát kell a beavatkozás után kórházunkban eltöltenie.
A szervi eltérés nélküli esetek kezelését, illetve a műtött betegek utógondozását a Rottenbiller utcai rendelőben végzik.

Széklettartási zavar

Az inkontinens betegcsoport kivizsgálása a klinikai kép tisztázása után szintén a nyomásméréssel kezdődik. Ide sorolhatók többek között azok a gyermekek, akik valamilyen végbélfejlődési rendellenességgel születtek, emiatt műtéten estek át. Felmérjük, hogy milyenek a rehabilitációs esélyek. Az esetek egy részében kontinenciajavító műtét válik szükségessé.
Az operált, illetve a műtét nélkül gondozott betegcsoport tartós és komplex gondozást igényel, mert eredmény csak így érhető el. A kezelés elemei mindkét betegségcsoportban:
  • megfelelő napirend kialakítása,
  • diéta bevezetése,
  • szükség esetén beöntések adása,
  • átmenetileg gyógyszeres kezelés,
  • pszichoterápia,
  • gyógytorna (számítógépes tréning)
A legfontosabb a szülőkkel való szoros kapcsolat kialakítása, az őszinte felvilágosítás a gyermek állapotáról, a teendőkről és a kilátásokról. Így lehet kialakítani a megfelelő együttműködést, amely a jó eredmény eléréséhez elengedhetetlenül szükséges. A megfelelő, nyugodt feltételek az új kórházi részlegben biztosítottak, így a kezelések rendszerességével az esetek többségében teljes panaszmentes állapot, kisebb részében jelentős javulás érhető el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag