A Rottenbiller utcai Rehabilitációs Részleg

Hosszan tartó előkészületek után 2001. októberében megkezdte működését a Heim Pál Gyermekkórház különböző eredetű obstipációban (székrekedés) és inkontinenciában (széklettartási zavar) szenvedő gyermekek kivizsgálásával, kezelésével foglalkozó részlege.

A fenti tünetcsoport nagyszámú beteget érint. A sebészeti szakrendelésen évente átlagosan kb. 1000 gyermek jelentkezik ilyen panaszok miatt. Többségüknél a kivizsgálás szervi eltérést nem igazol, sebészeti beavatkozás nem szükséges, panaszmentességük eléréséhez mégis tartós gondozást igényelnek. Azokban az esetekben, amelyekben műtét elvégzése vált szükségessé, szintén elengedhetetlen az utógondozás, a komplex rehabilitációs kezelés, mivel a műtéti beavatkozás után a beteg nem válik automatikusan panaszmentessé.

Székrekedés

A két tünetcsoport közül a székrekedés lényegesen gyakoribb. Az elhúzódó, makacs panaszok, főleg csecsemő és kisdedkorban nem könnyen befolyásolhatók. A tünetek a beteg kisgyereket és a szülőt egyaránt megviselik. Az időben elkezdett kivizsgálással és kezeléssel ezen állapot időtartama lerövidíthető, a panaszok fokozatosan megszüntethetők. Az időben felismert szervi eltérések, mint például a veleszületett, vagy másodlagos vastagbéltágulat, műtéttel megszüntethetők, tartós utógondozással a beteg panaszmentessé válhat.

A kivizsgálást a klinikai tünetek feltárása mellett a végbél számítógépes nyomásmérésen alapuló vizsgálatával kezdődik. A teljesen fájdalom nélküli eljárás a beteget nem viseli meg, és természetesen a szülő jelenlétében történik. A nyomásmérés megbízható szűrővizsgálat. Amennyiben a vizsgálat során szervi eltérés gyanúja merül fel, további vizsgálatok szükségesek. A legfontosabbak: végbélből történő mintavétel szövettani vizsgálathoz és a vastagbél kontrasztanyagos feltöltése. A mintavétel altatásban történik a sebészeti osztályon. A gyermeket ez sem terheli jelentősen. Általában egy éjszakát kell a beavatkozás után kórházunkban eltöltenie.

A szervi eltérés nélküli esetek kezelését, illetve a műtött betegek utógondozását a Rottenbiller utcai rendelőben végzik.

Széklettartási zavar

Az inkontinens betegcsoport kivizsgálása a klinikai kép tisztázása után szintén a nyomásméréssel kezdődik. Ide sorolhatók többek között azok a gyermekek, akik valamilyen végbélfejlődési rendellenességgel születtek, emiatt műtéten estek át. Felmérjük, hogy milyenek a rehabilitációs esélyek. Az esetek egy részében kontinenciajavító műtét válik szükségessé.

Az operált, illetve a műtét nélkül gondozott betegcsoport tartós és komplex gondozást igényel, mert eredmény csak így érhető el. A kezelés elemei mindkét betegségcsoportban:

  • megfelelő napirend kialakítása,
  • diéta bevezetése,
  • szükség esetén beöntések adása,
  • átmenetileg gyógyszeres kezelés,
  • pszichoterápia,
  • gyógytorna (számítógépes tréning)

A legfontosabb a szülőkkel való szoros kapcsolat kialakítása, az őszinte felvilágosítás a gyermek állapotáról, a teendőkről és a kilátásokról. Így lehet kialakítani a megfelelő együttműködést, amely a jó eredmény eléréséhez elengedhetetlenül szükséges. A megfelelő, nyugodt feltételek az új kórházi részlegben biztosítottak, így a kezelések rendszerességével az esetek többségében teljes panaszmentes állapot, kisebb részében jelentős javulás érhető el. 2001. december

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső