A rossz egészségügytől félnek a magyarok

Az Ipsos friss nemzetközi felmérésében 28 ország lakóit kérdezték meg, mennyire elégedettek életük bizonyos területeivel, illetve hol látják a legnagyobb problémákat.

A 2020 januárjában, illetve 2019 legvégén készített kutatásban közel 20 ezer ember válaszolt, ezeket összesítve számolták ki az alábbi statisztikai eredményeket.

Jó irányba halad az ország?

A What Worries the World című felmérésben elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek szerint helyes irányba halad-e országuk vagy sem. Erre az összes válaszadó 61 százaléka nemmel felelt. A magyarok pedig a világátlagnál még egy kicsivel elégedetlenebbek a dolgok alakulásával, 72 százalék volt nemmel válaszolók aránya. Egyébként az olaszok a negatív csúcstartók ebből a szempontból: 83 százalékuk szerint nem a jó irányba tart az országuk. A legoptimistábbnak a kínaiak bizonyultak, náluk 90 százalék szerint minden rendben halad. (Bár lehet, hogy a koronavírus-járvány óta másképp válaszolnának erre.)

Ha az egészségügyi ellátásról van szó, nagyon pesszimisták a magyarok. Fotó: BSIP/ Getty Images
Ha az egészségügyi ellátásról van szó, nagyon pesszimisták a magyarok. Fotó: BSIP/ Getty Images

Mitől félünk a leginkább?

Világviszonylatban a szegénységet és társadalmi egyenlőtlenséget, a munkanélküliséget, továbbá a bűnözést és az erőszakot tartják a legnagyobb problémának. Ehhez képest a magyarok nagy részét (76 százalékot) a rossz egészségügyi ellátás aggasztja a leginkább. Ezzel messze kiemelkedünk a mezőnyből, a minket követő lengyeleknél csak 55 százalék látja ezt gondnak. A második legnagyobb probléma a magyar válaszadók szerint a szegénység, a harmadik pedig a korrupció. Továbbá az oktatás helyzete is vezető gond nálunk: míg nemzetközi átlagban 20 százalék sorolta ezt a problémák közül, itthon 32 százalék.

A sok adó nem aggasztja a magyarokat

Érdekes, hogy bár Magyarországon meglehetősen magas az adó, emiatt a jelek szerint nem izgatjuk magunkat. A vizsgált országok közül nálunk találták ezt a legkevesebben aggasztó problémának (5 százalék). De az átlagnál kevésbé tartunk a klímaválságtól, a munkanélküliségtől, az inflációtól, a gyerekkori elhízástól, a szociális juttatások megszűnésétől, a terrorizmustól, a migrációtól és a bűnözéstől is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció