A pénz sem mentené már meg az egészségügyet

Önmagában plusz források bevonása sem oldaná meg az egészségügy problémáit, új struktúra kialakítására van szükség a megkérdezett szakember szerint.

A magyar egészségügy helyzete kapcsán legtöbbször a súlyos alulfinanszírozottság kerül szóba, az InfoRádiónak nyilatkozó egészségügyi szakértő, Lantos Gabriella szerint elsősorban nem a pénzügyi források hiányoznak az ellátórendszer átalakításához. Mint mondta, inkább háziorvosi praxisközösségek, valamint centrumkórházak létrehozására van szükség a fővárosban is.

A kórházi adósságokat így oldanák meg Struktúra-átalakítással oldaná meg a kormányzat a kórházi adósságválságot. A részletekért kattintson az alábbi cikkünkre!

Tény, hogy az egészségügyből rengeteg pénz hiányzik, de az is probléma, hogy ebből a lakossági befizetések milyen arányt képviselnek. A közfinanszírozott egészségügybe nagyjából a GDP 5 százalékának megfelelő közpénz folyik be, ez a magánforrásokkal kiegészülve azonban 7,5 százalékot tesz ki, ami már nem annyira kis összeg - magyarázta a szakértő. Fontos lenne egy átfogó, strukturális átalakítás is, amelyhez már nagyon régóta nincs meg a kellő politikai akarat.

Így kellene átalakítani az egészségügyet

Az egészségügy rendszer megreformálásához a megyei centrumkórházak mintájára kellene egészségügyi központokat létrehozni a fővárosban is - vélekedik a szakértő. Ezekben az intézményekben a hét minden napján, a nap minden órájában el tudná látni a betegeket az összes orvosszakma, és a legmodernebb eszközzel lennének felszerelve. A kisebb kórházakat pedig járási egészségügyi központtá kellene alakítani, amelyekben heti 5x12 órában végeznék el a járóbeteg-ellátást, és ide helyeznék át az egynapos sebészeti centrumokat is.

A pénz önmagában nem elég, komoly átalakításra lenne szükség az egészségügyben. Fotó: iStock
A pénz önmagában nem elég, komoly átalakításra lenne szükség az egészségügyben. Fotó: iStock

A járási egészségügyi központok alkalmasak lehetnek arra is, hogy heti 7x24 órában ügyeleti- és mentőszolgálati ellátást biztosítsanak - folytatta Lantos Gabriella. A maradék ágyakon pedig a kórházakból kikerülő, de haza még nem adható betegek utógondozását végezhetnék el.

Magyarország a legtöbb egészségügyi mutató tekintetében az EU-s országok sereghajtója. A születéskor várható élettartam alapján sem érjük el az európai szintet, a nők 79,3, míg a férfiak 72,5 évre számíthatnak, ami a brazil adatoknak felel meg. A magyarok tehát nem európai, hanem dél-amerikai életminőséget élnek Lantos Gabriella szerint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció