A népesedésünkről tanácskoztak

Az alábbi témákkal foglalkoztak november 11-én a "Népesedési kerekasztal" tanácskozáson a szakemberek:

Meg kell szüntetni a magasabb végzettségű nőkkel szembeni negatív diszkriminációt, hogy ne veszítsék el a hivatásukba fektetett erőfeszítéseiket, miközben megszületnek a tervezett gyermekeik.
Hangsúlyozni kell a munkaadók szerepét, a (kis)gyermekesekkel szembeni negatív előítéletek megváltoztatásában.
A munkavállalói oldal szereplőinek ki kell alakítani egy olyan stratégiát, amely fokozottan veszi figyelembe a fenti problémát.
A kormányzatnak a munka és család összeegyeztetésének elősegítése, a valós részmunkaidős foglalkoztatás megteremtése.
A társadalom és egészségbiztosításnak támogatnia kell mind a gyermekvállalás elősegítését, mind a több generáció kölcsönös segítségének erősítését.
A férfiaknak a családi feladatok ellátásában való részvétele.
A témával foglalkozó kutatásoknak tájékoztatni kell a résztvevőket a dilemmákról.
A gyermeket vállaló fiatalok lakáshoz jutásának támogatása.
A több generációs családok közeli lakhatásának elősegítése.
Fiatalok társkeresésének és társtalálásának segítése. Ma Magyarországon családot és gyereket szeretne a túlnyomó többség - mit lehet tenni a kényszer szingli lét ellen? Egyszerre kell világossá tenni, hogy mind a túlidealizálás, mind pedig a negligálás akadályozza, hogy tartós párkapcsolatok alakuljanak ki.
Nagyszülők, otthoni gyermekgondozók szerepének elismerése,
A modern társadalmakban járványszerű jelenség a kényszerű gyermektelenség, a reprodukciós zavarok, kérdés, hogy hogyan segíthetik a gyermekes családokat azok, akiknek nincsenek saját gyermekeik- a keresztszülőség, komaság fontosságának újraélesztése.
A közbeszéd tudatos megváltoztatása, ami elsősorban a politikumot, közszereplőket, orvostársadalmat stb. érintené, pl. "terhes" helyett "várandós".
A kitolódott házasodási-gyermekvállalási életkort hogyan lehetne lejjebb hozni, de legalább a 30-as évek alá- egyetemista fiatalok gyermekvállalásának támogatása. A nőknek a férfiakénál általában jóval "szabdaltabb" életciklusain belül hogyan lehetne jobban segíteni a ki-belépési pontokon.

A "Népesedési kerekasztal" célja olyan széleskörű társadalmi együttműködés megalapozása, amely folyamatosan napirenden tartja a tartja a demográfiai helyzet kérdését és ajánlásokat fogalmaz meg az annak javítását elősegítő intézkedésekre.

A megközelítésben kulcskérdés a "gyermekhez való jog":
mivel a ma születő gyermekek a jövő zálogai, más szavakkal "közjószágok" (Andorka), hiszen ők jövőbeli munkavállalók, jövőbeli hozzájárulásuk a nemzeti jóléthez mind gyermekeseknek, mind a gyermekteleneknek jövőbeli előnyökkel jár, ezért legitim kormányzati és társadalmi cél annak elősegítése, hogy a kívánt, tervezett gyermekek megszülessenek. Meg kell keresni és meg kell szüntetni azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják a szándékok elérését.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag