A nagy "marihuána-fordulat": immár a szigorításért kampányol a brit liberális napilap

Most - elszörnyedve a legújabb egészségügyi statisztikák láttán - bejelentették, hogy szigorítás-pártiak lesznek. A témáról két hazai szakértőt is megkérdeztünk.
"Ez a lap 1997-ben kampányt indított a kannabisz dekriminalizálásáért. Bárcsak tudtuk volna, mit kell majd felülvizsgálnunk ma" - ezzel a szokatlan bevezetővel jelent meg a The Independent on Sunday tekintélyes brit liberális napilap mai száma. A "pálfordulás" oka, hogy soha nem látott tömegben szorultak tavaly orvosi kezelésre a brit tinédzserek a fűfogyasztás miatt.
Az elmúlt tíz évben ugyanis egyre nagyobb és nagyobb THC-tartalmú kenderszármazékok kerültek forgalomba. Az egyik legelterjedtebb kannabisz-féle például 25-ször annyi hatóanyagot tartalmaz, mint a tíz évvel ezelőtti hasonló kategóriás szer. A szigetországban több mint 22 ezer embert kezeltek tavaly a füvezés okozta mentális bajokkal, több mint a felük fiatalkorú volt.
Veszélyesebb mint az LSD?
A Lancet című orvosi szaklapban nemrég közöltek egy tanulmányt, amely a kenderfogyasztás újonnan feltárt veszélyeiről szól - ezek bizonyos esetekben erősebbek lehetnek, mintha valaki LSD-t vagy ecstasy-t fogyasztana. Colin Blakemore, az Egészségügyi Kutatások Tanácsa vezetője szerint az, hogy egyre többen szorulnak kezelésre, valószínűleg nem azért van, mert ilyen ütemben nő a drogfogyasztók száma, a magyarázat inkább az erősebb szerek miatt okozott bajokban keresendő.
Blakemore professzor szerint a negyedmilliónyi brit skizofrén legalább tizede elkerülhette volna a betegség kialakulását, ha távol tartja magát a kannabisztól. Nagy Britanniában éppen most állt fel egy független testület, amely a kormány új drogpolitikáját lesz hivatott kidolgozni ezek alapján.
Valóban aggasztó jelenségeket tártak fel a kenderfogyasztással kapcsolatban a kutatások - mondta el lapunknak a fővárosi Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője. Funk Sándor szerint az egész világra jellemző tendencia a kenderszármazékok THC-tartalmának növekedése, ami - évekig tartó rendszeres fogyasztás után - rontja a rövid távú memóriát, és kétszer-hatszor nagyobbra növeli az úgynevezett pszichózis (magyarul: heveny elmebaj) kialakulásának veszélyét.
"Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy oksági kapcsolat van a skizofrénia kialakulása és a marihuánafogyasztás között is" - mondta a Hírszerzőnek a főorvos, hozzátéve: megdőlt ugyanakkor az az elmélet, hogy a fű kevésbé okozna függőséget, mint az alkohol: a legújabb felmérések szerint a kenderfogyasztók 15 százaléka válik függővé, az alkohol esetében ez az arány 10 százalékos.
"A fogyasztó takarítson kutyapiszkot!"
A hazai jogszabályokat Funk Sándor alapvetően jónak minősítette a témával kapcsolatban, bár szerinte akkor is tovább kellene haladni a fogyasztás dekriminalizálása irányában. Nemrég egy erről szóló konferencián a Mindentudás Egyeteme szervezésében Funk Sándor azt mondta: "a tetten ért fogyasztót büntessék mondjuk ötnapi kutyapiszok-takarításra Budapesten, s ha visszaeső lesz, újabb és újabb öt napot kelljen ezzel a tevékenységgel foglalatoskodnia".
A kenderfogyasztás legalizálásért küzdő Kendermag Egyesület vezetője, Juhász Péter viszont úgy látja: ma Magyarországon éppen az a helyzet, hogy rengeteg veszélyes anyagot fogyasztunk, és az állam láthatóan nem akar beleszólni ebbe a maga eszközeivel. "Mi pont azt szeretnénk, hogy ez történjen meg. A kender legalizálása ugyanis a szabályozott fogyasztás előtt nyitná meg a kaput" - mondta a Hírszerzőnek Juhász Péter, aki szerint "nem pszichiátriai kérdés elsősorban, hogy hány fiatal szorul kezelésre a drogfogyasztás miatt, hanem az állami hozzáállás kérdése".
Az aktivista szerint a legalizálás azt a(z itthon szintén jelentkező) problémát is megoldaná, hogy egyre erősebbek a hozzáférhető szerek. Ez a tendencia minden drognál megfigyelhető, és az illegális terjesztés miatt (is) van így. Nagyobb hatóanyag-tartalom mellett kisebb mennyiség is elég, ami megkönnyíti a csempészést. Ha legálisan lehetne marihuánát forgalmazni, akkor azt is fel lehetne tüntetni, hogy hat vagy éppen húsz százalékos a THC-tartalma, akárcsak az alkoholoknál, így mindenki tisztában lenne a fogyasztás következményeivel - mondta Juhász Péter.
Kósa András
hirszerzo.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag