A nagy "marihuána-fordulat": immár a szigorításért kampányol a brit liberális napilap

Most - elszörnyedve a legújabb egészségügyi statisztikák láttán - bejelentették, hogy szigorítás-pártiak lesznek. A témáról két hazai szakértőt is megkérdeztünk.
"Ez a lap 1997-ben kampányt indított a kannabisz dekriminalizálásáért. Bárcsak tudtuk volna, mit kell majd felülvizsgálnunk ma" - ezzel a szokatlan bevezetővel jelent meg a The Independent on Sunday tekintélyes brit liberális napilap mai száma. A "pálfordulás" oka, hogy soha nem látott tömegben szorultak tavaly orvosi kezelésre a brit tinédzserek a fűfogyasztás miatt.
Az elmúlt tíz évben ugyanis egyre nagyobb és nagyobb THC-tartalmú kenderszármazékok kerültek forgalomba. Az egyik legelterjedtebb kannabisz-féle például 25-ször annyi hatóanyagot tartalmaz, mint a tíz évvel ezelőtti hasonló kategóriás szer. A szigetországban több mint 22 ezer embert kezeltek tavaly a füvezés okozta mentális bajokkal, több mint a felük fiatalkorú volt.
Veszélyesebb mint az LSD?
A Lancet című orvosi szaklapban nemrég közöltek egy tanulmányt, amely a kenderfogyasztás újonnan feltárt veszélyeiről szól - ezek bizonyos esetekben erősebbek lehetnek, mintha valaki LSD-t vagy ecstasy-t fogyasztana. Colin Blakemore, az Egészségügyi Kutatások Tanácsa vezetője szerint az, hogy egyre többen szorulnak kezelésre, valószínűleg nem azért van, mert ilyen ütemben nő a drogfogyasztók száma, a magyarázat inkább az erősebb szerek miatt okozott bajokban keresendő.
Blakemore professzor szerint a negyedmilliónyi brit skizofrén legalább tizede elkerülhette volna a betegség kialakulását, ha távol tartja magát a kannabisztól. Nagy Britanniában éppen most állt fel egy független testület, amely a kormány új drogpolitikáját lesz hivatott kidolgozni ezek alapján.
Valóban aggasztó jelenségeket tártak fel a kenderfogyasztással kapcsolatban a kutatások - mondta el lapunknak a fővárosi Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője. Funk Sándor szerint az egész világra jellemző tendencia a kenderszármazékok THC-tartalmának növekedése, ami - évekig tartó rendszeres fogyasztás után - rontja a rövid távú memóriát, és kétszer-hatszor nagyobbra növeli az úgynevezett pszichózis (magyarul: heveny elmebaj) kialakulásának veszélyét.
"Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy oksági kapcsolat van a skizofrénia kialakulása és a marihuánafogyasztás között is" - mondta a Hírszerzőnek a főorvos, hozzátéve: megdőlt ugyanakkor az az elmélet, hogy a fű kevésbé okozna függőséget, mint az alkohol: a legújabb felmérések szerint a kenderfogyasztók 15 százaléka válik függővé, az alkohol esetében ez az arány 10 százalékos.
"A fogyasztó takarítson kutyapiszkot!"
A hazai jogszabályokat Funk Sándor alapvetően jónak minősítette a témával kapcsolatban, bár szerinte akkor is tovább kellene haladni a fogyasztás dekriminalizálása irányában. Nemrég egy erről szóló konferencián a Mindentudás Egyeteme szervezésében Funk Sándor azt mondta: "a tetten ért fogyasztót büntessék mondjuk ötnapi kutyapiszok-takarításra Budapesten, s ha visszaeső lesz, újabb és újabb öt napot kelljen ezzel a tevékenységgel foglalatoskodnia".
A kenderfogyasztás legalizálásért küzdő Kendermag Egyesület vezetője, Juhász Péter viszont úgy látja: ma Magyarországon éppen az a helyzet, hogy rengeteg veszélyes anyagot fogyasztunk, és az állam láthatóan nem akar beleszólni ebbe a maga eszközeivel. "Mi pont azt szeretnénk, hogy ez történjen meg. A kender legalizálása ugyanis a szabályozott fogyasztás előtt nyitná meg a kaput" - mondta a Hírszerzőnek Juhász Péter, aki szerint "nem pszichiátriai kérdés elsősorban, hogy hány fiatal szorul kezelésre a drogfogyasztás miatt, hanem az állami hozzáállás kérdése".
Az aktivista szerint a legalizálás azt a(z itthon szintén jelentkező) problémát is megoldaná, hogy egyre erősebbek a hozzáférhető szerek. Ez a tendencia minden drognál megfigyelhető, és az illegális terjesztés miatt (is) van így. Nagyobb hatóanyag-tartalom mellett kisebb mennyiség is elég, ami megkönnyíti a csempészést. Ha legálisan lehetne marihuánát forgalmazni, akkor azt is fel lehetne tüntetni, hogy hat vagy éppen húsz százalékos a THC-tartalma, akárcsak az alkoholoknál, így mindenki tisztában lenne a fogyasztás következményeivel - mondta Juhász Péter.
Kósa András
hirszerzo.hu
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag