A mandulákat ezért veszélyes kivetetni

Sokkal többet betegeskedtek azok az emberek, akiknek gyerekkorában eltávolították a manduláit - állapította meg a legújabb kutatás.

Az elmúlt évekig bevett gyakorlat volt az orr- és szájmandulák eltávolítása, ha a betegnél visszatérő problémát okozott a gyulladásuk. Mert az orr- és torokmandulák által termelt anyagok védenek ugyan a kórokozókkal szemben, de gyulladás is könnyebben kialakulhat miattuk. Mivel az általános orvosi vélekedés szerint a szervek hiánya semmilyen módon nem befolyásolja a felnőtt szervezet egészségét, sok esetben még gyermekkorban kivették azt. A legújabb kutatások szerint azonban a mandulák hiányában több betegség támadja meg az embert.

Teendők mandulaműtét után Fontos, hogy az operáció után ne történjen bevérzés, illetve az ételekkel ne okozzunk további fájdalmat a műtött területen. Kattintson!

A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók ellen, ezért az orvosi gyakorlat is szigorodott, és már csak különösen indokolt esetben javasolják az eltávolítást. A fontosságukat erősítette meg a Melbourne Egyetem friss kutatása is, amely körülbelül 1,2 millió dán ember egészségi adatait vizsgálta meg születésüktől a 10., illetve bizonyos esetekben 30. életévükig.

Az állandó gyulladás miatt az orvos javasolhatja a mandulák eltávolítását
Az állandó gyulladás miatt az orvos javasolhatja a mandulák eltávolítását

Mandula nélkül többet betegeskedünk

Az alanyok közül azoknak az adatait vizsgálták külön, akiknek 9 éves koruk előtt eltávolították valamelyik vagy mindkét manduláját. Megállapították, hogy torokmandulaműtéten átesett embereknél a későbbiekben nagyjából háromszor akkora eséllyel alakult ki felső légúti megbetegedés (például asztma, influenza) vagy allergia. Az orrmandulaműtéten átesetteknél a fenti betegségek kétszer voltak gyakoribbak, illetve a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) és a kötőhártya-gyulladás előfordulása is nagyjából a duplájára nőtt.

Ráadásul az is kiderült, hogy a gyulladásos problémák sok esetben a műtétet követően is visszatérnek, a műtéttel járó rövid távú előnyök tehát sok esetben nem is kompenzálják a hosszú távon jelentkező hátrányokat.

Ez volt az első olyan kutatás, amely több évtizedes távlatból vizsgálta meg a mandulák eltávolításának egészségre gyakorolt hatásait, ráadásul igen nagy merítésből. A kutatást vezető Dr. Byars az eredmények ismeretében azt javasolná, hogy a műtétet csak valóban a legszükségesebb esetben hajtsák végre, és ha lehet, a gyulladásokat inkább valamilyen más kezeléssel enyhítsék.

Forrás: iflscience

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)