A magyarok rossz egészségi állapotának okai

A lakosság egészségi állapotáért a legkevésbé az egészségügyi ellátórendszer felelős - 43 százalékban az életmód, a jövedelem és a végzettség befolyásolja - közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A különböző felmérések azt mutatják, hogy a 30 éves korosztályban a várható élettartamot nézve 9 év a különbség az általános iskolai és a felsőfokú végzettségűek között. A szaktárca által szervezett Védelem, aktivitás, képessé tevés című konferenciasorozat Egészség és szegénység című konferenciáján adatokat ismertetve az államtitkár kiemelte, a végzettségnek van determináló szerepe a különböző betegségek kialakulásának gyakoriságában. Magyarországon az elvesztegetett egészséges életévek 70 százalékáért a lakosság életmódja felelős, és a különböző társadalmi csoportok között ebben óriási különbség van - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

emberek
Az egészségi állapot az életmód, a jövedelem és az iskolázottság függvénye. A felelősség homályban van

A hozzáférésről az egészségügyi ellátórendszerhez elmondta, hogy hiába emelték az üres praxisokra pályázható forrásokat, úgy látszik, nem lehet mindent pénzzel megoldani. Emlékeztetett, hogy jelenleg nettó 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, szerződést azonban mégis nehezen kötnek a háziorvosokkal. Az államtitkár ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a tervek szerint területi felzárkózás címén a háziorvosok kártyapénze között különbséget kell majd tenni abban a tekintetben, hogy milyen praxist kell "elfoglalnia" a háziorvosnak. Így egy hátrányos helyzetű kistérségben a háziorvosi állást vállaló orvos kártyapénzét befolyásoló területi szorzó magasabb lenne.


Az egészségügyért felelős államtitkár szerint foglalkozni kell azzal is, hogy romák és nem romák között is óriási eltérések vannak az egészségügyi állapotban. Mint mondta, a romák attitűdje teljesen más, amit figyelembe kell venni, azonban ez nem kizárólag egészségügyi probléma.

Ónodi-Szűcs beszélt arról is, hogy a kísérleti programként indult alapellátás-fejlesztési modellprogramban részt vevő 24 praxisközösség számát száz fölé növelik jövőre uniós és hazai forrásból. A területi ellátási különbségek ellensúlyozására pedig húsz szűrőbusz indul a hátrányos kistérségekbe. Az egészségi állapot javítását célzó intézkedések komplex beavatkozást kívánnak, amelyhez szorosan hozzátartoznak a szociális intézkedések, az iskolázottság javítása és a családok támogatása.

A népességfogyás Magyarország egyik legnagyobb problémája. Ennek nemcsak az az oka, hogy kevés gyermek születik, hanem hogy a meglévő életekkel nem bánunk elég gondosan. Több mint 32 ezer ember halála megelőzhető lett volna csak 2014-ben. Részletek!

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kifejtette, hogy megengedhetetlen egy fejlett országtól, hogy "fátum legyen", ha valaki alacsony jövedelmű, vagy olyan családba születik, amely a szegénység bármely faktora által veszélyeztetett. Alapvetés, hogy ezen változtatni kell, és meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek ez ellen hatnak. "Nem nézhetjük tétlenül, hogy a hátrányos helyzetből automatikusan következzen az egészségben megélt életévek számának csökkenése" - fogalmazott.

Az egészségügyi ellátásban tapasztalható területi különbségek kiküszöbölésén túl figyelmet kell fordítani a minőségre és az életmódbeli eltérésekre is, amelyekben különböző szakmapolitikai intézkedésekkel tud a kormány segíteni. Ezek között az államtitkár példaként említette a Biztos Kezdet Gyerekházakat is, amelyekben - azon túl, hogy a hátrányos térségekben élő gyermekek ellátását biztosítják - a szakemberek szülőknek életmódbeli - háztartásvezetési, higiéniai - ismereteket is át tudnak adni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag