A magas nők tovább élhetnek

A nők testmérete - tehát súlya, illetve magassága - sokkal többet elárulhat arról, hogy mennyi ideig fognak élni, mint a férfiak esetében.

A fizikai aktivitás mind a két nem esetében bizonyítottan meghosszabbíthatja az életet: minél többet mozognak a férfiak, annál nagyobb esélyük van szép kort megérni, és a nőknél is legalább napi 60 perc mozgást javasolnak a hosszú élet eléréséért. Általánosságban elmondható, hogy nőtt az emberek várható élettartama, de bizonyos fejlett nemzeteknél a növekedés megrekedt, mivel egyre több az elhízott, illetve a krónikusan mozgáshiányos ember.

Ezek a nemzetek élnek a legtovább Míg a japán emberek átlagos élethossza lassan átlépi a kilencven évet, az elmaradott afrikai országok lakossága átlagosan alig éli meg az ötvenet. Vajon melyik nemzet őrzi a hosszú élet titkát, és mire esküsznek a száz év feletti matuzsálemek? Kattintson a válaszért!

A magasság és a testsúly így hat az élethosszra

A korábbi kutatások atesttömegindex(BMI), a fizikai aktivitás, illetve a várható élettartam között keresték a különbséget, de a legtöbb kutatásban nők és férfiak egyszerre vettek részt, vagy kizárólag a férfiakra koncentráltak. De a férfiak és a nők élettartama különbözik, amire hatással lehetnek olyan tényezők, mint a hormonrendszer működése, a gének vagy az életmód is. Hogy ezeket a különbségeket jobban megvizsgálják, a kutatók a Netherlands Cohort Study (NLCS) adatait elemezték, amelyeket 1986-tól kezdve gyűjtöttek össze. Az alanyok az adatgyűjtés kezdetekor 55-69 évesek voltak.

A testmagasságnak a nőknél a várható élettartamra is komolyabb hatása van
A testmagasságnak a nőknél a várható élettartamra is komolyabb hatása van

Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e kapcsolat a testmagasság, a testsúly, a szabadidős fizikai aktivitás, illetve a várható 90 éves élettartam között, továbbá hogy férfiak és nők esetében vannak-e ebben is különbségek. Az alanyok életmódját a 90. születésnapjukig, illetve a halálukig kísérték figyelemmel, attól függően, hogy melyik következett be előbb. Rendszeresen mérték a súlyukat, a magasságukat, és monitorozták, hogy mit, illetve mennyit mozognak. Figyelembe vettek olyan egyéb faktorokat is, mint hogy az alanyok közül kik dohányosok vagy exdohányosok, mennyi alkoholt fogyasztanak, milyen oktatásban részesültek, vagy hogy körülbelül mennyi kalóriát visznek be naponta.

Az eredmények megmutatták, hogy azok a nők, akik megélték a 90 éves kort, az átlagnál magasabbak voltak, illetve kisebb volt a súlyuk a mérések kezdetekor, és kevesebbet híztak 20 év alatt, mint akik még 90 éves koruk előtt elhunytak. Az adatokból az is kiderült, hogy a 175 cm feletti nők 31 százalékkal gyakrabban élték meg a 90 éves kort, mint a 160 cm alattiak. A férfiakra viszont az előbbiek egyike sem volt érvényes, így az eredmények szerint az ő esetükben egészen elenyésző lehet az összefüggés a testsúly, a magasság, illetve a várható élettartam között.

Forrás: sciencedaily.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)