A legijesztőbb betegtörténetek 2018-ból

Amőba támadta meg az agyszövetét, felköhögte tüdejének alvadt vér alkotta modelljét, illetve beszippantotta egy működő MR-készülék - ezek a tavalyi év leghorrorisztikusabb betegtörténetei.

"Ha patadobogást hallasz, lovakra gondolj, ne zebrára!" - hangzik el orvosok körében gyakran a mondás, melynek lényege, hogy az általánosabb tünetek jelentkezésekor először a leggyakoribb betegségeket kell kizárni, azután érdemes csak a ritkább megbetegedések lehetőségeit vizsgálni. Néha megesik azonban, hogy a legáltalánosabb panaszok mögött is egészen ritka, egyedi kórtörténet húzódik, amely az orvosoknak is komoly fejtörést okoz. Az IflScience összegyűjtötte 2018 legkülönösebb, leghorrorisztikusabb történeteit az egészségügyből.

Agyevő amőba áldozata lett

Tavaly szeptemberben járta be az amerikai sajtót annak a 29 éves embernek a története, aki a naegleria fowleri nevű amőba áldozata lett. A férfi néhány nappal azután lett rosszul, hogy ellátogatott egy közkedvelt texasi aquaparkba: magas láz, végtagfájdalmak és erősfejfájásmiatt szállították kórházba, ahol az orvosok először agyhártyagyulladás gyanújával kezdték vizsgálni. Nagy dózisban kapott antibiotikumokat és gyulladáscsökkentőket, miközben több tesztnek is alávetették, hogy kiderüljön, milyen mikroorganizmus állhat a panaszok mögött. Az agy-gerincvelői folyadékban négy nap múlva mutatták ki az amőba jelenlétét, addigra azonban már olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy nem tudtak rajta segíteni - a beteg egy napon belül elhunyt.

Top 10: a legveszélyesebb vírusok a világon Ugyan tudjuk, és elfogadjuk, hogy mikroszkopikus lények, vagy legalább is organizmusok, amelyek talán nem is nevezhetők élőnek (mint ahogyan ez a vírusok esetében vita tárgya) képesek elvenni az életünket azért, hogy fennmaradhassanak, szaporodhassanak. Vajon melyek a legvadabb ellenségeink? Íme a 10-es lista - kattintson!

Az agyevő amőbaként is ismert mikroorganizmus csak nagyon ritkán okoz megbetegedést embereknél, az elmúlt 50 évben - az érintett esetet is beleszámolva - 144 fertőzést regisztráltak az Egyesült Államokban. Aki azonban megfertőződik, nagy eséllyel bele is hal, az adatok alapján csupán három ember élte túl eddig az amőbát.

Nyers hal miatt vesztette el a kezét

A távol-keleti országokban a tengeri állatok okozzák az élelmiszer miatti megbetegedések túlnyomó többségét. Egy 71 éves dél-koreai férfinél egy nyers osztriga elfogyasztása okozott súlyos állapotot, ami miatt a vibrio vulnificus nevű baktérium támadta meg a szervezetét. Alig 12 órával az étkezést követően magas láz jelentkezett nála, bal kezére pedig többcentis, fájdalmas csomók nőttek.

A férfinál azért jelentkezhettek ilyen látványos tünetek, mert több más betegség - cukorbetegség,magas vérnyomásés vesebetegség miatt is állandó kezelésre szorult - egyszerre gyengítette a szervezetét. Ezek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy afertőzésa véráramon keresztül a végtagig jusson, ami miatt a férfi bal kezét amputálni is kellett.

A nyers osztriga fogyasztását követően súlyos fertőzéssel szállították kórházba a férfit
A nyers osztriga fogyasztását követően súlyos fertőzéssel szállították kórházba a férfit

Felköhögte tüdejének "modelljét"

Súlyos, veleszületett szívbetegségben szenvedett az a férfi, aki egy műtétet követően gyökérzetre emlékeztető, összefüggő vérrögöt köhögött fel. Az orvosok megállapították, hogy a vér a beteg jobb tüdejében alvadt meg, formája ezért tulajdonképpen a belső légúti szerkezetének a "modellje" volt. A férfinek szívritmus-szabályozót is beültettek, a keringési problémáit azonban ezzel sem tudták helyreállítani, így egy másik műtétre is szorult, amely után az említett vérrög távozott a szervezetéből. Segíteni azonban nem tudtak rajta, néhány nappal a különös eset után elhunyt.

Annyi széklete volt, hogy majdnem belehalt

Kezelőorvosait is meglepte annak az 53 éves ausztrál férfinak az esete, akinél egy hosszú ideje húzódott székrekedés kis híján életveszélyes állapotot eredményezett. A férfi hasi fájdalmakra panaszkodott, és a jobb lába is érzéketlenné vált. A vizsgálatok gyorsan kimutatták, hogy vastagbelében olyan óriási méretűre torlódott fel a széklete, ami már a csípőben lévő egyik artériáját is nyomta, sőt már a vesék működését is veszélyeztette, ami miatt a vére veszélyesen savassá vált. Az orvosok azonnal megműtötték, és több mint kétliternyi székletet távolítottak el belőle, majd hashajtókat is kapott. Két hét múlva teljesen felépült.

Meghalt, miután beszippantotta az MR

Még tavaly januárban számolt be az indiai sajtó egy tragikus kórházi balesetről, amely egy 32 éves férfi halálát eredményezte. A férfi egy idős rokonát látogatta meg Mumbai egyik kórházában, ahol az egyik dolgozó arra kérte, hogy vigyen be az egyik terembe egy folyékony oxigénnel teli fémpalackot. A helyiségben volt azonban egy éppen működő MR-készülék is, amelynek rendkívül erős mágneses mezeje azonnal magával rántotta a tárgyat, és vele együtt a férfit is. Olyan erősen csapódott a gép falának, hogy rövid időn belül belehalt a sérüléseibe.

A szerencsétlen esetet követően az MR-t kezelő szakembert és a palackot cipeltető dolgozót is felelősségre vonták. Fontos kiemelni, hogy a biztonsági előírásokat betartva az MR teljesen veszélytelen eszköz, mindemellett az orvostudomány egyik leghatékonyabb képalkotó diagnosztikai készüléke, amely ehhez hasonló balesetet csak nagyon ritkán okoz.

Forrás: IflScience

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: