A legdrámaibb számok az egészségügyről

A Magyarországon 2014-ben bekövetkezett halálozások 14 százaléka elkerülhető lett volna időben megkapott orvosi ellátással, további 12 százalékuk pedig hatásosabb beavatkozással - áll a magyar egészségügyet vizsgáló jelentésben.

A Health Consumer Powerhouse két hete publikálta jelentését, a 2017-re vonatkozó Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexet (EHCI). Az eredményekből kiderült, hogy 34 ország közül Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik: egész Európában mindössze öt helyen rosszabb az egészségügy helyzete, mint nálunk. A hvg.hu ennek a kimutatásnak az eredményei alapján vette górcső alá a magyar egészségügy helyzetét és legfőbb kihívásait.

Recseg a háziorvosi rendszer

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Egyéb tényezőket is figyelembe véve az látszik, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár másfél millió ember maradhat háziorvos nélkül. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Az állam keveset, a lakosság sokat fizet

A rangsor felállításakor megvizsgálták többek között az ellátáshoz való hozzáférést, a kezelések eredményességét és minőségét, az elérhető szolgáltatások körét, valamint a megelőzést és a gyógyszerhasználatot is. Ezeket nézve pedig Magyarországon több mint lesújtó a helyzet: a 21 napon belül elérhető rákterápiák és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT-vizsgálatok aránya kiugróan alacsony, a rák, a szívinfarktus és a stroke halálozási rátája, valamint a kórházi fertőzések száma viszont kiugróan magas. A finanszírozás tekintetében is rosszul állunk, a paraszolvencia (vagyis a hálapénz) mértéke jóval átlag fölötti Magyarországon. A jelentés szerint a kormányzat évek óta halogatja az egészségügyi reformokat, ami miatt érezhetően csökkent az ellátás színvonala.

Európában mindössze öt helyen rosszabb az egészségügy helyzete, mint nálunk
Európában mindössze öt helyen rosszabb az egészségügy helyzete, mint nálunk

Hasonló megállapításra jutott az Európai Bizottság is, ami 28 ország egészségügyi helyzetét hasonlította össze és rangsorolta. Megállapításuk szerint bár 2000 és 2015 között Magyarországon csaknem négy évvel emelkedett a várható élettartam, a 75,7 éves jelenlegi érték még mindig öt évvel alacsonyabb az uniós átlagnál, a gyógyítással elkerülhető halálozások arányszáma pedig valamennyi uniós tagállam közül itt az egyik legmagasabb. Mint kiderült, az állam kevés pénzt fordít az egészségügyre, a lakosság viszont annál többet tesz a rendszerbe: az egy főre jutó egészségügyi költés az uniós átlag felét is alig éri el (2015-ben fejenként 1428 euró, szemben a 2797 eurós uniós átlaggal). A zsebből fizetett kiadások magas szintje viszont európai szinten is kirívó, köszönhetően a hálapénznek és a magas gyógyszerköltségeknek.

A jelentés szerint az alulfinanszírozottság hatékonysági problémákkal is társul: hiába történtek például erőfeszítések az indokolatlan kórházi bennfekvések visszaszorítására, az egészségügyi ellátás még mindig erősen kórházközpontú: 2015-ben a magyar betegek átlagosan 9,5 napot töltöttek kórházban, ami az egyik leghosszabb időszaknak számít az EU-n belül. Az orvosszakma elöregedése és a fiatalok kivándorlása általános problémát jelent Kelet-Európában, de nálunk különösen súlyos a helyzet. A 2015-ös adatok szerint ugyanis a háziorvosok csaknem fele 60 év feletti, így visszavonulásuk néhány éven belül még tovább rontja a hozzáférést az alapellátáshoz.


Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) saját, 2017 júniusában publikált jelentése sem festett jobb helyzetet. Összegzésük szerint a Magyarországon 2014-ben bekövetkezett halálozások 14 százaléka elkerülhető lett volna időben megkapott orvosi ellátással, további 12 százalékuk pedig hatásosabb beavatkozással. Vagyis az elhunytak több mint negyede ma is élhetne, ha megfelelően működne az egészségügyi ellátórendszer.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag