A lassú szívverés okai

A bradikardia a szívritmuszavar egyik fajtája, ilyenkor a szív 60-nál kevesebbet ver percenként, ami kórosan alacsony értéknek számít.

Egészséges emberek esetében számos ok válthat ki átmeneti pulzusszám-változást, ilyen a fizikai aktivitás, a hőmérséklet, a stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, ezek az esetek általában ártalmatlanok. Alvásban például a szívfrekvencia lelassul, heves érzelmek, testmozgás, vagy pediglázesetén pedig felgyorsul.

A pulzus nem csupán a megfelelő időtartam, általában egy perc alatti szívösszehúzódások meghatározására alkalmas, számos egyéb jellemzője is van, melyet az orvosok felhasználhatnak a pontosabb diagnózishoz. Hogy pulzusszámunk miről árulkodhat, arról az alábbi cikkünkben olvashat!

Komoly betegséget is jelezhet

Mindazonáltal vannak olyan eltérések, amelyek ha tartósan fennállnak, komoly betegséget jelezhetnek, vagy akár életveszélyes állapotra is utalhatnak. Gyanú esetén érdemes rendszeresen mérni a pulzus (erről itt írunk hogy hogyan), illetve vezetni egy kimutatást róla. Ha jelentősek az eltérések, vagy a percenkénti lüktetés nem a 60-80 intervallum közé esik, a szív túl gyorsan, túl lassan, egyenetlenül vagy szabálytalanul ver, akkor ajánlott mielőbbi kardiológiai kivizsgáláson részt venni!

A lassú szívverés komoly problémákat is jelezhet
A lassú szívverés komoly problémákat is jelezhet

Ha lassul a szívműködés, ezáltal a szívverés is, a pulzus pedig nem ver percenként 60-at, azt bradikardiának nevezzük. Bár a szív ingerképzőjének működési zavarának számos fajtája egyáltalán nem okoz tüneteket, ha az oxigénnel teli vér nem jut el megfelelően a sejtekhez, és az agyi keringés is lelassul, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a szédülés, émelygés, rossz közérzet, de akár eszméletvesztés is. A kevesebbszer összehúzódó szív fáradtságérzéssel is járhat. A tartós, tünetekkel járó bradikardia szívgyógyászati (kardiológiai) vizsgálatot igényel. Akár hirtelen szívhalál is kialakulhat.

A bradikardia sok esetben megelőzhető helyes életmóddal, kellő mozgással, egészséges táplálkozással, a dohányzás és az alkohol elkerülésével, illetve a megfelelő magnézium-bevitellel. Kezelése történhet gyógyszerrel, komoly esetben pedig a szívritmust szabályozó pacemaker beültetésével.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: