A kövérségnek súlyos ára van

A testsúlycsökkentő gyógyszerek fölírására 2006-ban egymillió receptnél több fogyott az Egyesült Királyságban. A fogyasztószerek rendelése 1999-től a nyolcszorosára nőtt, írja az angol egészségbiztosító most megjelent, 222 oldal terjedelmű tanulmánya.
A statisztikák az elhízásra, a fizikai aktivitásra és az étkezési szokásokra vonatkozó adatokat gyűjtötték össze a szigetországban. Az eredmények nem túlságosan lelkesítőek és biztatóak. Míg 1993-ban az angol felnőtteknek 15 százaléka volt kövér, ezek aránya 2006-ra 24 százalék lett. A tizenévesek elhízása még riasztóbb, kövér a fiúk 17-, a lányok 15 százaléka.
Ami reményt keltő, az a rendszeres fizikai mozgás helyzete. A statisztika szerint az utolsó tíz évben a férfiak 40 százalékkal, a hölgyek 28 százalékkal mozognak többet. Megnézték azt is, hogy a nemzetközi diétás szakértők által tanácsolt, helyes étkezési szokások mennyire gyakoriak manapság.
A nemzetközi ajánlás szerint naponta legalább öt alkalommal javasolt étkezni és minden alkalommal - vagy akár még gyakrabban - zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is ajánlott. Ennek az ajánlásnak az angol férfiaknak 28 százaléka, a hölgyeknek 32 százaléka felel meg. Ez az arány 2001 és 2004 között meg se moccant, de az utolsó két esztendőben valamit javult.
Ez év elején az angol egészségbiztosító szakértői úgy látják, hogy a súlytöbblet, az elhízás miatti egészségügyi költségek 2025-ben 5.3 milliárd angol fontot jelentenek. A biztosító szerint a kövérség kezelésére 1998-ban még csak 9.5 millió fontot kellett fordítani, de 2002-ben ez már 48-49 millió fontra emelkedett.
A jelentés arra is kitér, hogy a súlytöbblet egészségügyi ellátása ennél is lényegesen drágább. A kövérség következményeinek kezelése rendkívüli kiadásokat igényel, mivel az elhízás a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi zavarok egyik legfőbb oka, kockázati tényezője.
Becslések szerint az elhízás és következményeinek együttes kezelése végett az Egyesült Királyság 2002-ben 945 millió és 1.075 milliárd fontot költött. A biztosító itt arra is kitér, hogy ebben az összegben a testsúlycsökkentő gyógyszerek ára és forgalma önmagában is ötszörösére emelkedett. Azt is kiemelték, hogy tavaly az első félévben az előző esztendei adatokhoz képest a fogyasztószer receptszám 25 százalékkal növekedett.
Ezen a ponton az angol fogyasztószer receptek csaknem háromnegyedén szereplő gyógyszer, az orlistat gyártója, a Roche cég viszont közbeszólt. A gyógyszergyár képviselői több fórumon hangsúlyozták, hogy a korszerű, megfelelő vizsgálatokkal bizonyított hatású készítmények fontos szerepet játszanak a súlycsökkentésben.
Igen lényeges, hogy ezek a hatóságok által engedélyezett, szoros ellenőrzés mellett, minőségbiztosítási folyamaton áthaladó készítmények nem csodaszerek, melyek önmagukban, rendkívül gyorsan, hetenként több kilónyi súlyvesztést eredményeznek, hanem kiegészítik a megfelelő étrendi változtatások és a rendszeres mozgás kedvező hatását.
A gyógyszergyártók kiemelik, hogy az angol egészségbiztosításban a súlytöbblet okozta egészségkárosodásra költött pénznek legfeljebb másfél százaléka a gyógyszerek költsége. A gyógyszeres kezelés ezen a területen is rendkívül előnyös, például az Európa számos országában forgalomba kerülő rimonabant nem egyszerűen fogyasztószer, hanem ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges- és másodlagos megelőzésének újszerű, hatásos gyógyszere is.
STOP

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt északkeleten hosszabb időre is kisüthet a nap, máshol többnyire sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag