+11° - +28°
Nincs front

A humor létkérdés: hogy kerül a gyógyszerész a kamera elé?

Szabó Emese

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról, létezik-e immunerősítés, mit nem szabad eltitkolni a patikában, milyen vicces vásárlói típusokkal találkozik egy gyógyszerész? Csak néhány téma, amit teljesen komolyan, ám érthetően, vagy éppen egészen humorosan dolgoz fel kisfilmjeiben egy patika csapata. Miért döntöttek úgy, hogy a köpenyt letéve időnként kamera elé állnak?

A gyógyszerészt leggyakrabban a patikában, a tára mögött látjuk, képernyőn kevésbé. Ezen változtatott dr. Kresznovszki Miklós, aki csapatával tavaly novemberben indított YouTube-csatornát, azóta pedig 27 kisfilmjük készült. Cikkünkben Miklósként említjük, lévén már kezdeményezésük beköszöntőjében úgy fogalmazott: "Sziasztok, dr. Kresznovszki Miklós vagyok, de szólítsatok csak egyszerűen Miklósnak! Klinikai szakgyógyszerész vagyok, és már több mint 12 éve praktizálok."

A patika csapata humoros kisfilmekben dolgoz fel hétköznapi helyzeteket. Fotó: Getty Images
A patika csapata humoros kisfilmekben dolgoz fel hétköznapi helyzeteket. Fotó: Getty Images

A fővárosi Szent Borbála Gyógyszertár vezetőjének személyes kedvencei azok a videók, amelyeknél a patika dolgozói színészként jelennek meg, humorral mutatják be az egyes szituációkat. A legelső ilyen a Semmelweis Egyetem kérésére készült, lévén a patikavezető az egyetemen régóta foglalkozik betegbiztonsággal, aminek fontos eleme a csapatmunka. Olyannyira, hogy ha valaki hibázik az ellátás során, és abból a betegnek kára lesz, az az esetek 85-90 százalékában a rendszer hibája, nem pedig egy konkrét személyé. Emiatt fontos az egész rendszer javítása, és emiatt hívta fel a figyelmet az egyetem betegbiztonsági fórumára készült oktatóvideó a nem megfelelő kórházi csapatmunka veszélyeire. A kisfilmben Miklós játszotta az autokrata osztályvezető főorvost, a többiek a szorongó osztályos nővért, az osztályvezető főnővért, a rezidens orvost és az intézeti főgyógyszerészt.

Főszerepben a gyógyszerész

Azóta rengeteg videójuk készült, alapvetően egy hatfős csapat dolgozik rajtuk, készítésükben egy videós mellett részt vesz a patika teljes stábja, három gyógyszerész és egy szakasszisztens. "A videósunk abszolút profi, ő hozza a felszerelést, a világítást és az állványt, ő végzi a vágásokat, és minden ilyen jellegű munkát. Segítségünkre van egy közgazdász barátunk is, aki a közösségi médiás felületeinket kezeli, válaszolgat a kommentekre. Így áll össze a teljes netMED csapat" - mondja Miklós. Mivel gyógyszerészként úgy látja, hogy az egészségügyi nyelvezetet, a gyógyszerekkel kapcsolatos fogalmakat sokan nem értik, fontosnak tartja, hogy betegekhez közérthető módon szóljanak a videókban is. Fontos számára a humor, sok videóban így érzékeltetik azokat a kényes helyzeteket, amelyekkel a gyógyszerészek rendszeresen szembesülnek. Például hogy milyen szélsőséges betegtípusokkal találkoznak, időnként pedig mekkora kihívást jelent számukra a velük való kommunikáció. Szintén humorosan mutatják be a gyógyszervásárlás aranyszabályait és a gyógyszerszedés tízparancsolatát.

A Semmelweis Egyetemmel közösen készültek olyan kisvideók is, amelyekben profi színészek szerepelnek, de a forgatókönyvüket Miklós és kollégái írták. Ilyen például az, amelyik a fölösleges antibiotikum-használat veszélyeire hívja fel a figyelmet, vagy éppen arra, hogy miért nem veszélytelen az interneten keresni a megoldást egy-egy betegségre. Ugyan a videókban feldolgozott történetek kitaláltak, de a valóságtól nem állnak messze, hasonlókkal szinte mindenki találkozott.

Fölösleges szakszavak

Más hangulatúak, ám szintén lazák és közérthetőek azok a videók, amelyek ismeretterjesztő célból készültek. Ilyen lett például a dohányzásról való leszokás gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeiről szóló, vagy éppen esemény utáni tabletták és a megfázásos betegségek kezelésének kérdéskörét taglaló kisfilmjük. Ezekben jellemzően két gyógyszerész beszélget, elkészítésük sok felkészülést, irodalomkutatást, laikus nyelvezetre történő átültetést igényel. A csapatnak célja volt az is, hogy a videókon keresztül betekintést engedjenek abba, mi történik a patikában, minek mi az oka. Például hogy miért lehet valami hiánycikk. A tapasztalatok szerint az ilyen jellegű tájékoztatásra nagy szükség van, sokan ugyanis nincsenek tisztába ennek hátterével.

Készültek olyan videóik is, amelyek gyógyászati segédeszközök használatát mutatják be. A lázmérés és a lázcsillapítás például egyszerűnek tűnik, mindenki azt gondolja, ért hozzá, de a részletekkel azért nem árt tisztában lenni. Fontosnak tartották bemutatni a vércukormérők helyes használatát is, mert a tapasztalat itt is azt mutatta, sokan rosszul teszik ezt.

A koronától az immunerősítésig

Ugyan a csapat előre megírt menetrend szerint dolgozza föl a témákat, figyelnek az aktualitásokra, a koronavírussal például három kisfilmjük is foglalkozott. "Amikor az egész őrület elkezdődött, és rengeteg tévhit keringett, körbejártuk, mi is tulajdonképpen a koronavírus, milyen a felépítése, milyen tüneteket okoz. Ez egyfajta oktatóvideó volt, a másodikban viszont már a számokat néztük, hogy melyik országban mennyi megbetegedés történt, honnan lehet erről információt szerezni. Persze ez azóta már bőven elavult, de amikor készült, nagyon aktuális volt" - mondja a gyógyszerész.

Később a patikákra is hatalmas nyomás nehezedett, mert az emberek a boltok mellett megrohamozták gyógyszertárakat is, szinte kifosztva azokat. Ebben az időszakban telefonnal felvett videó készült arról, milyen intézkedések történtek a patikákban, milyen az élet a gyógyszertárakban. Ez a kisfilm már a szakember szemével közelítette a kérdést, inkább a gyógyszerészkollégáknak próbált támpontot adni, segíteni az embert próbáló helyzetben. Ugyancsak a koronavírus-járványhoz kapcsolódott a csapat immunerősítőkről szóló mítoszromboló videója, amelyben azt járták körbe, létezik-e immunerősítés, és ha igen, akkor miért nem. Mert ahogy Miklós fogalmaz: marketingszempontból ez remek kifejezés, jól el lehet adni, de amúgy az immunrendszert erősíteni nem lehet.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag