A "hulladék-disznóság" ellen az osztrák tiltakozás szengotthárdiaknak nagy segítség

A Szentgotthárd közelébe tervezett hulladékégetőről tartott az osztrák zöld párt burgenlandi szervezete információs rendezvényt a környékbeli osztrák lakosság számára április 13-án a Heiligenkreuzban. A rendezvény apropóját az adta, hogy a szervezet szerint az ottani lakosság csak kevés vagy semmilyen információval nem rendelkezik a beruházásról. Az osztrák zöld párt tudvalevőleg határozottan elutasítja a hulladékégető tervét. A közönség soraiban ott ült a BEGAS AG vezérigazgatója, Rudolf Simandl, és projektvezetője, Franz Schwenninger is. A fórumon az Ausztriából érkező káros környezeti hatások megszüntetése céljából alakult szentgotthárdi civil összefogás, a  Pro Natura St Gotthard (PRONAS) tagjai is részt vettek.
A fórum elején Christiane Brunner, a zöldek jennersdorfi szervezetének képviselője köszöntötte a szépszámú közönséget. Elmondta, hogy a rendezvény célja az, hogy tájékoztassák a környék lakosságát arról, hogy milyen hatásai lehetnek a projektnek a régióra.
Ezt követően Josko Vlasich beszélt a hulladékgazdálkodás helyzetéről Burgenlandban. Elmondta, hogy az ottani hulladékgazdálkodási törvény kimondja, hogy a hulladék lehetséges elkerülése a legfontosabb, a keletkező hulladékot pedig, ha lehet, újra kell hasznosítani, az égetés csak a legvégső megoldás lehet. Burgenlandban évente 35 ezer tonna kommunális hulladék keletkezik, a tervezett hulladékégetőben viszont 200 ezer tonnát égetnének el egy évben.
Ezután újra Christiane Brunner következett, a projekt jelenlegi állapotát vázolta fel. A közeljövőben tervezi a beruházó a környezeti hatástanulmány elvégzését, de egyelőre nem vonták be a lakosságot a tájékoztatásba. Magyarországon már több, mint 8 ezer aláírás gyűlt össze a projekt ellen, Ausztriában viszont alig vannak információk a beruházásról. A cég a hulladék 70 %-át vasúton, 30 %-át közúton kívánja ideszállítani.
Jürrien Westerhof, a Greenpeace aktivistája a burgenlandi közúti forgalom aggasztó növekedéséről, és az ezzel összefüggő, levegőben lévő magas szén-dioxid- és finompor-koncentrációról beszélt, ami a beruházással együtt járó közúti szállítás miatt még tovább emelkedne.
Wolfgang Kühn, a BIGAS (polgári kezdeményezés a "hulladék-disznóság" ellen) képviseletében a tervezett hulladékégető egészségre gyakorolt káros hatásairól tájékoztatott. Hangsúlyozta, hogy szinte lehetetlen felsorolni azt a sok káros anyagot, amit a létesítmény kibocsát. Ezek közül kiemelte a dioxinokat, amelyek már nagyon alacsony koncentrációban is veszélyesek, és soha nem ürülnek ki az emberi szervezetből. A káros anyagok a táplálékláncon is végigmennek, ezért is különösen veszélyeztetett az annak csúcsán lévő ember. A mért kibocsátás hiába marad a határértékek alatt, a káros hatások az évek során összeadódnak, és növelik a rákos betegségek és a születési rendellenességek kockázatát.
Joachim Tajmel a természetvédelmi szövetség képviseletében feltette a kérdést, hogy miért akarják 100 km-ről, ipari területekről a hulladékot egy natúrpark közvetlen közelébe szállítani.
Joób Márk, a PRONAS képviseletében elmondta, hogy a Szentgotthárdon és környékén élő magyarok, akik számára Ausztria  mindig követendő példa volt, most mélységesen csalódtak az osztrákokban. Hangsúlyozta, hogy a magyaroknak nem az osztrákokkal általában, hanem magával a beruházóval van problémájuk, bár kétségtelen, hogy a Rába több éve tartó habzása, a Lapincs sóterhelése, és a tervezett hulladékégető a jó viszony megromlásához vezethet. Fényképek segítségével mutatta be a már meglévő káros környezeti hatásokat és az ipari park osztrák oldalán üzemelő biomassza-erőmű közvetlen közelében talált kommunális hulladékot, melynek mennyisége az eltelt egy hét alatt szemmel láthatóan növekedett.
Ezt követően a jelenlévők kérdezhettek és mondhatták el véleményüket. Egy helyi lakos elmondta, hogy régebben Bécsben, az ottani hulladékégető-erőmű közelében élt, és a tiszta levegő miatt költözött Burgenlandba, ezért tiltakozik a beruházás ellen. Egy hölgy a burgenlandi idegenforgalom védelmében emelte fel szavát. Elmondta, hogy a tervezett beruházás veszélyezteti a turizmust, a környékbeli szállodákban, vendéglátóhelyeken, fürdőkben dolgozó rengeteg ember munkahelyét, amelyeknek a száma többszöröse a BEGAS által teremtett munkahelyek számának.
Egy, a Begas cégnél dolgozó mérnök a szűrőrendszer nagy hatékonyságáról és a létesítmény veszélytelenségéről beszélt. Erre a zöldek azt válaszolták, hogy az ipari parkban működő Lenzing Lyocell gyár nyilván a jelenleginél olcsóbb energiát szeretne, a szűrők előírt rendszerességgel történő cseréje viszont nagyon költséges, ezért megkérdőjelezhető a biztonságos működés.
Woki Zoltán, a PRONAS vezetőségi tagja a BEGAS vezetők tudtára adta, hogy a szentgotthárdiak csak egyetlen választ fogadnak el, vagyis azt, hogy a beruházó más helyszínen kívánja felépíteni a létesítményt. Egy fényképet is bemutatott, amelyen Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök látható, amint éppen a magyarországi Torony határában tervezett lignitbányászat ellen tüntet egy "Nein, danke!" feliratú transzparenssel. Köztudott, hogy a magyar oldalon indult, hulladékégető elleni kampány jelmondata is hasonló.
Az indulatoktól, bekiabálásoktól és személyeskedésektől sem mentes fórumon vélemények hangzottak el pro és contra, de szembetűnő volt, hogy a beruházás támogatói a BEGAS AG alkalmazottai, valamint a szintén ennek a cégnek a tulajdonában lévő, már működő biomassza-erőmű dolgozói voltak. A többi osztrák lakos viszont nemtetszésének adott hangot a beruházással kapcsolatban. VGO

x

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag