A háziorvos megkerülhetetlen marad

A biztosítási reform bevezetése után a felírt gyógyszereket továbbra is bármely működő patikában ki lehet váltani, és az első panaszokkal továbbra is a háziorvost kell felkeresni. Közvetlenül még hosszú ideig nem érez hát különbséget a polgár a biztosítási modellváltásból.
Bár a biztosítási modellváltással járó új szabályokat még a döntéshozók sem ismerik, a tárca államtitkára szerint a páciensek választási szabadsága nőni fog.
A biztosítási reform bevezetése után a felírt gyógyszereket továbbra is bármely működő patikában ki lehet váltani, és az első panaszokkal továbbra is a háziorvost kell felkeresni. Közvetlenül még hosszú ideig nem érez hát különbséget a polgár a biztosítási modellváltásból.
A biztosítottak a rendszer átalakításával először nagy valószínűséggel a nyár elején egy értesítés formájában találkozhatnak, amelyben arról tájékoztatják: a területi elv alapján X vagy Y pénztár a tagjává vált - mondta lapunknak Kincses Gyula, az egészségügyi tárca államtitkára. Ha ezzel a levéllel az adott ellátásszervező nem nyeri el Kovács úr szimpátiáját, akkor három hónapja lesz arra, hogy válasszon másikat. Ő válogathat, de a pénztárnak erre nem lesz lehetősége. A toborzási időszakban a jelentkezők egyszerű belépési lapot töltenek ki, amelyen nevet, lakhelyet, születési dátumot és a taj számot szabad csak feltüntetni. Az egészségi állapotra vonatkozó kérdés nem tehető fel, ezen az alapon tehát nem is lehet megszabadulni a költségesnek ígérkező üzletfelektől.
Ezt követően 2009 januárjáig nem lesz egyéb változás. Az átmeneti időszak első hat hónapjában, minden gyógyítóhely: a háziorvos, a szakorvosi rendelők, a kórházak éppúgy működnek, fogadnak mindenkit, mint azelőtt. Az államtitkár hozzátette: a pénztárak elvben szabadon köthetnek szerződést, a gyakorlatban viszont nem tehetik meg, hogy a területi ellátásra kötelezett ellátókkal (önkormányzati, illetve állami kórházakkal és a speciális centrumokkal) ne legyen kapcsolatuk. A modellváltás után is marad az alapelv, hogy a rendszerben háziorvos a beteg legfontosabb kapcsolata. Tőle kell elindulni, és hozzá kell a leletekkel visszaérkezni. A házi ápolás, a fertőző betegek gyógykezelése, a védőnői szolgálat továbbra is a kötelező biztosítási csomag része marad: jár minden biztosítottnak.
Kincses Gyula szerint a pénztáraknak valamennyi háziorvossal szerződniük kell. Az más kérdés, hogy az új ellátásszervező ajánlhat a hozzá tartozóknak olyan háziorvosát, akikhez szerinte érdemes átjelentkezni, mert például a biztosító által ajánlott protokollt alkalmazzák, lehet online előjegyzéshez jutni. Az ajánlat elfogadóinak a pénztár bónuszokat adhat. Például a vizitdíj elengedését, vagy még több szűrővizsgálatot. Előfordulhat, hogy a páciens egyszer csak nem a lepusztult szakrendelőbe kap beutalót, hanem a helyi magánklinikára, mert a pénztár itt olcsóbban tudta megvásárolni a szolgáltatást. Lehetővé válik majd az is, hogy a nőgyógyász, a fogorvos magánrendelőjében kiállított számlát a pénztárak állják - állítja Kincses Gyula. Ilyen értelemben a beteg választási szabadsága bővül.
A Fidesz kezdeményezte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter parlamenti bizottsági meghallgatását a több-biztosítós rendszerrel kapcsolatban - jelentette be hétfőn Mikola István. Az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint az emberekre veszélyes, amit Horváth Ágnes csinál. A politikus elmondta: az eddig megjelent anyagokból a Fidesz azt látja, hogy a nyereségérdekelt magánbiztosítók az elvártnál is nagyobb hatásköröket kaptak, gyakorlatilag ők dönthetik majd el, hogy mit, mennyiért és hol kaphat a beteg.
(2007.10.09. 10:27)
Danó Anna - Népszabadság

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, északkeleten néhol záporok kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag