A gyulladás

A gyulladás a szervezet válaszreakciója bármely külső vagy belső ok által kiváltott szövetkárosodásra. Feladata a károsító hatás megszüntetése és az eredeti állapot, illetve működés visszaállítása. Mi váltja ki, és tegyünk-e ellene?

Mi válthat ki gyulladást a szervezetünkben?

Bármilyen tényező, amely sejt, illetve szövetelhalást okoz. Mechanikus sérülések (vágás, zúzódás, törés), kémiai anyagok, hőmérsékleti behatások (égés, fagyás), ionizáló sugárzás, mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok), ide tartozik még az elégtelen vérkeringés (érszűkület, érelzáródás) következtében létrejövő oxigénhiány miatti szövetelhalás.

Mi történik a gyulladás során?

A gyulladás folyamatát a szövetek sejtjeinek károsodása indítja el. Ilyenkor a sejthártyából olyan anyagok szabadulnak fel, melyek normális körülmények között szabadon nem találhatók meg. Gyulladást válthatnak ki elpusztult saját vagy testidegen sejtek (paraziták, mikroorganizmusok). A gyulladás során fehérjék, különböző sejtek és olyan anyagok halmozódnak fel a gyulladás területén, melyek részt vesznek a károsító hatás megszüntetésében.

Melyek a gyulladás tünetei?

A bőrfelszín közeli gyulladások tünetei:

  • bőrpír,
  • duzzanat,
  • helyi hőmérséklet emelkedése (a gyulladt terület melegebb, mint a környezete),
  • fájdalom,
  • a szervműködés károsodása.

Nemcsak a bőrfelszín közelében hanem a szervezet más helyein is jöhet létre gyulladás: pl. ízületekben, légutakban, tüdőben, gyomor-bélrendszerben, belső szervekben: vesében, epehólyagban, epevezetékben stb.

Melyek a gyulladás fázisai?

1. Szövetkárosodás.

2. Vaszkuláris fázis: a gyulladásos területen fokozódik a véráramlás, a kis artériák kitágulnak, a vérből az érfalon keresztül fehérvérsejtek és más anyagok jutnak a szövetközti térbe és felhalmozódnak a károsodott részen.

A fehérvérsejtek egyik típusa bekebelezi és genny formájában eltávolítja a baktériumokat, a károsodott sejteket és sejtalkotókat. Mások olyan anyagokat bocsátanak ki, melyek fokozzák más sejtes elemek vándorlásának sebességét, valamint a szervezet védekező rendszerét mozgósító anyagok (hisztamin, bradikinin, prosztaglandin) termelődését.

3. Amennyiben a szervezet védekező rendszere hatástalanította és kiürítette a gyulladást kiváltó anyagot, bekövetkezik a gyógyulás. Számos esetben a szervezet nem képes önmaga teljes mértékben eliminálni, eltávolítani a károsító anyagot és a gyulladásos folyamat krónikussá válhat. Ilyenkor szükséges gyógyszerek segítségével megszüntetni a gyulladást kiváltó okot.

Gyulladásgátló gyógyszerek

Az alkalmazás helye szerint két nagy csoportra oszthatjuk ezeket a gyógyszereket:

  • Külsőleg a bőr felszínén alkalmazható krémek, gélek.
  • Belsőleg szájon át beszedhető gyógyszerek.

A külsőleg alkalmazott gyulladásgátlók a bőrbe masszírozva eljutnak a mélyebb területekre és ott fejtik ki hatásukat. Elsősorban ízületeknél, illetve a deréktájon hatásosak, mert ezeken a testrészeken a fájdalmas ízületek közvetlenül a bőr felszíne alatt helyezkednek el. A belsőleg alkalmazott gyulladásgátlókat általában több területre kiterjedő, illetve hosszantartó vagy krónikus gyulladásos megbetegedésekben alkalmazzák. Ezek erős hatású gyógyszerek, alkalmazásuk orvosi javaslatra történik. 2000. december

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: