A gyomorrontás leggyakoribb okai

Gyomorrontást több dolog miatt kaphatunk, de a leggyakrabban túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása váltja ki, illetve okozhatja vírus- vagy baktériumfertőzés is.

Gyomorrontásnak nevezzük a túlzott mennyiségű vagy romlott étel fogyasztása miatt kialakuló, illetve vírus- vagy baktériumfertőzés esetén létrejövő heveny gyomornyálkahártya-gyulladást. Alapvetően nem önálló betegségről van szó, hanem egy olyan tünetegyüttesről, amely a kiváltó októl függően ugyan többféle lehet, de mindig a gyomor érintettségével jár.

A gyomorrontás rossz közérzettel, majd hányingerrel, hányással, gyomortáji fájdalommal jár. Gyakran kapcsolódik hozzá hasmenés is, de általában mindig gyomortünetekkel kezdődik. Betegségek A-Z rovatunk új cikkében többet is megtudhat a betegségről!

A gyomorrontás tünetei és kezelése

Élete során legalább egyszer szinte biztos, hogy mindenki átesik rajta. Tavasszal és ősszel a fertőzéses eredetű gyomorrontás gyakoribb, az egyéb típusok jelentkezése nem köthető évszakokhoz. Előfordulása nem változik korosztályonként, de a kisgyerekek és az idősek a szövődmények miatt veszélyeztetettebbek.

A gyomorrontás rossz közérzettel, majd hányingerrel, hányással, gyomortáji fájdalommal jár. Gyakran kapcsolódik hozzá hasmenés is, de általában mindig gyomortünetekkel kezdődik. Szívós gyomrú betegeknél előfordul, hogy hányás nem jelentkezik, csak gyomorfájás és émelygés, rossz közérzet és hasmenés alakul ki. A hányás és hasmenés miatt gyengeség, elesettség is jelentkezik.

A gyomorrontás rossz közérzettel, hányingerrel és gyomortáji fájdalommal jár
A gyomorrontás rossz közérzettel, hányingerrel és gyomortáji fájdalommal jár

Legtöbbször az elfogyasztott étel minősége, vagy mennyisége okozza a gyomorrontást, de előfordulhat, hogy valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés áll a tünetek mögött. Nagyobb eséllyel lesz gyomorrontása annak, akinek krónikus emésztőrendszeri betegsége van, a Helicobacter pylori-fertőzés például védtelenebbé teszi a gyomrot más kórokozóval szemben, a krónikus bélgyulladás esetén pedig a fennálló felszívódási zavarok növelik a fogékonyságot. Akinek alapból gyenge az immunrendszere, az más betegségek mellett a gyomorrontásra is hajlamosabb.

Gyomorrontásnál fontos figyelni a diétára is, főleg annak második szakaszában, amikor a folyadékpótláson túl már az energiabevitel is fontos. Hasmenés vagy hányás esetén fontos a megfelelő folyadékpótlás. Rendszerint pár nap alatt meggyógyul a betegség, kockázatokkal csak akkor járnak, ha valamilyen más alapbetegséggel is küzd a beteg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)