"A beteg érdeke legyen a legfőbb törvény!"

A kórházi ellátás a XIX. század közepén kezdett kialakulni Mezőtúron, mely mai felfogás szerint inkább szegényház volt, 25-30 koldus gondozását, felügyeletét látta el. Az intézményt az Év Kórháza verseny keretében mutatjuk be.

Közadakozással kezdődött

A kórház történetét 1950. június 1-jétől számítják, ekkor adott úgynevezett "nyilvánossági jogot" az Egészségügyi Minisztérium az intézménynek. Ekkor a mai Általános Iskolai Kollégium épülete és a Fóti úti Járványkórház tartoztak a Kórházhoz.

A működő ágyak száma ebben az időben 95 volt. Ezeken az ágyakon belgyógyászati, sebészeti és szülészet-nőgyógyászati betegeket és gyermekeket ápoltak. A műtő szegényes volt, a kórházi felszerelés egy része közadakozásból származott.

Az intézmény weboldala: www.mezoturikorhaz.hu Később sem az ágyszám, sem az épületek nem elégítették ki az igényeket, és a Járásbíróság megszűnésével 1951-ben annak épületét is kórház célokra használták fel, itt helyezve el a műtéti osztályokat. A berendezkedés nem volt könnyű, az egységes irányítás ilyen körülmények között nehezen volt keresztülvihető.

Két évvel később a régi Fiúinternátus épülete is a kórház kezelésébe került, így - az akkori jelentések szerint - a kórház szükségjellege megszűnt és az osztályok elkülönültek egymástól. Erre azért is szükség volt, mert Mezőtúr és Túrkeve várossá alakulása az egészségügyet fokozott feladatok elé állította. Igen sok beteg részére ekkor vált valóban lehetővé az orvosi ellátás és az évtizedeken át elhanyagolt betegségekkel tömegesen jelentkezők komoly próbatétel elé állították az intézmény dolgozóit.

Amikor az intézmény "kísérleti kórházzá" vált

1960-ban a kórház jó munkájának elismeréseképpen "B kategóriába" került. Folyamatosan fejlődött, 1963-ban munkaszervezési kísérleti kórház lett, ami munkájának újabb elismerését jelentette.

Az 1960-as évek közepe óta többször szóba került egy új kórház létesítésének a terve, de a kivitelezés mindig meghiúsult. Az 1970-es években megépült az új szakorvosi Rendelőintézet.

Kórházunk ellátási területének - Mezőtúr, Túrkeve, Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék - több mint 32.000 lakosának egészségügyi gyógyító-megelőző ellátását biztosítja, de ellátási területen kívüli betegek is szívesen keresik fel intézetünket.

Intézetünk jelenlegi ágyszáma 169. Belgyógyászati, Általános Sebészeti, Szülészet - Nőgyógyászati, Gyermekgyógyászati osztályok mellett Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Osztály valamint Ápolási Osztály is létesült. A Nőgyógyászati és Sebészeti egységünk 2005. január 1-től mátrix-szervezeti formában működik.

2005. december 1-től Sürgősségi betegfogadó helyet alakítottak ki.

A megnövekedett ellátási igények, feladatok, valamint az, hogy épületeink elavultak, nem egészségügyi ellátás, illetve kórház céljára épültek, rekonstrukciós munkálatokat tettek szükségessé.

Mezőtúr Város Önkormányzata a Városi Kórház - Rendelőintézet felújításához és új pavilon építéséhez közel 1,5 milliárd forint támogatást kapott.

A címzett támogatással megvalósuló rekonstrukciós munkák 2005. január 10-én kezdődtek, és három év alatt valósultak meg.

Fejlődési lehetőségek

2007. április 1-jétől Krónikus és Rehabilitációs Osztály kialakítására került sor. 2009. április 1-jétől a Sürgősségi beteg-fogadóhely osztályként működik.

A Mezőtúr Város Önkormányzata és a Mezőtúr Városi Kórház és Rendelőintézet Eü. Szolg. Kft. közösen két pályázat elbírálására vár, mely szerint a szakrendelés teljes rekonstrukciós felújítása, illetve a kórház régi szárnyának felújítása, eszköz és géppark beszerzése valósulna meg.

A Mezőtúr Városi Kórház Rendelőintézet Eü. Szolg. Kft., Mezőtúr és vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában meghatározó szerepet betöltő intézet. Tevékenysége középpontjába a magas szintű szakmai ellátást, a betegek, a betegek hozzátartozói és valamennyi partnere elégedettségének biztosítását, a szolgáltatás minőségének folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettséget helyezi. E feladatának a szakmai igényesség, az etikus, betegközpontú gyógyítás, ápolás és diagnosztika színvonalának folyamatos emelésével, a betegek szükségleteinek, igényeinek és jogainak tiszteletben tartásával kíván megfelelni. Az intézmény a folyamatos minőségfejlesztést támogató minőségirányítási rendszert működtet az MSZ EN ISO 9001 2009 szabvány előírásai szerint.

Legfőbb célkitűzése, hogy megfeleljen a vele szemben támasztott szakmai elvárásoknak, melyet regionális szakmai, illetve szervezett továbbképzések révén igyekeznek biztosítani.

Mezőtúr Városi Kórház Rendelőintézet Egészségügyi Szolgáltató Kft.
Főigazgató: Dr. Csellár Zsuzsanna
Osztályok száma: 9
Kórházalapítás: 1950.
Vonzáskörzet: Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok és Békés megye
Ellátott fekvőbetegek száma: 5 678 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 144 267 fő / 2009.
Orvoslétszám: 50 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 131 fő
Alapítvány: Mezőtúr Városi Kórház - Rendelőintézet Fejlesztéséért Közalapítvány
Bankszámla száma: 10700024-44907707-51100005

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció