A Bátor Tábor Alapítvány

A Bátor Tábor Alapítványt a gyermek-egészségügy és a gyermekpszichológia területén jártas szakemberek elkötelezett csoportja hozta létre 2001-ben.

A Bátor Tábor élményterápiás programot kínál nyári tábor formájában daganatos, cukorbeteg és egyéb súlyos, krónikus betegséggel élő gyermekek számára.
A program célja komplex terápiás rekreációs programok által a gyermekek önbizalmának növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása, a társadalmi beilleszkedésük elősegítése.

A tábor minden napja az élményekről, a vidámságról szól. A programok között napközben szerepel az evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, sport, újságírás, színjátszás, majd némi készülődés után este jöhet a casino, táncház, ki-mit-tud vagy a kerti party. A programok lényege, hogy a gyerekek minden tevékenysége sikerélményt nyújt nekik, ezáltal pozitív befolyást gyakorol önértékelésükre, önbecsülésükre, ezt hívják terápiás rekreációnak. A Bátor Tábor ugyanis nem a betegségről, a korlátokról, a fájdalomról vagy a tehetetlenségről szól, sokkal inkább az életről, a lehetőségekről, a mosolyról s az összetartozásról.

A Bátor Tábor csapata a gyermekgyógyászat különböző területein nagy tapasztalattal rendelkező gyermekorvosokból és gyermekpszichológusokból, valamint pedagógusokból és mentálhigiénés végzettségű szakemberekből áll.

A kezdeményezést egy - Paul Newman által húsz évvel ezelőtt alapított - már jól működő amerikai és európai táborhálózat munkája ihlette, velük állandó, komoly szakmai kapcsolatuk van. A 81 éves filmsztár a megálmodója és megalapítója annak a nemzetközi táborszövetségnek (Association of Hole in the Wall Camps), amely a világszerte hasonló filozófiát és célokat képviselő, a súlyos beteg gyerekek életét megszépíteni hivatott, élményekben gazdag programokat kínáló táborok esernyőszervezeteként működik.

A 2001 óta működő Bátor Tábor 2005 óta szintén tagja ennek - az évek folyamán a világ legnagyobb élményterápiás táborcsaládjává fejlődő - szervezetnek: az 5 USA-beli és 1-1 ír, angol, francia, izraeli, olasz és magyar tábort tagjai között tudó szövetség eddig több mint 100 000 súlyos beteg gyermek számára nyújtott esélyt arra, hogy a fájdalmas kórházi kezelések után (vagy közben) megérezhesse, mit is jelent valójában gyermeknek lenni. A világszerte 32 országból fogadott, több mint 40 különböző krónikus betegség egyikében szenvedő (például daganatos, leukémiás, AIDS-es, szívbeteg, cukorbeteg, asztmás, égési sérült) gyerekek táboroztatása évente 7200 önkéntes bevonásával valósul meg. Az egy hetes részvétel a gyerekek és hozzátartozóik számára minden táborban ingyenes.

A magyarországi alapítvány, működésének első évében, 2001 nyarán, 50 daganatos gyermek táboroztatását tette lehetővé. A kezdeményezés már akkor is szíves fogadtatásra lelt mind szakmai mind az érintettek körében. Az önkéntes bázis folyamatos fejlesztésével, és a hazai gyermekgyógyászati központokkal való mind szorosabb együttműködés eredményeként 2006 tavaszáig 700 daganatos, illetve cukorbeteg gyermek részesülhetett a Bátor Tábor nyújtotta rekreációs élményprogramokból.

Az elmúlt öt évben az alapítvány tevékenységét nem csak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is a folyamatos fejlődés jellemzi.
2002 nyarától a célcsoportokat és a gyermekek létszámát egyidejűleg bővítettük: három turnusban, 100 onkológiai és 50 cukorbeteg gyereket fogadtunk mintegy 130 önkéntes közreműködésével. 2003-ban és 2004-ben is három váltásban táboroztattunk, több mint 150 gyermek és 150 önkéntes részvételével. A 2005-ös évben, már négy váltásban táborozott 200-200 beteg gyermek és cimbora (önkéntes programtartó).

A sajátos, egyedileg kifejlesztett önkéntes-képzési rendszer garantálja az élménydúsabb és biztonságosabb foglalkozások szervezését, lebonyolítását. 2003 óta az egy hetes nyári táborok hatását évközben havi rendszerességgel klubfoglalkozások erősítik - Kölyök Klub 6-13 éves gyermekeknek, Kamasz Klub a 13 éven felülieknek Budapesten, valamint a debreceni és a pécsi klubok. Télen egy hétvégére nagyszabású Téli Találkozót szervezünk a nyári élmények felelevenítésére.
Az eddigi tapasztalatok alapján mind a szülők, mind a gyerekek lelkesen kapcsolódtak be a szombati foglalkozásokba, melyeket úgy alakítottunk ki, hogy azok a kísérő szülőknek, testvéreknek is izgalmasak, érdekesek legyenek. Ezek a találkozások, az új kötődések, barátságok születése mellett, jó kiindulópontjai lehetnek a szülők közötti önsegítő hálózatnak, a gyerekek egymásba való hitének megerősítésében, hiszen itt hasonló problémákkal küzdő családok ismerhetik meg egymást.
2004-től évente négynapos Családi Tábor is várja a 0-6 éves krónikusan beteg korosztályt és családjukat.
Az alapítvány nemzetközi testvérszervezeteinek munkájába hírességek is bekapcsolódtak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag