+3° - +12°
Kettős front

A BAR-lista új köntösben: tudnivalók a KHR-ről

Kiss Verus

A KHR 2011 októberétől a lakossági hitelszerződések tekintetében is teljes listás hiteladós nyilvántartásként működik. Milyen adatok szerepelnek benne, hogyan szerezhetünk információt róla?

BAR helyett KHR

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábbi nevén a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, BAR) egy olyan központi adatbázis, ahova a hazai pénzügyi szolgáltatók feltöltik a hiteladatokat. Ezen információk az adós előzetes hozzájárulása esetén minden más, a rendszerhez csatlakozott pénzügyi intézmény számára egy újabb hitel igénylése esetén elérhetővé válnak. Az adósnyilvántartás két nagy alrendszerből áll: a vállalkozói nyilvántartásból és a lakossági nyilvántartásból.

A KHR 2011 októberétől a lakossági hitelszerződések tekintetében is teljes listás hiteladós nyilvántartásként működik. Korábban a lakossági ügyfelek adatai kizárólag szerződésszegés esetén jelentek meg benne, míg ezután minden lakossági hitelszerződés törvényben rögzített adatai bekerülnek, ami átláthatóbbá és kockázatmentesebbé teszi a hitelezést, és bizonyos előnyöket is biztosíthat a jól fizető adósoknak újabb hitel felvételekor. A KHR-ben kizárólag az ügyféladatok törvényben rögzített köre szerepelhet, melyet csak meghatározott célokra, elsősorban az ügyfél hitelképességének megállapításához használhat fel a pénzügyi szolgáltató.

Hitel előtt

A hitel felvételét megelőzően a hitelt nyújtóknak fel kell mérniük az igénylő hitelképességét, ezért a hitelszerződés megkötéséhez az igénylőnek meg kell adnia bizonyos adatait (személyes adatok, elérhetőség, jövedelmi helyzet, korábbi hitelfelvétellel összefüggő adatok). Ezen adatok egy része a KHR-be a hitelfelvétel alkalmával rögzítésre kerül.

Előzetes hozzájárulás alapján átadott adatok

Amennyiben az ügyfélnek már van hitele és előzetesen hozzájárult adatainak a KHR-ből való lekérdezéséhez, akkor ezek újabb hiteligénylés esetén más, a rendszerhez csatlakozott pénzügyi szolgáltató számára is hozzáférhetőek lesznek. Ez a hitelügyintézést nagymértékben egyszerűsíti , hiszen a pénzügyi szolgáltató ellenőrizheti, hogy leendő ügyfele "jó adós"-e. A megbízható ügyfeleket a bankok értékelik, míg az ismeretlen hitelmúlttal rendelkező ügyfelekkel szemben óvatosak.

Az ügyfél előzetes hozzájárulása esetén a következő adatok válnak lekérdezhetővé: a havonta fennálló tőketartozásainak összege és pénzneme, illetve ezek teljesítésének ténye, ideje, az esetleges előtörlesztéseinek ténye, dátuma és az előtörlesztés összege. A megadott hozzájárulás később azonban bármikor módosítható, visszavonható. Az ügyfelek érdekvédelmét szolgálja, hogy amikor a pénzügyi szervezet adatot ad át az ügyfélről a KHR részére, erről az átadást követő 5 napon belül írásban vagy külön kérésre e-mailben tájékoztatást küld.

Az adatok törlése

A hitelszerződés szerződésszerű megszűnését követően az adatokat törlik a KHR-ből. Az adós azonban írásban kérheti, hogy adatai még 5 évig a KHR-ben maradjanak, így biztosítva hiteltörténetének hosszú távú ellenőrizhetőségét. E kérését bármikor visszavonhatja.

Egyes események bekövetkezésekor kötelezően átadott adatok

Jó tudni

A késedelmes hiteladatokat a KHR-ben az átadástól számított 10 évig tárolják. Abban az esetben, ha a tartozást rendezik, a rendezést követő 1 év múlva az adatokat is törlik.

Hitelmulasztás esetén a szolgáltató az ügyfél hozzájárulása nélkül átadja a hitelfelvelő adatait (személyi azonosító és a mulasztásra vonatkozó adatok), mindezek előtt azonban 30 nappal figyelmeztetést küld. A tartozás ez idő alatt történő rendezésével az adatátadás elkerülhető, ám ha továbbra sincs változás, a hitelező elküldi a szóban forgó adatokat a KHR-be, és erről 5 napon belül értesítést küld az ügyfélnek.

A csalás miatt elutasított hitelszerződés, illetve bankkártyával történő visszaélés esetén szintén a KHR-be kerülnek az ügyfél adatai. A hamis adatszolgáltatás, illetve visszaélés tényével kapcsolatos adatátadást követő 5 napon belül az adatszolgáltató értesítést küld az ügyfélnek. Ebben az esetben a személyi azonosító és az elkövetett csalásra vagy visszaélésre vonatkozó adatok 5 évig maradnak a KHR-ben, korábbi törlésükre nincs mód.

Magánszemélyek esetében a kötelezően átadott adatok listáját "negatív listának" is nevezik, mert az adatok csak szerződésszegéskor kerülnek átadásra, és egy újabb hitelkérelem vagy más pénzügyi szolgáltatás igénylésének elbírálásakor van jelentősége. A negatív listán való szereplés nem jelenti a hitelkérelem automatikus elutasítását, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen megnehezítik az újabb hitelfelvételt.

Miről és miként szerezhet tudomást az ügyfél a KHR-ből?

A törvény lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy információt szerezzenek a róluk a KHR-ben nyilvántartott adatok teljes köréről, így arról, hogy milyen adatok szerepelnek róla, ezt melyik intézmény adta át, illetve ki, mikor és milyen jogcímen fért ezekhez hozzá. Az adósnak mind a kötelező adatszolgáltatás, mind a hozzájárulásán alapuló adatok körében joga van ehhez a tájékoztatáskéréshez, melyet bármely, a KHR-hez csatlakozott hitelnyújtó az ügyfél kérésére költségtérítés és egyéb díj felszámolása nélkül köteles megadni.

Amennyiben a KHR-ben szereplő adattartalommal az ügyfél nem ért egyet, kifogást nyújthat be az adatot átadó pénzügyi szervezethez, vagy a KHR-t kezelő vállalkozáshoz. Amennyiben a panasz jogos volt, a pénzügyi szolgáltató köteles intézkedni a helyesbítésről.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag