A BAR-lista új köntösben: tudnivalók a KHR-ről

Kiss Verus

A KHR 2011 októberétől a lakossági hitelszerződések tekintetében is teljes listás hiteladós nyilvántartásként működik. Milyen adatok szerepelnek benne, hogyan szerezhetünk információt róla?

BAR helyett KHR

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábbi nevén a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, BAR) egy olyan központi adatbázis, ahova a hazai pénzügyi szolgáltatók feltöltik a hiteladatokat. Ezen információk az adós előzetes hozzájárulása esetén minden más, a rendszerhez csatlakozott pénzügyi intézmény számára egy újabb hitel igénylése esetén elérhetővé válnak. Az adósnyilvántartás két nagy alrendszerből áll: a vállalkozói nyilvántartásból és a lakossági nyilvántartásból.

A KHR 2011 októberétől a lakossági hitelszerződések tekintetében is teljes listás hiteladós nyilvántartásként működik. Korábban a lakossági ügyfelek adatai kizárólag szerződésszegés esetén jelentek meg benne, míg ezután minden lakossági hitelszerződés törvényben rögzített adatai bekerülnek, ami átláthatóbbá és kockázatmentesebbé teszi a hitelezést, és bizonyos előnyöket is biztosíthat a jól fizető adósoknak újabb hitel felvételekor. A KHR-ben kizárólag az ügyféladatok törvényben rögzített köre szerepelhet, melyet csak meghatározott célokra, elsősorban az ügyfél hitelképességének megállapításához használhat fel a pénzügyi szolgáltató.

Hitel előtt

A hitel felvételét megelőzően a hitelt nyújtóknak fel kell mérniük az igénylő hitelképességét, ezért a hitelszerződés megkötéséhez az igénylőnek meg kell adnia bizonyos adatait (személyes adatok, elérhetőség, jövedelmi helyzet, korábbi hitelfelvétellel összefüggő adatok). Ezen adatok egy része a KHR-be a hitelfelvétel alkalmával rögzítésre kerül.

Előzetes hozzájárulás alapján átadott adatok

Amennyiben az ügyfélnek már van hitele és előzetesen hozzájárult adatainak a KHR-ből való lekérdezéséhez, akkor ezek újabb hiteligénylés esetén más, a rendszerhez csatlakozott pénzügyi szolgáltató számára is hozzáférhetőek lesznek. Ez a hitelügyintézést nagymértékben egyszerűsíti , hiszen a pénzügyi szolgáltató ellenőrizheti, hogy leendő ügyfele "jó adós"-e. A megbízható ügyfeleket a bankok értékelik, míg az ismeretlen hitelmúlttal rendelkező ügyfelekkel szemben óvatosak.

Az ügyfél előzetes hozzájárulása esetén a következő adatok válnak lekérdezhetővé: a havonta fennálló tőketartozásainak összege és pénzneme, illetve ezek teljesítésének ténye, ideje, az esetleges előtörlesztéseinek ténye, dátuma és az előtörlesztés összege. A megadott hozzájárulás később azonban bármikor módosítható, visszavonható. Az ügyfelek érdekvédelmét szolgálja, hogy amikor a pénzügyi szervezet adatot ad át az ügyfélről a KHR részére, erről az átadást követő 5 napon belül írásban vagy külön kérésre e-mailben tájékoztatást küld.

Az adatok törlése

A hitelszerződés szerződésszerű megszűnését követően az adatokat törlik a KHR-ből. Az adós azonban írásban kérheti, hogy adatai még 5 évig a KHR-ben maradjanak, így biztosítva hiteltörténetének hosszú távú ellenőrizhetőségét. E kérését bármikor visszavonhatja.

Egyes események bekövetkezésekor kötelezően átadott adatok

Jó tudni

A késedelmes hiteladatokat a KHR-ben az átadástól számított 10 évig tárolják. Abban az esetben, ha a tartozást rendezik, a rendezést követő 1 év múlva az adatokat is törlik.

Hitelmulasztás esetén a szolgáltató az ügyfél hozzájárulása nélkül átadja a hitelfelvelő adatait (személyi azonosító és a mulasztásra vonatkozó adatok), mindezek előtt azonban 30 nappal figyelmeztetést küld. A tartozás ez idő alatt történő rendezésével az adatátadás elkerülhető, ám ha továbbra sincs változás, a hitelező elküldi a szóban forgó adatokat a KHR-be, és erről 5 napon belül értesítést küld az ügyfélnek.

A csalás miatt elutasított hitelszerződés, illetve bankkártyával történő visszaélés esetén szintén a KHR-be kerülnek az ügyfél adatai. A hamis adatszolgáltatás, illetve visszaélés tényével kapcsolatos adatátadást követő 5 napon belül az adatszolgáltató értesítést küld az ügyfélnek. Ebben az esetben a személyi azonosító és az elkövetett csalásra vagy visszaélésre vonatkozó adatok 5 évig maradnak a KHR-ben, korábbi törlésükre nincs mód.

Magánszemélyek esetében a kötelezően átadott adatok listáját "negatív listának" is nevezik, mert az adatok csak szerződésszegéskor kerülnek átadásra, és egy újabb hitelkérelem vagy más pénzügyi szolgáltatás igénylésének elbírálásakor van jelentősége. A negatív listán való szereplés nem jelenti a hitelkérelem automatikus elutasítását, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen megnehezítik az újabb hitelfelvételt.

Miről és miként szerezhet tudomást az ügyfél a KHR-ből?

A törvény lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy információt szerezzenek a róluk a KHR-ben nyilvántartott adatok teljes köréről, így arról, hogy milyen adatok szerepelnek róla, ezt melyik intézmény adta át, illetve ki, mikor és milyen jogcímen fért ezekhez hozzá. Az adósnak mind a kötelező adatszolgáltatás, mind a hozzájárulásán alapuló adatok körében joga van ehhez a tájékoztatáskéréshez, melyet bármely, a KHR-hez csatlakozott hitelnyújtó az ügyfél kérésére költségtérítés és egyéb díj felszámolása nélkül köteles megadni.

Amennyiben a KHR-ben szereplő adattartalommal az ügyfél nem ért egyet, kifogást nyújthat be az adatot átadó pénzügyi szervezethez, vagy a KHR-t kezelő vállalkozáshoz. Amennyiben a panasz jogos volt, a pénzügyi szolgáltató köteles intézkedni a helyesbítésről.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag