A magyarok senkiben sem bíznak?

A világ lakossága az orvosokban és tudósokban bízik meg a legjobban. A magyarok bizalmatlansága azonban átlagon felüli.

Világszerte az orvosokban bíznak meg a legjobban az emberek. Magyarországon azonban jelentősen visszaesett az egészségügy szakemberekbe vetett bizalom – állapította meg az Ipsos nemzetközi kutatása, amely 28 ország lakóinak véleményét kérte ki. A 2018 óta már negyedik alkalommal elvégzett bizalomfelmérésből az is kiderült, hogy a reklámszakemberek és politikusok élvezik a legkevesebb bizalmat globálisan.

bizalom, orvosok, tudósok, tanárok, Ipsos
A magyarok még az orvosok és tudósok szavait is kételkedve fogadják. Fotó: Getty Images

Ez a három legmegbízhatóbb szakma

A 28 megkérdezett ország lakosságának 59 százaléka tartja megbízhatónak az orvosokat. A bizalmi ranglétra második helyén (57 százalékkal) a tudósok, a harmadik helyen (52 százalékkal) pedig a tanárok állnak. Ezzel szemben a legkevésbé megbízhatónak – a korábbi évekhez hasonlóan, a résztvevők 12 százalékának véleménye alapján – a politikusokat tartják, és őket csak kissé előzik meg a miniszterek (16 százalék) és a reklámszakemberek (18 százalék).

Az orvosokba és tudósokba vetett bizalom szintje egyébként 22 országban enyhén csökkent a 2021-ben elért magas pontszámokhoz képest, és visszatért a világjárvány előtti szintre. Világszerte a spanyolok tartják a legnagyobb – 71 százalékos – arányban megbízhatónak az orvosokat, de hasonló mértékű a bizalom Mexikóban (70 százalék) és Hollandiában (69 százalék) is. A tudósokban leginkább a kínai (71 százalék), a mexikói (70 százalék) és a spanyol (70 százalék) állampolgárok bíznak meg. A tanárokat pedig Kína (66 százalék), Brazília (64 százalék) és Chile (63 százalék) tartja a legmegbízhatóbbnak.

Mi még az orvosokban is kételkedünk

A magyarokra általános bizalmatlanság jellemző, ugyanis valamennyi szakma képviselői iránt az átlag alatti bizalmat táplálnak – ez alól az orvosok és a tudósok sem kivételek. Itthon ráadásul, míg az előző években nagymértékben nőtt az orvosok iránti bizalom, addig idén több mint 20 százalékkal esett. Így jelenleg Magyarország egyike annak a mindössze 4 országnak, ahol a lakosság kevesebb mint fele tartja megbízhatónak az orvosokat. Rajtunk kívül még Dél-Korea, Japán és Lengyelország fogadja ekkora kételkedéssel az egészségügyi szakértők szavait – ez tavaly még csupán Dél-Koreára volt igaz. Emellett a tudósokba vetett bizalmunk 13 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest.
Ősszel jöhet az újabb koronavírus-hullám Rusvai Miklós virológus szerint, aki arról is beszélt, hogy jelenleg a kórokozó egy jóval fertőzőbb változata terjed.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)