A kormányon múlik a gyógyszerellátás biztonsága

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) egy átfogó cselekvési tervet fogalmazott meg az újonnan felálló kormánynak.

A gyógyszerellátás és a hozzáférés biztonságának biztosítása érdekében azonnali, érdemi intézkedések szükségesek. Fontos például a magas infláció és az alacsony forintárfolyam következményeinek kezelése, valamint a gyógyszeripart érintő túladóztatás csökkentése - mondta Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

A gyógyszerellátás biztonsága érdekében azonnali, érdemi intézkedések szükségesek. Fotó: Getty Images
A gyógyszerellátás biztonsága érdekében azonnali, érdemi intézkedések szükségesek. Fotó: Getty Images

A támogatási rendszerre is rá fér a változtatás

A szakértő véleménye szerint a jelenleg forintban fixált gyógyszerár-támogatási rendszeren is változtatni kell, hiszen ez az ár nem veszi figyelembe a nemzetközi gazdasági környezetet, a magyar inflációs mutatók változását, és a gyenge forintot. "Míg más termékek esetében a fogyasztó felé az áremelkedés továbbhárítható, ez a gyógyszerek esetében nem megoldható" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy az elmúlt ciklusban majdnem 260 milliárd forint volt a gyógyszeripar összesített árfolyamvesztesége.


Folyamatosan száznál több új készítmény várakozik a gyógyszerhatóság befogadási döntésére. Ezekből tavaly hetven gyógyszer került az előkészítő szakaszba, de a végső döntések október óta nem születtek meg.

A gyógyszerbefogadásról szólva Holchacker Péter elmondta, hogy az utóbbi időben régiós szintű leszakadáshoz vezetett az, hogy lassú az innovatív terápiák tb-befogadásának döntési folyamata. Amíg egy európai betegnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntését követően átlagosan 511 napot kell várnia egy gyógyszer befogadására, addig a legutolsó befogadási körben a magyar betegeknek 1400 napot, azaz csaknem négy évet kellett várniuk. Magyarországon legutóbb tavaly év végén volt tb-befogadás, akkor 33 terápiáról döntöttek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)