"Ahogy tőled tanulta..."

Hazánkban igen magas az otthonukban dohányfüstnek kitett gyermekek aránya. A felmérések alapján a gyermekek 40%-a passzív dohányos, szüleik káros szokásainak következtében. A szülői dohányzás nem csak a környezeti dohányfüst révén veszélyezteti a kicsik egészségét, hanem viselkedési mintaként is szolgál, amelyek hatással lehetnek későbbi szokásaikra is. Éppen ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Lilly Hungária Kft. közös kezdeményezése az "Elég!"- Nők a dohányfüstmentes életért program kiemelten foglalkozik a dohányzás és az anyaság, valamint a kiskorúak egészségének védelmével. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a nem dohányzók védelméről szóló törvény betartására és ennek az ország területén átfogó ellenőrzés keretében kíván nyomatékot adni.

A fiatalabb korosztálynál, az óvodásoknál a környezeti dohányfüst komoly problémát jelent. Az ÁNTSZ Főváros Intézete még 1999-ben vizsgálta a budapesti óvodások passzív dohányzási prevalenciáját. Az eredményeik szerint a fővárosi óvodások 39,6%-a passzív dohányos és a családok 50,5 százalékában található dohányzó személy. Sajnos az adatok az utóbbi években sem mutatnak javulást, amit alátámaszt az a tény is, hogy kimondottan a nők, és ezen belül is az anyák körében növekszik ez a káros szenvedély.

Éppen ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Lilly Hungária Kft. július elején indult népegészségügyi kampánya, az Elég! program a dohányfüstmentes környezet megteremtését célozza. A kezdeményezés elsősorban a dohányzó anyákat, fiatal nőket szólítja meg, és annyit kér tőlük, hogy gondolják végig a dohányzás károsító hatásait, mérlegeljék a dohányzás abbahagyása mellett szóló érveket, valamint vállalják fel, hogy saját dohányzássukkal nem kényszerítenek gyermekeket és nemdohányzó hölgyeket a számukra fokozottan veszélyes dohányfüst belélegzésére. A dohányzó anyákat legeredményesebben gyermekeiken keresztül lehet elérni és meggyőzni a dohányzás káros hatásairól, így a program szeptember 12-én a Semmelweis Egyetem óvodájába látogatott el. Játékos felvilágosító foglalkozás keretében az óvodapedagógusok olyan információkat, ismereteket adnak át a gyermekek számára, amelyek segítik a dohányzást helytelenítő attitűd kialakulását. Azért fontos az ilyen jellegű foglalkozás ebben az életkorban, mivel a dohányzásra hajlamosító kockázati tényezők között előkelő helyen van a családi minták követése. Gyermekeink magatartását, későbbi szokásaikat nagymértékben befolyásolják az otthon látottak, tanultak. Ezért állította az Elég! program kommunikációs anyagainak, TV szpotjainak középpontjába az "ahogy tőled tanulta" üzenetet, ami a szülők gyermekeik iránti felelős magatartására hívja fel a figyelmet.

Nem lehet elég korán elkezdeni a dohányzás életünkre, egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól való beszélgetést, akár óvodás korú gyermekeink körében is. Így a program meghirdetett egy, az óvodáknak szóló rajzpályáztatot is. A pályázat alkalmat nyújt arra, hogy 3-6 éves gyerekek foglalkozzanak, beszélgessenek az egészséges életmódról, ezen belül is a dohányzás káros hatásairól és ezzel kapcsolatos élményeiket rajz formájában kifejezzék. A legtöbb pályázatot benyújtó első három óvodát díjazzuk. Az első díj egy 200 000 forint értékű, a második és a harmadik helyezett egy-egy százezer forint értékű rajzeszköz-vásárlási utalvány. A részletes pályázati kiírást az óvodák a www.elegprogram.hu oldalán olvashatják el.

Ezzel egy időben az Elég! program keretében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Egészségügyi Minisztérium támogatásával meghirdeti a "Füstmentes osztályok" programot is, ahol az iskolás gyerekek számára lesznek a tanév során 6 hónapon keresztül olyan események, feladatok, melyek a dohányfüstmentes élet választását segítik.

A program gondolt a felnőttekre is, és a leszokni vágyóknak meghirdette a "Hagyd abba és nyersz" nyereményjátékot. A játékban résztvevő dohányosok vállalják, hogy öt hétig, a Szív Világnapjától, szeptember 26-tól október 31-ig nem gyújtanak rá. A játékra 2007. szeptember 26-ig lehet jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével, amelyhez az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat irodáin lehet hozzájutni, továbbá a program honlapjáról, a www.elegprogram.hu oldalról is letölthető. A fődíj egy 742 000 forint értékű kétszemélyes utazás, amit november 15-én, a Füstmentes Világnapon sorsolunk ki. A 742 000 forint szimbolikus érték, hiszen egy dohányos pár napi két doboz cigaretta elfogyasztásával egy év alatt átlagosan ekkora összeget füstöl el. A fődíj mellett számos egyéb ajándék is kisorsolásra kerül: egy 371 000 forint értékű kétszemélyes wellness hétvége, valamint három darab 20 000 forint értékű parfüm ajándékutalvány. A sikeresen leszokott, immár nemdohányzó egészségügyi dolgozók és döntéshozók, pedagógusok idén is, hasonlóan az előző évekhez, különdíjat nyerhetnek.

Az Elég! program során Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a munkáltatók figyelmét, hogy vizsgálják meg a dohányzásra kijelölt helyek megfelelnek-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltaknak, és bejelenti, hogy novemberben rendszeres és összehangolt ellenőrzéseket hajt végre az ország egész területén, melynek keretében ellenőrzi a jogszabály betartását.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag