5 fontos tudnivaló, mielőtt külföldön használná bankkártyáját

Kiss Verus

Mire érdemes különösen figyelni a bankkártya külföldi használatakor? Milyen díjak terhelik ilyenkor a kártyatulajdonost? Ha Önben is hasonló kérdések merülnek fel, miközben téli pihenését szervezi, érdemes elolvasnia cikkünket.

1. Nézzük meg, milyen kártyánk van, illetve mit "tud"!

Nem minden hazai kibocsátású bankkártya használható külföldi ATM-eknél, illetve vásárláskor! Bankkártyánk használata előtt külföldön is mindig ellenőrizni kell, hogy a kártyán található védjegy fel van-e tüntetve az ATM-berendezésen, vásárlás esetén pedig a kártyán szereplő védjegy ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Amennyiben igen, használhatjuk a kártyát. Az utazás előtt gondoljuk végig, hogy a hazai használathoz igazított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelnek-e igényeinknek. Az itthon megszokott árakhoz igazított határértékek ugyanis a külföldi árszinten kevésnek bizonyulhatnak, melynek következtében váratlan helyzetbe kerülhetünk egy külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során.

2. Érvényesség-ellenőrzés mindenekelőtt

Utazás előtt ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig érvényes. Ezt követően a kártya sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem használható, ami külföldön különösen kellemetlen helyzetet eredményezhet.

3. Megfontoltan vegyünk fel készpénzt, illetve vásároljunk!

A külföldi készpénzfelvétel díja általában magasabb a hazainál. A készpénzfelvételi díjakra vonatkozóan nincs egységes díjszabás, a kibocsátó bankok hirdetményben tájékoztatják ügyfeleiket az aktuális díjakról. Ezek általában eltérést mutatnak attól függően is, hogy ATM-nél vagy bankfiókban történt a készpénzfelvétel. A bankfióki készpénzfelvétel jellemzően drágább. Egyes bankcsoportoknál a külföldi készpénzfelvétel díja a csoporthoz tartozó bankok berendezéseinél jóval kedvezőbb, mint a csoporton kívüli bankok automatáinál. Mivel hazánkban is jelen vannak ilyen bankcsoportokhoz tartozó bankok, külföldi utazás előtt érdemes erről tájékozódni a kártyát kibocsátó banknál. Ne feledjük, hogy néhány ország szabályai lehetővé teszik a kereskedő számára, hogy eltérő árat állapítson meg ugyanarra az árura vagy szolgáltatásra attól függően, hogy a vásárló készpénzzel vagy kártyával fizet. Utazás előtt érdemes erről az adott ország vonatkozásában bankunknál tájékozódni.

4. Külföldön is leselkednek ránk veszélyek!

A kártyát mindig tartsuk biztonságos helyen! Bankkártyás fizetés esetén ne tévesszük a kártyánkat szem elől, inkább kérjük meg az eladót, hogy a fizető terminált mobilizálja. Mindig ellenőrizzük a vásárlás összegét, és a számlát legalább a következő számlakivonat megérkezéséig őrizzük meg. Fokozottabban ügyeljünk a kártyára olyan elfogadóhelyeken, ahol nagyobb a visszaélés, a manipuláció valószínűsége (pl. éjszakai szórakozóhelyeken).

5. Vészhelyzet - mi a teendő?

Írjuk fel, és lehetőleg jegyezzük is meg azt a telefonszámot, melyen szükség esetén bankkártyánkat letilthatjuk. Figyeljünk arra, hogy a belföldön megszokott kék és zöld számok külföldről nem hívhatók, így fontos a már ismert telefonszámok külföldről is hívhatóra történő cserélése az utazást megelőzően. Amennyiben bankkártyánk elveszett vagy ellopták, a kártyát azonnal tiltsuk le! Amennyiben lopás történt, azt jelezzük a rendőrségen is. A kártya letiltását a bankkártya kibocsátó banknál intézhetjük, akár telefonon, akár faxon vagy az internetbankon keresztül a hét bármely napján, a nap bármely órájában.

A letiltáshoz szükséges a bankkártya száma, lejárati dátuma, illetve a fedezeti bankszámlaszáma. Amennyiben ezek az adatok nem állnak rendelkezésére, a bank személyes adataink alapján is tud intézkedni a kártya letiltásáról. A letiltott kártyát többet már nem tudjuk használni, még akkor sem, ha esetleg az később megkerül. A letiltott kártya helyett új kártyát kell igényelni, ennek azonban külön díja van.

A bankkártya elvesztéséből/ellopásából eredő károk, melyek a bejelentés megtételét megelőzően következtek be, maximum negyvenötezer forint értékben terhelnek minket, kivéve, ha a kár szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartás következménye. A bejelentés megtételét követően bekövetkezett kárt a kibocsátó bank viseli, amennyiben a kár a bankkártya elvesztéséből, ellopásából vagy elrablásából származik. Mentesül a bank a kárviselés alól, és a kár minket terhel, ha a bank bizonyítja, hogy a kár szándékosság vagy súlyos gondatlanság következménye. Így például, ha a PIN- kóddal használható kártyák esetén a kártyával együtt a PIN- kódhoz is hozzáfért a jogosulatlan felhasználó, a bank vélelmezi a szándékosságot, illetve súlyos gondatlanságot. Ennek tisztázása sokszor nehézkes, ezért ne írjuk fel a kártyára annak azonosító kódját, illetve az azonosító kódot soha ne a kártya mellett/közelében tároljuk!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok feloszlanak, illetve helyenként rétegfelhőzet képződhet belőlük, ezen kívül azonban napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag