5 fontos tudnivaló, mielőtt külföldön használná bankkártyáját

Mire érdemes különösen figyelni a bankkártya külföldi használatakor? Milyen díjak terhelik ilyenkor a kártyatulajdonost? Ha Önben is hasonló kérdések merülnek fel, miközben téli pihenését szervezi, érdemes elolvasnia cikkünket.

1. Nézzük meg, milyen kártyánk van, illetve mit "tud"!

Nem minden hazai kibocsátású bankkártya használható külföldi ATM-eknél, illetve vásárláskor! Bankkártyánk használata előtt külföldön is mindig ellenőrizni kell, hogy a kártyán található védjegy fel van-e tüntetve az ATM-berendezésen, vásárlás esetén pedig a kártyán szereplő védjegy ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Amennyiben igen, használhatjuk a kártyát. Az utazás előtt gondoljuk végig, hogy a hazai használathoz igazított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelnek-e igényeinknek. Az itthon megszokott árakhoz igazított határértékek ugyanis a külföldi árszinten kevésnek bizonyulhatnak, melynek következtében váratlan helyzetbe kerülhetünk egy külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során.

2. Érvényesség-ellenőrzés mindenekelőtt

Utazás előtt ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig érvényes. Ezt követően a kártya sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem használható, ami külföldön különösen kellemetlen helyzetet eredményezhet.

3. Megfontoltan vegyünk fel készpénzt, illetve vásároljunk!

A külföldi készpénzfelvétel díja általában magasabb a hazainál. A készpénzfelvételi díjakra vonatkozóan nincs egységes díjszabás, a kibocsátó bankok hirdetményben tájékoztatják ügyfeleiket az aktuális díjakról. Ezek általában eltérést mutatnak attól függően is, hogy ATM-nél vagy bankfiókban történt a készpénzfelvétel. A bankfióki készpénzfelvétel jellemzően drágább. Egyes bankcsoportoknál a külföldi készpénzfelvétel díja a csoporthoz tartozó bankok berendezéseinél jóval kedvezőbb, mint a csoporton kívüli bankok automatáinál. Mivel hazánkban is jelen vannak ilyen bankcsoportokhoz tartozó bankok, külföldi utazás előtt érdemes erről tájékozódni a kártyát kibocsátó banknál. Ne feledjük, hogy néhány ország szabályai lehetővé teszik a kereskedő számára, hogy eltérő árat állapítson meg ugyanarra az árura vagy szolgáltatásra attól függően, hogy a vásárló készpénzzel vagy kártyával fizet. Utazás előtt érdemes erről az adott ország vonatkozásában bankunknál tájékozódni.

4. Külföldön is leselkednek ránk veszélyek!

A kártyát mindig tartsuk biztonságos helyen! Bankkártyás fizetés esetén ne tévesszük a kártyánkat szem elől, inkább kérjük meg az eladót, hogy a fizető terminált mobilizálja. Mindig ellenőrizzük a vásárlás összegét, és a számlát legalább a következő számlakivonat megérkezéséig őrizzük meg. Fokozottabban ügyeljünk a kártyára olyan elfogadóhelyeken, ahol nagyobb a visszaélés, a manipuláció valószínűsége (pl. éjszakai szórakozóhelyeken).

5. Vészhelyzet – mi a teendő?

Írjuk fel, és lehetőleg jegyezzük is meg azt a telefonszámot, melyen szükség esetén bankkártyánkat letilthatjuk. Figyeljünk arra, hogy a belföldön megszokott kék és zöld számok külföldről nem hívhatók, így fontos a már ismert telefonszámok külföldről is hívhatóra történő cserélése az utazást megelőzően. Amennyiben bankkártyánk elveszett vagy ellopták, a kártyát azonnal tiltsuk le! Amennyiben lopás történt, azt jelezzük a rendőrségen is. A kártya letiltását a bankkártya kibocsátó banknál intézhetjük, akár telefonon, akár faxon vagy az internetbankon keresztül a hét bármely napján, a nap bármely órájában.

A letiltáshoz szükséges a bankkártya száma, lejárati dátuma, illetve a fedezeti bankszámlaszáma. Amennyiben ezek az adatok nem állnak rendelkezésére, a bank személyes adataink alapján is tud intézkedni a kártya letiltásáról. A letiltott kártyát többet már nem tudjuk használni, még akkor sem, ha esetleg az később megkerül. A letiltott kártya helyett új kártyát kell igényelni, ennek azonban külön díja van.

A bankkártya elvesztéséből/ellopásából eredő károk, melyek a bejelentés megtételét megelőzően következtek be, maximum negyvenötezer forint értékben terhelnek minket, kivéve, ha a kár szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartás következménye. A bejelentés megtételét követően bekövetkezett kárt a kibocsátó bank viseli, amennyiben a kár a bankkártya elvesztéséből, ellopásából vagy elrablásából származik. Mentesül a bank a kárviselés alól, és a kár minket terhel, ha a bank bizonyítja, hogy a kár szándékosság vagy súlyos gondatlanság következménye. Így például, ha a PIN- kóddal használható kártyák esetén a kártyával együtt a PIN- kódhoz is hozzáfért a jogosulatlan felhasználó, a bank vélelmezi a szándékosságot, illetve súlyos gondatlanságot. Ennek tisztázása sokszor nehézkes, ezért ne írjuk fel a kártyára annak azonosító kódját, illetve az azonosító kódot soha ne a kártya mellett/közelében tároljuk!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció