50 évesen ezt kell megtenni

Hosszabb és egészségesebb, krónikus betegségektől mentes öregkorra számíthatnak azok, akik 50 éves korukban egészséges szokásokat vezetnek be mindennapjaikba.

Több mint 20 éven át tartott az az amerikai vizsgálat, amelynek 50 éves résztvevőit legalább négy egészséges szokás bevezetésére kérték. Az alanyok főként a dohányzásról való leszokást, a kiegyensúlyozott táplálkozást, a napi fél óra testmozgást, az egészséges - 18,5 és 24,9 közötti -testtömegindexmegtartását, valamint az alkoholfogyasztás mérséklését választották. Ez utóbbi azt jelentette, hogy a nők napi egy kis pohár bort, a férfiak pedig napi egy kosó sört ittak maximum.

krónikus betegségek, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák, daganatos betegségek, rendszeres mozgás, testmozgás, sportolás,
krónikus betegségek, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák, daganatos betegségek, rendszeres mozgás, testmozgás, sportolás,

Akár 10 évet is nyer, aki egészségesen él

Azok a nők, akik betartották a szabályokat, átlagosan még 34 évig éltek rák, szív- és érrendszeri betegségek és 2-es típusú diabétesz nélkül - több mint tíz évvel hosszabban, mint akik nem tették magukévá az egészséges szokásokat. Az alapelveket követő férfiak pedig 31 évet éltek még krónikus betegségek nélkül - tehát 7 évvel tovább, mint az egészségtelenebb életmódot folytató férfiak. Ezzel szemben azok számíthattak a legkevesebb, betegségek nélküli évre, akik naponta 15 szál cigarettánál többet szívtak, valamint akiknek BMI-je 30 fölött volt, vagyis elhízottnak számítottak.

A magas BMI veszélyeiről itt olvashat!

Az egészséges szokások egyébként nemcsak a rák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkentették, hanem növelték a túlélési esélyt is, ha valakinél mégis diagnosztizálták valamelyik kórt.

Ennyit számít az életmód

A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a leggyakoribb krónikus betegségek kialakulása erősen függ az életmódtól is. Azelhízásvagy a túlsúly a rák 13 fajtájának - köztük a mell-, a bél-, a vese-, a máj és a nyelőcsőrák - kockázatát növeli a tudósok szerint. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatás megfigyelésen alapult, ezért nem lehet arra következtetni, hogy a felsorolt egészséges szokások közvetlen kapcsolatban állnak a több, betegség nélküli életévvel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció