10 tipp, mielőtt orvoshoz megy

Önnel is megesett már, hogy amint kilépett az orvosi rendelőből, rögtön eszébe jutott még két fontos kérdés? Esetleg otthon kapott a fejéhez, mert nem íratta fel az egyik gyógyszerét? Hogy ezeket elkerülje, érdemes felkészülnie, mielőtt orvoshoz indul!

  1. Még otthon üljön le, és írjon egy listát panaszairól, kérdéseiről! Vegye elő régi leleteit, zárójelentéseit, és írja össze a rendszeresen szedett gyógyszereit! Ha valamilyen félelme, aggodalma van tüneteivel kapcsolatban, azt is jegyezze fel! Szüksége lenne valamilyen vényköteles készítményre? Beutalót kérne egy esedékes éves szűrővizsgálatra? Ezek is kerüljenek a papírra! Egy listával a kezében magabiztosabb lehet, hiszen előre látja, miről is akar majd beszélni.

  1. Attól tart, hogy nem tud arra koncentrálni, amit orvosa mond, netán elfelejt valamit? Inkább kérje meg valamelyik rokonát vagy ismerősét, akiben bízik, hogy kísérje el a rendelésre! Higgye el, könnyebb, ha valaki ott van önnel a diagnózis ismertetése alatt, aki támogatni tudja a továbbiakban.
  2. Ha orvosával konzultál, ne hallgassa el egyetlen panaszát sem csak azért, mert szégyenkezik, feszeng miatta! Gondoljon arra, hogy orvosa nap mint nap találkozik hasonló betegekkel!
  3. A vizsgálatok után ne féljen rákérdezni a pontos diagnózisra, vagy részletesen megtudni mindent az önre váró kezelésekről! Tudja meg, betegsége miért és hogyan alakulhatott ki, és milyen hosszú gyógyulási időre kell számítania!
  4. Kérdezzen rá, hogy lesz-e még szükség további vizsgálatokra! Ha szakorvosi rendelésre utalják be, kérdezzen rá, mikor és hogyan kérhet időpontot!
  5. Ne féljen kérdezni arról, hogy melyik gyógyszer (vagy gyógykezelés) mennyibe fog kerülni, melyik a legolcsóbb készítmény, ami szóba jöhet! Tudjon meg mindent a kiváltandó gyógyszerekről, azok adagolásáról, mellékhatásairól!
  6. Érdeklődjön a kiegészítő terápiák felől, a recept nélkül kapható készítményekről is, amiket bátran alkalmazhat az előírtak mellett!
  7. Mielőtt elhagyja a rendelőt, érdeklődjön orvosánál, hogy később hol és hogyan juthat megbízható információkhoz betegségével kapcsolatban (pl. internetes források, ingyenes kiadványok, könyvek)!
  8. Soha ne hagyja abba magától a gyógyszeres kezelést, ha mellékhatásokat tapasztal! Minden esetben keresse fel orvosát, hogy a szakember állapítsa meg, tünetei kizárják-e a készítmény szedését! Vezesse papíron, mit tapasztal, míg el nem fogynak a pirulák!
  9. Kövesse maradéktalanul az előírásokat, tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, az előírt kontrollokon jelenjen meg, leleteivel minden esetben menjen vissza!

Tudjon meg többet a betegvizsgálatról, olvassa el cikkünket! Ha a fenti tanácsokat megfontolja és betartja, az orvosi rendelő nem mindennapi körülményei sem fogják már annyira feszélyezni, mint korábban! Kérdezni nem szégyen, hiszen az orvos célja is az, hogy mihamarabb meggyógyuljon. Ehhez minden felmerülő kérdést fel kell tenni, és minden kételyét, aggodalmát érdemes eloszlatni, mielőtt elhagyja a rendelőt! Az orvos-beteg kommunikációnak ez az egyetlen helyes módja.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső