10 percig nem vették fel a 112-es segélyhívót

Délegyházán perceken át hiába hívták a mentőt egy sztrókos asszonyhoz, senki sem vette fel a telefont.

Rettegés és tehetetlenség

Ezek az érzések kavarogtak K. Edi­nában és testvérében, amikor hiába hívták a mentők 104-es számát agyvérzést kapott édesanyjukhoz, holott tudták, minden pillanat számít. Több mint 10 perc telt el, mire a diszpécser felvette a telefont - írja a Blikk. "Édesanyánk múlt kedden délelőtt váratlanul rosszul lett, ezért kihívtuk hozzá a háziorvost" - kezdte az asszony lánya, Edina. Az 59 éves nőhöz a doktornő nagyon gyorsan kiérkezett. Alapos vizsgálat után közölte, hogy nagy a baj, hívni kell a mentőket, mivel azonnali segítségre van szükség.

Hogy működik a 112-es segélyhívó?

A vonalat az ORFK üzemelteti, a katasztrófavédelem, illetve a vele összegyúrt tűzoltóság, a mentőszolgálat és a rendőri egységek csak végpontjai a rendszernek. A vonal fogadóközpontja Miskolcon és Szombathelyen van, az operátorok ott fogadják a hívásokat. Korábban a rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat a segítségkérők közvetlenül tudták hívni, problémáikat egyből szakemberek kezelték. Amióta az irányítás kikerült a kezükből, folyamatosak a gondok. Ráadásul a rendszerhibákkal nemcsak a segélykérők küzdenek, hanem azok is, akik segítséget próbálnának nyújtani - írtuk korábbi, Életek múlnak a 112-es segélyhívón című cikkünkben.

Tíz percig nem vették fel a 112-es segélyhívót, 112-es segélyhívó mentők stroke Országos Mentőszolgálat 104-es segélyhívó sztrók
Az életünk múlhat rajta, ha percig nem veszik fel a 112-es segélyhívót

"Az igazi gondok akkor kezdődtek, amikor tárcsáztuk a 104-et"

"Megdöbbenésünkre senki sem vette fel a telefont" - folytatta Edina. "A háziorvosunk nagyon segí­tőkész volt, felváltva próbáltuk elérni a 104-es mellett a 112-es segélyhívó számot többször is, sikertelenül. A családnak több mint tíz perc után vették fel a telefont a 112-es segélyvonalon. "A mentő így nagyon hosszú idő után ért ki. Közben anyunak több rohama volt. A háziorvosnak sikerült stabilizálnia. Ha tudjuk, hogy ennyi idő, mire édesanyám segítséget kap, magunk rohanunk vele a kórházba."

A lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot, valamint a rendőrséget, hogy miér­t nem válaszoltak a hívásra, illetve mennyi idő alatt értek ki. "Egy férfi kérte a mentőszolgálat kapcsolását, mivel a 104-es segélyhívó számot nem vették fel. A bejelentőtől átvette a telefont a háziorvos, akivel a 112-es operátora tisztázta a bejelentő nevét, a helyszínt. 10 óra 9 perc 36 másodperckor adatlapot küldött a mentők irányítócsoportjának. A hívás 50. másodpercében átadta a hívást a mentésirányítónak - közölte a rendőrség, majd hozzátették, hogy vizsgálatot nem indítottak az ügyben.

Korábban is panaszkodtak már a segélyhívóra

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, 112-es segélyhívórendszerrel kapcsolatban többször felmerült, hogy a korábbinál kevésbé hatékonyan működőik. Lassítja a mentést, mivel a segélyhívás nem közvetlenül a mentőkhöz vagy tűzoltókhoz érkezik be, hanem a rendőrség központi számára: onnan kapcsolják tovább a hívást. A másik legtöbbször hangoztatott aggály, hogy az operátor nem rendelkezik egészségügyi képzéssel.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata később közleményt adott ki:

A 104-es segélyhívások Pest megyéből és Budapestről egyelőre nem a 112-es hívásfogadó központokba, hanem közvetlenül a mentőszolgálathoz futnak be. A megkeresésben szereplő, 2017. december 12-én 10 óra 8 perc 52 másodperckor kezdeményezett segélyhívásban egy férfi kérte a mentőszolgálat kapcsolását, mivel a 104-es segélyhívó számot nem vették fel. Elmondta, hogy a helyszínen van a körzeti orvos, aki az édesanyját éppen ellátja. A bejelentőtől átvette a telefont a háziorvos, akivel a 112-es hívásfogadó operátor tisztázta a bejelentő nevét, az esemény helyszínét, majd 10 óra 9 perc 36 másodperckor adatlapot küldött a Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet Központi Irányító Csoport számára, és a hívás 50. másodpercében átadta a hívást a mentésirányítónak. A rendőrség a beszélgetésről a segélyhívó rendszer által rögzített hanganyag vizsgálata alapján cáfolja, hogy a bejelentés alkalmával elhangzott volna a 112-es hívásfogadó operátor részéről, hogy "majd akkor megy autó, ha lesz". A hívásfogadó központok személyi állománya a beérkező hívásokat minden esetben fogadja és a bejelentés tartalma alapján továbbítja az intézkedésre köteles készenléti szerv részére. A 112-es hívásfogadó operátorok nem irányítják a mentőszolgálat járműveit, az a területileg illetékes készenléti szervek feladata.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag