10 betegség, amit ellenségünknek sem kívánunk

A legtöbb ember fejében a rettegett kórok között első sorban a rák, a szívbetegség, legfeljebb az Alzheimer-kór, és persze a szinte teljesen felszámolt, de talán éppen ezért is misztikussá vált lepra áll. Vannak azonban más borzalmas, sok testi és lelki szenvedéssel fenyegető betegségek, amelyeket még az ellenségünknek sem kívánnánk.

A szenvedéstől sokkal többen félnek, mint a haláltól. Ha vége kell, hogy legyen, akkor az történjen gyorsan és fájdalommentesen. A betegségek azonban ritkán gyakorolnak ilyen kegyet, és nem egyszerre törik meg a testet, a lelket, és vágják el az élet fonalát. Ez a folyamat pedig gyakorta kiszolgáltatottsággal, megalázottsággal és olykor megvetettséggel párosul. A kín pedig megviseli az ápolásban résztvevőket, különösen a családtagokat is.

Háromosztatú neuralgia

Ez a betegség, amelyet arcidegzsába néven jobban ismerünk, az ötödik agyideget támadja meg, amely az arc nagy részére kiterjed. A kórházakban ezt a kórt úgy ismerik, mint "öngyilkos betegség". A rendkívül erős, gyakran rövid időszakon belül számos alkalommal jelentkező arcfájdalom súlyos pszichés egészségkárosodáshoz (depresszió, alvászavar, öngyilkos szándék) és a normális mindennapi élet ellehetetlenüléséhez vezet. Két típusa van. Az 1-es típusnál hihetetlenfájdalomhasít bele az arcba, amely legfeljebb két percig tart. Ezek a rohamok egy akár kétórás agóniaszerű periódusba torkollanak. A 2-es típus kevésbé fájdalmas, mint 1-es típusú, de ennek ellenére az egyik legnagyobb fájdalomfajta, ami az emberi testet érheti. Ez ugyanis egy állandó fájdalom és nem szórványosan jelentkező. Égő érzés, mint a folyamatos áramütés, s évekig tart. Az általánosan használt fájdalomcsillapítóknak (például a mofiumnak) nincs rá hatása, és a görcsoldó gyógyszerek is gyakran elvesztik hatékonyságukat vele szemben. Különböző műtéti eljárásokkal kimutatták kisebb sikereket, de ritkán egyebet, mint átmeneti enyhülést.

Marburg vérzéses láz

Ezt a betegséget először 1967-ben diagnosztizáltak, miután a járvány számos laboratóriumban ütötte fel a fejét Németországban és Jugoszláviában. Először egy Marburgban lévő intézetben regisztrálták, ahonnan a neve is származik. Ennek a vérzéses láznak a kórokozója közeli rokonságban van Ebolával. Kísérleti céllal Afrikából behozott fertőzött majmokkal terjed el a betegség, miközben az állatokat a gyermekbénulás kutatásában használták. Eddig kevesebb mint ezerszer jelentettek Marburg-fertőzést, és szinte valamennyi esetben Közép-Afrikából. Úgy vélik, hogy a gyümölcsevő denevérek afertőzésfő forrásai, de az emberre való átterjedése nem pontosan ismert. A kezdeti tünetek olyanok, mint a maláriáé, így a megfelelő diagnózis sem egyszerű. Ha a fertőzés súlyos, akkor a szájban és a végbélben vérzés keletkezik, és neurológiai problémák is felmerülhetnek. A kevés ismeret miatt a Marburg-láznak nincs kialakult kezelése, de a plazma és a vérfehérjetranszplantáció jó eredményeket hozott. A halálozási aránya 23-90 százalék közötti.

Ha valami fáj, két kérdés foglalkoztat: mitől van és hogy lehet megszüntetni? A leggyakoribb kóros fájdalmakat szedtük csokorba. Részletek!

Cancrum Oris vagy noma

A noma egy üszkös (gangrénás) fertőzés, amely megtámadja az arcszöveteket. Az áldozatok általában 6 éves kor alatti gyermekek. Különösen elterjedt Afrika szegénység által sújt területein, nem csupán a betegség rendkívül magas (80 százalékos) halálozási aránya megdöbbentő, de a túlélők is borzalmas torzulásokat szenvednek, és emiatt gyakran kiközösítik őket. A kór közel 100 ezer gyermeket érint évente. Az áldozatok szervezetében az antitestek összezavarodnak, és megtámadják a lágy szöveteket az arcon, a szájon és az orron. A betegség gyors előrehaladása miatt a fertőzöttek hamarosan nem lesznek képesek beszélni, vagy normálisan enni. A betegség alig fordult elő 100 évvel korábbi felfedezése óta a fejlett országokban. Európában a náci koncentrációs táborokban regisztráltak eseteket. Antibiotikumokkal meg lehet állítani a terjedését, de a gyógyszerek gyakran nem állnak rendelkezésre, vagy túl drágák.

Fagyott váll szindróma

Az adhesiv capsulitis, azaz a fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást. Ezen felül azalvásis igen körülményessé válik, ami számtalan más egészségügyi probléma - például depresszió és szorongás - forrásává válik. Ez idáig nem sikerült kideríteni az adhesiv capsulitis pontos okát, de a cukorbetegség, a sérülések és műtétek területén koncentrálódnak a kockázati faktorok. A betegséggel becslések szerint a felnőtt lakosság 2 százaléka találkozik valamikor az élete során, így ez a rendkívül nehezen kezelhető kór az egyik leggyakoribb ezen a listán. Még rendszeres gyógyszerezés és állandó fizikai rehabilitáció mellett is eltarthat egy évig a kar mozgáskészségének helyreállítása. Vannak öngyógyulásos esetek, de ezek általában két évig is eltartanak.

A fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást

A fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást

Komplex regionális fájdalom szindróma

Ez a szisztémás betegség reflex szimpatikus disztrófia, vagy angol rövidítéssel CRPS néven is ismert, amely egy életen át elkíséri a beteget. Szélsőségesen égető fájdalom, csont- és bőrelváltozások illetve az érintésre való hihetetlen érzékenység jellemzi. Ez a világ egyik legfájdalmasabb betegsége, megelőzve a szülést és az amputációt a McGill Fájdalom Indexen. Kezdetben azt hitték, hogy ez a szimpatikus idegrendszer szisztémás hibája, a kutatók azonban ma úgy gondolják, hogy a kiváltója valamilyen - különösen a végtagokat érintő - trauma. Azonban ez csak egy találgatás, ami az egyik oka, hogy nincs rá gyógymód. Különféle kezelésekkel kisebb sikereket már elértek. Például mesterséges kómába küldik a beteget, hogy alapállásba helyezzék az idegrendszerét, és az ébresztése során ismét megfelelően kezdjen működni. De ennek hatalmasak a kockázatai, a potenciális mellékhatásai és a költségei is.

Aquagenic Urticaria

Az aquagenic urticaria vagy ismertebb nevén vízallergia bár nem igazi allergia, mivel nincs hisztaminképződés a szervezetben, de a betegség jelenlétét fájdalmas kiütések jelzik, ott, ahol a víz érintkezik a bőrrel. A vízzel való érintkezés után általában egy órán belül az irritációnak vége, s vörös kiütések, úgynevezett papulák maradnak hátra. Ez egy rendkívül ritka betegség, és csak 100 esetet jelentettek globálisan. Néhány tudós úgy véli, lehet, hogy a betegségnek lehet valamilyen genetikai összetevője, mivel nincs bizonyíték rá, hogy egyik személy át tudná adni egy másiknak. Csakhogy a legtöbb eset különböző családokban történt meg, s csak néhány történt rokoni körben. Míg néhány esetben elég kíméletes, a legtöbbször azonban rendkívül fájdalmas a víz hatása a betegekre, így a vízallergiában szenvedők rendkívül rövid fürdőket vesznek, vagy egyáltalán nem érintkeznek vízzel annak érdekében, hogy elkerüljék a fájdalmat.

Brainerd hasmenés

A hasmenéses betegség súlyos, akut formájában először a minnesotai Brainerd városkában jelent meg 1983-ban. A nevét is a településről kapta. A járvány pontos okát azóta sem sikerült kideríteni, de elképzelhető, hogy szennyezett víz vagy nyers tej fogyasztása okozta. A betegséget elkapók napi 10-20 alkalommal is szinte robbanó, vizes hasmenést tapasztaltak. Szinte az összes esetet az Egyesült Államokban rögzítették. A Brainerd hasmenés hónapokig is eltarthat, vagy akár egy évig is. Rendkívül ellenálló bármilyen antimikrobiális kezelésnek. A gyógyszerek, például az Imodium némi enyhülést nyújtanak, de csak nagyon nagy adagok szedése mellett. Mivel a betegség pontos forrása nem ismert, nincs más ismert megelőző intézkedés, mint minden felhasznált vizet alaposan felforralni, és elkerülni a nyers tej fogyasztását.

Sarlósejtes vérszegénység

A sarlósejtes vérszegénység egy genetikai vér rendellenesség, amelyben a vörösvértestek formája nem normális, az alakja egy félhold vagy sarló. Ezen túlmenően, nincs elég vérsejt az oxigén szállítására az egész szervezetben. Ráadásul a hibás vérsejteket hordozók akár 12-szer gyorsabban elveszítik a hibás vérsejteket, mint azok, akiket nem érint a betegség. A betegségért egy hemoglobinért felelős gén mutációja a felelős, és úgy tűnik, hogy a legelterjedtebb azok körében, akiknek az ősei éltek maláriával fertőzött területen éltek. A tünetek egyénenként eltérőek, de a fáradtság és a krónikus fájdalom rendkívül gyakori, és soha nem múlik el. A modern orvostudománynak köszönhetően már nem halálos a kór, ahogy 50 évvel ezelőtt volt. A vér és csontvelő őssejt transzplantáció mutattok némi reményt a javulásra, de valódi gyógymód mindig nincs rá.

Adipositas dolorosa

Ez egy zsírhoz kötődő betegség, amelyet a kórt elsőként leíró orvos után Dercum-betegségként is ismernek. Az ebben szenvedők egész törzsét fájdalmas zsírdaganatok, lipomák borítják. Szinte mindenki, aki a Dercum-kórban szenved, az elhízott 35-50 éves nők közül kerül ki. Nincs ismert oka, sem gyógymódja a betegségnek. A tudósok úgy vélik, hogy talán valamilyen genetikai tényező váltja ki a kórt, amely néhány családot súlyt. Mások azt feltételezik, hogy ez egy autoimmun betegség, s a szervezet megtámadja saját egészséges szöveteit. A kezelések egy időben csak e rendkívül fájdalmas állapot egyetlen tünetére összpontosítanak fájdalomcsillapító és a fogyási stratégiákat használva. A zsírleszívás mutatott némi sikert betegség kezelésében.

Ondine átka

A francia és német mesékben, mitológiában Ondine egy nimfa volt, aki egy halandót fogadott kedveséül, aki megesküdött, hogy minden egyes lélegzetvétele a szerelmének testamentuma lesz. Miután paráználkodtak Ondine - vagy más verziók szerint az apja - megátkozta a csábítót, hogy hagyja abba a légzést, amikor a következő alkalommal elalszik. Ellenben az úgynevezett veleszületett központi hipoventilációs szindrómában szenvedőkből hiányzik az autonóm idegrendszernek az a funkciója, amely szabályozza a légzést. Ez azt jelenti, hogy a betegnek tudatosan emlékeznie kell, hogy lélegezzen. Amikor alszanak, a legtöbben egy levegőt keringető ventillátora vannak rácsatlakoztatva. Ha képesek megélni a felnőttkort, az alvási apnoe kezelésére kifejlesztett maszkok általában elég jól működnek náluk, s lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag normális életet éljenek. A tudomány mai állása szerint a genetika ebben a betegségben is fontos szerepet játszik, de traumák vagy műtétek után a szimptómák felnőtteknél is megjelenhetnek.

Forrás: listverse.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott helyenként lehet havazás, hószállingózás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag