10 betegség, amit ellenségünknek sem kívánunk

A legtöbb ember fejében a rettegett kórok között első sorban a rák, a szívbetegség, legfeljebb az Alzheimer-kór, és persze a szinte teljesen felszámolt, de talán éppen ezért is misztikussá vált lepra áll. Vannak azonban más borzalmas, sok testi és lelki szenvedéssel fenyegető betegségek, amelyeket még az ellenségünknek sem kívánnánk.

A szenvedéstől sokkal többen félnek, mint a haláltól. Ha vége kell, hogy legyen, akkor az történjen gyorsan és fájdalommentesen. A betegségek azonban ritkán gyakorolnak ilyen kegyet, és nem egyszerre törik meg a testet, a lelket, és vágják el az élet fonalát. Ez a folyamat pedig gyakorta kiszolgáltatottsággal, megalázottsággal és olykor megvetettséggel párosul. A kín pedig megviseli az ápolásban résztvevőket, különösen a családtagokat is.

Háromosztatú neuralgia

Ez a betegség, amelyet arcidegzsába néven jobban ismerünk, az ötödik agyideget támadja meg, amely az arc nagy részére kiterjed. A kórházakban ezt a kórt úgy ismerik, mint "öngyilkos betegség". A rendkívül erős, gyakran rövid időszakon belül számos alkalommal jelentkező arcfájdalom súlyos pszichés egészségkárosodáshoz (depresszió, alvászavar, öngyilkos szándék) és a normális mindennapi élet ellehetetlenüléséhez vezet. Két típusa van. Az 1-es típusnál hihetetlenfájdalomhasít bele az arcba, amely legfeljebb két percig tart. Ezek a rohamok egy akár kétórás agóniaszerű periódusba torkollanak. A 2-es típus kevésbé fájdalmas, mint 1-es típusú, de ennek ellenére az egyik legnagyobb fájdalomfajta, ami az emberi testet érheti. Ez ugyanis egy állandó fájdalom és nem szórványosan jelentkező. Égő érzés, mint a folyamatos áramütés, s évekig tart. Az általánosan használt fájdalomcsillapítóknak (például a mofiumnak) nincs rá hatása, és a görcsoldó gyógyszerek is gyakran elvesztik hatékonyságukat vele szemben. Különböző műtéti eljárásokkal kimutatták kisebb sikereket, de ritkán egyebet, mint átmeneti enyhülést.

Marburg vérzéses láz

Ezt a betegséget először 1967-ben diagnosztizáltak, miután a járvány számos laboratóriumban ütötte fel a fejét Németországban és Jugoszláviában. Először egy Marburgban lévő intézetben regisztrálták, ahonnan a neve is származik. Ennek a vérzéses láznak a kórokozója közeli rokonságban van Ebolával. Kísérleti céllal Afrikából behozott fertőzött majmokkal terjed el a betegség, miközben az állatokat a gyermekbénulás kutatásában használták. Eddig kevesebb mint ezerszer jelentettek Marburg-fertőzést, és szinte valamennyi esetben Közép-Afrikából. Úgy vélik, hogy a gyümölcsevő denevérek afertőzésfő forrásai, de az emberre való átterjedése nem pontosan ismert. A kezdeti tünetek olyanok, mint a maláriáé, így a megfelelő diagnózis sem egyszerű. Ha a fertőzés súlyos, akkor a szájban és a végbélben vérzés keletkezik, és neurológiai problémák is felmerülhetnek. A kevés ismeret miatt a Marburg-láznak nincs kialakult kezelése, de a plazma és a vérfehérjetranszplantáció jó eredményeket hozott. A halálozási aránya 23-90 százalék közötti.

Ha valami fáj, két kérdés foglalkoztat: mitől van és hogy lehet megszüntetni? A leggyakoribb kóros fájdalmakat szedtük csokorba. Részletek!

Cancrum Oris vagy noma

A noma egy üszkös (gangrénás) fertőzés, amely megtámadja az arcszöveteket. Az áldozatok általában 6 éves kor alatti gyermekek. Különösen elterjedt Afrika szegénység által sújt területein, nem csupán a betegség rendkívül magas (80 százalékos) halálozási aránya megdöbbentő, de a túlélők is borzalmas torzulásokat szenvednek, és emiatt gyakran kiközösítik őket. A kór közel 100 ezer gyermeket érint évente. Az áldozatok szervezetében az antitestek összezavarodnak, és megtámadják a lágy szöveteket az arcon, a szájon és az orron. A betegség gyors előrehaladása miatt a fertőzöttek hamarosan nem lesznek képesek beszélni, vagy normálisan enni. A betegség alig fordult elő 100 évvel korábbi felfedezése óta a fejlett országokban. Európában a náci koncentrációs táborokban regisztráltak eseteket. Antibiotikumokkal meg lehet állítani a terjedését, de a gyógyszerek gyakran nem állnak rendelkezésre, vagy túl drágák.

Fagyott váll szindróma

Az adhesiv capsulitis, azaz a fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást. Ezen felül azalvásis igen körülményessé válik, ami számtalan más egészségügyi probléma - például depresszió és szorongás - forrásává válik. Ez idáig nem sikerült kideríteni az adhesiv capsulitis pontos okát, de a cukorbetegség, a sérülések és műtétek területén koncentrálódnak a kockázati faktorok. A betegséggel becslések szerint a felnőtt lakosság 2 százaléka találkozik valamikor az élete során, így ez a rendkívül nehezen kezelhető kór az egyik leggyakoribb ezen a listán. Még rendszeres gyógyszerezés és állandó fizikai rehabilitáció mellett is eltarthat egy évig a kar mozgáskészségének helyreállítása. Vannak öngyógyulásos esetek, de ezek általában két évig is eltartanak.

A fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást

A fagyott váll szindróma oly mértékben fájdalmasan megmerevíti a vállat, hogy ez szinte lehetetlenné tesz bármiféle karmozgást

Komplex regionális fájdalom szindróma

Ez a szisztémás betegség reflex szimpatikus disztrófia, vagy angol rövidítéssel CRPS néven is ismert, amely egy életen át elkíséri a beteget. Szélsőségesen égető fájdalom, csont- és bőrelváltozások illetve az érintésre való hihetetlen érzékenység jellemzi. Ez a világ egyik legfájdalmasabb betegsége, megelőzve a szülést és az amputációt a McGill Fájdalom Indexen. Kezdetben azt hitték, hogy ez a szimpatikus idegrendszer szisztémás hibája, a kutatók azonban ma úgy gondolják, hogy a kiváltója valamilyen - különösen a végtagokat érintő - trauma. Azonban ez csak egy találgatás, ami az egyik oka, hogy nincs rá gyógymód. Különféle kezelésekkel kisebb sikereket már elértek. Például mesterséges kómába küldik a beteget, hogy alapállásba helyezzék az idegrendszerét, és az ébresztése során ismét megfelelően kezdjen működni. De ennek hatalmasak a kockázatai, a potenciális mellékhatásai és a költségei is.

Aquagenic Urticaria

Az aquagenic urticaria vagy ismertebb nevén vízallergia bár nem igazi allergia, mivel nincs hisztaminképződés a szervezetben, de a betegség jelenlétét fájdalmas kiütések jelzik, ott, ahol a víz érintkezik a bőrrel. A vízzel való érintkezés után általában egy órán belül az irritációnak vége, s vörös kiütések, úgynevezett papulák maradnak hátra. Ez egy rendkívül ritka betegség, és csak 100 esetet jelentettek globálisan. Néhány tudós úgy véli, lehet, hogy a betegségnek lehet valamilyen genetikai összetevője, mivel nincs bizonyíték rá, hogy egyik személy át tudná adni egy másiknak. Csakhogy a legtöbb eset különböző családokban történt meg, s csak néhány történt rokoni körben. Míg néhány esetben elég kíméletes, a legtöbbször azonban rendkívül fájdalmas a víz hatása a betegekre, így a vízallergiában szenvedők rendkívül rövid fürdőket vesznek, vagy egyáltalán nem érintkeznek vízzel annak érdekében, hogy elkerüljék a fájdalmat.

Brainerd hasmenés

A hasmenéses betegség súlyos, akut formájában először a minnesotai Brainerd városkában jelent meg 1983-ban. A nevét is a településről kapta. A járvány pontos okát azóta sem sikerült kideríteni, de elképzelhető, hogy szennyezett víz vagy nyers tej fogyasztása okozta. A betegséget elkapók napi 10-20 alkalommal is szinte robbanó, vizes hasmenést tapasztaltak. Szinte az összes esetet az Egyesült Államokban rögzítették. A Brainerd hasmenés hónapokig is eltarthat, vagy akár egy évig is. Rendkívül ellenálló bármilyen antimikrobiális kezelésnek. A gyógyszerek, például az Imodium némi enyhülést nyújtanak, de csak nagyon nagy adagok szedése mellett. Mivel a betegség pontos forrása nem ismert, nincs más ismert megelőző intézkedés, mint minden felhasznált vizet alaposan felforralni, és elkerülni a nyers tej fogyasztását.

Sarlósejtes vérszegénység

A sarlósejtes vérszegénység egy genetikai vér rendellenesség, amelyben a vörösvértestek formája nem normális, az alakja egy félhold vagy sarló. Ezen túlmenően, nincs elég vérsejt az oxigén szállítására az egész szervezetben. Ráadásul a hibás vérsejteket hordozók akár 12-szer gyorsabban elveszítik a hibás vérsejteket, mint azok, akiket nem érint a betegség. A betegségért egy hemoglobinért felelős gén mutációja a felelős, és úgy tűnik, hogy a legelterjedtebb azok körében, akiknek az ősei éltek maláriával fertőzött területen éltek. A tünetek egyénenként eltérőek, de a fáradtság és a krónikus fájdalom rendkívül gyakori, és soha nem múlik el. A modern orvostudománynak köszönhetően már nem halálos a kór, ahogy 50 évvel ezelőtt volt. A vér és csontvelő őssejt transzplantáció mutattok némi reményt a javulásra, de valódi gyógymód mindig nincs rá.

Adipositas dolorosa

Ez egy zsírhoz kötődő betegség, amelyet a kórt elsőként leíró orvos után Dercum-betegségként is ismernek. Az ebben szenvedők egész törzsét fájdalmas zsírdaganatok, lipomák borítják. Szinte mindenki, aki a Dercum-kórban szenved, az elhízott 35-50 éves nők közül kerül ki. Nincs ismert oka, sem gyógymódja a betegségnek. A tudósok úgy vélik, hogy talán valamilyen genetikai tényező váltja ki a kórt, amely néhány családot súlyt. Mások azt feltételezik, hogy ez egy autoimmun betegség, s a szervezet megtámadja saját egészséges szöveteit. A kezelések egy időben csak e rendkívül fájdalmas állapot egyetlen tünetére összpontosítanak fájdalomcsillapító és a fogyási stratégiákat használva. A zsírleszívás mutatott némi sikert betegség kezelésében.

Ondine átka

A francia és német mesékben, mitológiában Ondine egy nimfa volt, aki egy halandót fogadott kedveséül, aki megesküdött, hogy minden egyes lélegzetvétele a szerelmének testamentuma lesz. Miután paráználkodtak Ondine - vagy más verziók szerint az apja - megátkozta a csábítót, hogy hagyja abba a légzést, amikor a következő alkalommal elalszik. Ellenben az úgynevezett veleszületett központi hipoventilációs szindrómában szenvedőkből hiányzik az autonóm idegrendszernek az a funkciója, amely szabályozza a légzést. Ez azt jelenti, hogy a betegnek tudatosan emlékeznie kell, hogy lélegezzen. Amikor alszanak, a legtöbben egy levegőt keringető ventillátora vannak rácsatlakoztatva. Ha képesek megélni a felnőttkort, az alvási apnoe kezelésére kifejlesztett maszkok általában elég jól működnek náluk, s lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag normális életet éljenek. A tudomány mai állása szerint a genetika ebben a betegségben is fontos szerepet játszik, de traumák vagy műtétek után a szimptómák felnőtteknél is megjelenhetnek.

Forrás: listverse.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag