Védekeznek a fiatal nők, ha a partnerük támogatja őket ebben

Egy új tanulmány szerint gyakrabban védekeznek a nem kívánt terhességek ellen azok a fiatal nők, akiket partnerük támogat ebben.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) által elvégzett felmérésből kiderült, hogy ha a férfi partner támogatta a védekezést, a nők kétszer gyakrabban választottak valamilyen hatékony módszert. A vizsgálatban 435 párt kérdeztek meg Los Angelesben és Oklahoma Cityben, a nők életkora 18 és 25 év közé esett, egyikük sem volt terhes és nem is próbálkozott teherbe esni.

Mind a férfiak, mind a nők azt mondták, aktívan döntöttek arról, hogy védekeznek-e, azonban a felek nem mindig nyilatkoztak egyformán arról a tényről, hogy beszéltek-e a fogamzásgátlásról. "Ez az ellentmondás gyakori a párkapcsolatokban" - magyarázta Marie Harvey, az Oregoni Állami Egyetem közegészségtan professzora, a vizsgálat vezetője egy sajtóközleményben. "A férfiak számára a fogamzásgátlásról történő beszélgetés gyakran nem takar mást, mint hogy megkérdezik, szedi-e a nő a tablettát, ezt a nők azonban nem tekintik beszélgetésnek. Számukra ez azt jelenti, hogy leülnek és hosszasan megvitatják, melyik módszert alkalmazzák."

A Women's Health Issues folyóiratban közzétett eredmények új megvilágításba helyezik a szexuális viselkedést és a fogamzásgátlást. "Próbáljuk jobban megérteni a partnerek befolyását a szexualitás dinamikájának szempontjából" - tette hozzá Harvey. "A múltban a közegészségügyi kutatások főként a nőkre koncentráltak, de tudjuk, hogy a döntést nem csak ők hozzák meg és hogy a partnernek jelentős befolyása lehet ebben a kérdésben, ezt azonban eddig még nem vizsgálta senki."

Emellett arra is fény derült, hogy bár a kutatásban résztvevő nők nem próbáltak teherbe esni, gyakran egyáltalán nem védekeztek. Az egészségügyi dolgozóknak éppen ezért fel kellene hívniuk a nők figyelmét arra, hogy "vagy készüljenek a terhességre, vagy védekezzenek megfelelően".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: