Mintegy kétmilliárd koronás többletet terveznek az idei évre a cseh egészségbiztosítók

Prága, 2008. február 4. (MTI) - Mintegy kétmilliárd koronás többlettel kívánnak gazdálkodni az idén a cseh egészségbiztosítók. A kilenc egészségbiztosító idei biztosítási tervét hétfőn hagyta jóvá a cseh kormány, s továbbította a képviselőháznak. Az egészségbiztosítók tervezett bevételei összesítve 208 milliárd koronát tesznek ki, míg a kiadások 206,2 milliárdot.
A biztosítók idei évre tervezett bevételei mintegy nyolc milliárd koronával nagyobbak, mint a tavalyi évben - közölte újságírókkal Marek Snajdr, a cseh egészségügyi miniszter helyettese.
"A nagy egészségbiztosítók azt tervezik, hogy a nagy egészségügyi intézményeknek az idén mintegy nyolc százalékkal több pénzt juttatnak, mint tavaly. Ez aránylag magas emelés" - vélekedett a miniszter-helyettes.
David Rath, volt szociáldemokrata egészségügyi miniszter meg van győződve arról, hogy az egészségbiztosítók jó gazdálkodásának az alapjait a Jirí Paroubek vezette szociáldemokrata kormányzat stabilizációs intézkedései teremtették meg.
"Az egészségbiztosítók helyzete 2006-hoz és 2007-hez képest ennek ellenére is romlik, mert a jelenlegi jobbközép kormányzat befagyasztotta az állam által fizetett egészségbiztosítási összegeket, s túl alacsonyan határozta meg az egészségügyi és a társadalmi biztosítások mértékét" - jelentette ki az egészségügyi tárca volt vezetője egy másik sajtóértekezleten. David Rath arra számít, hogy ennek következtében az egészségbiztosítók várhatóan már a jövő évben újra problémákkal, pénzügyi gondokkal találják magukat szembe.
Rath ugyanakkor úgy véli, hogy a cseh egészségügyben kevés a pénz. A mintegy 220 milliárd korona, ami évente az egészségügybe folyik, a bruttó hazai termék (GDP) mindössze nem egészen hét százaléka. A nemzetközi szakmai körök által javasolt arány nyolc százalék. Ugyanakkor Németország például 10, Franciaország pedig a GDP 11 százalékát fordítja az egészségügyre.
A kilenc cseh egészségbiztosító azzal számol, hogy az idén mintegy 2,36 milliárd koronát kell visszafizetnie azoknak az ügyfeleiknek, akik többet fognak fizetni az orvosi vizitdíjért és a receptdíjért, mint a felső határként meghatározott 5000 korona.
Mirek Topolánek, cseh kormányfő szerint a felső limit bevezetése helyes volt. "A felső határ megszabása nagyon helyes döntés volt.
Azok, akik többet fizetnek, s különösen idősebbekről van szó, a pénzt visszakapják" - mondta a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón Topolánek.
Mind a kilenc egészségbiztosítónak konkrét biztosítási terve van, s mindegyikük a saját konkrét helyzetére számolta át a reformfolyamat hatását.
A biztosítási tervek az idei évben is számos extrával számolnak. Több biztosító például havi 1000-2000 koronával támogatja, ha az ügyfele bizonyíthatóan megpróbál leszokni a dohányzásról. Hasonló módon támogatják a biztosítók az egészséges életmódot, a sportolást vagy a fogyókúrákat is. A biztosítók többsége anyagi támogatásban részesíti a terhes nőket is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag