Magzati szívhangok az éteren át - napi jelentés a méhen belüli viszonyokról

Évente 500-550 gyereket veszítünk el méhen belül úgy, hogy nem tűnik föl senkinek. Egy magyar találmány a mama hasfalán át "hallja" a magzat szívhangjait, méri a méhösszehúzódásokat, és az adatokat elküldi az orvos számítógépére.
Magyarországon a születés körüli halálozás kétharmadát a méhen belüli elhalás okozza. Ma már az is ismert tény, hogy az agyi sérülések jelentős része is méhen belül keletkezik. Van egy módszer, a kardiotokográfia, amit már évtizedek óta használnak a magzat állapotának a megítélésére. A ctg vizsgálatot hetente egyszer, a 34. terhességi hetet követően ajánlott, a 36. hetet követően pedig kötelező végezni. Ez sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy felismerjük azokat a periódusokat a méhen belül, amikor veszélyben van a magzat.
Az új eszköz egy pici kis készülék, úgy működik egy menürendszerrel, mint egy mobiltelefon. Két érzékelője van, az egyik a magzat szívhangját méri egy rendkívül érzékeny parányi mikrofonnal, a másik pedig a méh spontán összehúzódásait egy finom rugó segítségével. A készülék ezeket az adatokat eltárolja, majd, mint egy rádiótelefon, átjátssza az orvos számítógépébe, ahol ezek a mért értékek mármint ctg görbe jelennek meg. Ettől a vizsgálati módszertől, és hálózattól azt reméljük, hogy a méhen belüli elhalások egy részét sikerül megelőznünk - mondja Török Miklós professzor, az eszköz feltalálója. - Naponta 20 perces kényelmes, otthoni méréssel sokkal hatékonyabbá tesszük a diagnosztikát.
Török Miklós
Amerikában is vannak ilyen vállalkozások, csakhogy azok ultrahangos készüléket használnak. A Yale Egyetemen folyó legújabb vizsgálatok szerint az ultrahang befolyással van az agy fejlődésére, ezért az ultrahanggal működő eszközök otthoni monitorozásra nem ajánlottak. Ez a mindenütt szabadalmaztatott készülék az egyetlen a világon, amelyik az akusztikus jeleket, tehát magát a szívhangot tudja fogni. Mégpedig úgy, hogy semmiféle más zavaró hangot nem hall, csak a magzati szívbillentyűk összecsapódását. A másik, a nyomásérzékelő, egy kis piezoelektromos kristály, amelyik egy rugóval illeszkedik a hasfalhoz, és amikor a hasfal megkeményedik, akkor ebben a kristályban egy kis feszültség keletkezik, és azt érzékeli a készülék. Ez egy teljesen passzív rendszer, teljesen ártalmatlan, nincs semmilyen külső energia bevitel, semmilyen biológiai hatás.
Az orvos a pulzusgörbe, a méhösszehúzódások, és a baba mozgásának - amely szintén látható - az összehasonlításából tud következtetni, hogy a magzat jól érzi magát, vagy valami nem tetszik neki. Az elsődleges cél a közvetlen életveszély jelzése, de további kutatásokat terveznek az agyi sérülések és a szívhangok közötti összefüggések kimutatására is. A rendszert fél éve tesztelik az Országos Gyógyintézeti Központban, és több gyereket is sikerült megmenteni azáltal, hogy felismertek valamilyen méhen belüli veszélyt.
Esti Judit interjúja nyomán

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag