Ismét van szülészet a Margit kórházban

Új szülőszobákkal ismét megnyílt a volt Szent Margit Kórház szülészete.
Az immár a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai néven működő intézmény emellett a fejlődési rendellenességgel világra jött újszülöttek és csecsemők számára egyedülálló ellátást nyújtó osztállyal, valamint az agyi érkatasztrófát szenvedett vagy Alzheimer-, Parkinson-kóros betegek rehabilitációját biztosító részleggel bővült, az eddiginél is magasabb szintű és kulturáltabb egészségügyi ellátást nyújtva az észak-budai régióban élőknek.
A Lévárdi Ferenc vezetésével működő szülészeti részleg a korábbi hagyományok szerint, családbarát körülmények között várja a kismamákat. A János kórházi telephellyel együtt az intézmény összesen 8 szülőágyon biztosítani tudja a régió 450 ezer lakosának szülészeti ellátását.
Döntően az észak-budai kerületekben, valamint a környező településeken élő neurológiai betegek komplex rehabilitációját szolgálja a korábbi Szent Margit Kórház aktív neurológiai osztályából kialakított neurológiai rehabilitációs centrum. Tóth Ignác főorvos osztályán agyi érbetegek - stroke-on, gutaütésen, szélütésen átesettek, Alzheimer- és Parkinson-kórosok - utógondozását végzik.
Országos hatáskörrel működik - immár az egykori Margit kórházban - a megszűnt Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézettől átvett fejlődésneurológiai osztály. A Berényi Marianne vezette osztályra évente 1500 olyan csecsemőt irányítanak, akiknél központi idegrendszeri sérülés gyanúja merül fel, illetve akik gerincsérüléssel születtek. Az országban ez az egyetlen ilyen jellegű ellátóhely.
A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai Bécsi úti telephelyén, a volt Margit kórház "A" épületében kialakított szülészeti részleget, a fejlődésneurológia, illetve a neurológiai rehabilitációs osztályt Horváth Csaba , Budapest egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese adta ma át. Az ünnepségen részt vett Badacsonyi Szabolcs megbízott főigazgató és Bús Balázs , a III. kerület polgármestere.
A polgármester nyilatkozata
Március 1-én, szombaton ismét beindult az élet a volt Szent Margit Kórház, ma már - hivatalosan - a Szent János Kórház Bécsi úti telephelyeként nevezett egészségügyi intézmény szülészeti osztályán. 15 ágyon látják el ismét a szülő kismamákat. Az eltelt négy napban már igazán nagy forgalmat "bonyolított" az osztály, csak tegnapelőtt négy szülés volt.
Beigazolódott az az állítás, amelyet pontosan egy évvel ezelőtt, a Szent Margit Kórház Szülészeti Osztályának bezárásakor hangoztatott és egyértelműen kinyilvánított Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata: szakmailag és várospolitikailag is hibás döntés elvinni a szülészetet a térségből, itt van szükség rá!
Az újra megnyitott szülészet éppen ezt a szükségszerűséget igazolja, alig egy év leforgása alatt bebizonyosodott, a Szent János Kórház mindössze 55 szülészeti ágya képtelen egymagában ellátni a Margit Kórház eddigi klientúráját is.
A Főváros vezetése részéről meglehetősen meglepő és furcsa sikertörténetként beállítani azt a képtelen és gyakorlatilag "védhetetlen" helyzetet, melyet maguk a főváros vezetői teremtettek, miközben az orvosi szakma állítása egy évvel korábban is ugyanaz volt, mint ma. Vagyis, hogy nem lenne-, lett volna szabad megszüntetni a Margit szülészetét. Hogyan lehet mégiscsak "sikert kovácsolni" a megalapozatlan, meggondolatlan és felelőtlen döntésből?
Kövessük csak végig gondolatban az elmúlt két év történetét: 2006-ban még a Szent Margit Kórház a főváros gazdaságilag is jól működő intézménye. Ám a 2007-es év folyamán végrehajtott strukturális változtatások következtében - 2007. április 1-vel Havas Szófia , fővárosi képviselő, a Regionális Egészségügyi Tanács elnöke javaslatára - megszüntették a kórház szülészeti és sebészeti osztályait (amúgy törvénytelenül, hiszen onkológiai, gasztroenterológiai és szülészeti osztály sebészeti osztály nélkül nem működhet!), így a Szent Margit Kórház már gazdaságilag veszteséggel zárta az évet. Ki lehetett tehát jelenteni, hogy veszteséges intézményként nincs további, önálló létjogosultsága, össze kell vonni más intézményekkel.
A főváros vezetése 2007 folyamán Óbuda-Békásmegyer megkereséseit, aggodalmát figyelmen kívül hagyta, méltánytalanul érdektelen ügyként kezelte, végül az év végén megfogalmazott jogos kérelmét - miszerint vigye a Fővárosi Közgyűlés elé a döntés meghozatalát -, jogtalanul elmulasztotta. A 2008. február 28-ai egészségügyi bizottsági ülésen pedig arra hivatkozva, hogy mivel gyakorlatilag nem létezik már a Szent Margit Kórház, végképp elhárította a kerület átvételre tett kísérletét.
2008. március 1-től pedig a Margitban ismét szülhetnek a III. kerületi kismamák. Alig egy év kellett csak, hogy a Szent János Kórház feladatainak ellátására mentőövként kinyisson a 110 éves intézmény népszerű szülészete. (Félve merem csak feltenni a kérdést, vajon a kórház bezárása, majd újbóli megnyitása milyen költséggel terhelte az amúgy tudvalevőleg nehéz anyagi helyzetben lévő magyar egészségügyet?)
Üdvözlöm a kórház szülészeti osztályának ismételt működését és örülök, hogy a kerület gyermekváró édesanyái a lakóhelyükhöz közel, több átszállástól megkímélve juthatnak el orvosukhoz, nyugodtabb lelkiállapotban várhatják jövendő gyermeküket.
Ám a kerület vezető politikusaként afelől egyáltalán nem vagyok biztos és nyugodt, hogy az egészségügyben zajló, továbbra is zavaros, átláthatatlan és elítélendően felelőtlen változtatások, elképzelések pl. holding létrehozása stb., valóban a betegek érdekét és a gyógyulás színvonalának emelését szolgálják.
Bús Balázs
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának
polgármestere

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag