Ha a férfi miatt nem jön a baba, megoldás lehet a műhere

Kaliforniai kutatók remélik, hogy találmányuk, amely képes emberi spermiumokat létrehozni, megoldhatja a férfimeddőség problémáját.

Dr. Paul Turek, a San Fracisco-i Turek Klinika igazgatója elmondta: az egereken végzett kísérletek biztatóak, ám eddig embereken még nem próbálták ki a műherét. A találmány nem az igazi herére emlékeztet inkább olyan, mint egy henger alakú zsák.

Korábban kísérleteztek azzal, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő hímivarsejteket, ezek azonban nem vezettek eredményre. Turek és társai remélik, hogy a műhere segítségével véghez lehet vinni a spermiumképzés teljes folyamatát. Ehhez először a spermákat tápláló sejteket kell létrehozni, majd ehhez őssejteket adnak, amelyek bármely emberi sejtté képesek átalakulni. Ezek a megfelelő irányítással aztán spermiumokká válnak - magyarázta a szakember. A műhere egy spermiumképződési időszakig, tehát nagyjából hetven napig lesz életképes, ezután újra kell alkotni.

"Igen ambiciózus tervvel állunk szemben. Csodálatos lenne, ha sikerülne, ugyanis választ jelentene a férfimeddőség legfőbb okára" - vélekedett Kyle Orwig, a Pittsburghi Egyetem szülész-nőgyógyász reprodukciós szakembere, akinek fő kutatási területe a terméketlenség.

A kivitelezéshez a kutatók valószínűleg nem embrionális, hanem felnőtt őssejteket fognak felhasználni. Ezeket a beteg saját bőréből nyerik ki, és "az idő kerekének visszaforgatásával" alakítják át őket spermiumokká. Hogy ez mennyire lesz sikeres, még a jövő zenéje, ám Turek bízik abban, hogy erőfeszítéseik öt éven belül meghozzák a gyümölcsüket.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő