Erős alhasi fájdalom? Ez is okozhatja

Az alhasi fájdalmak igen sok problémát jelezhetnek, ám nőknél gyakran nőgyógyászati gondra hívják fel a figyelmet. Amennyiben főleg a has oldalára koncentrálódik a fájdalom, úgy meglehet, hogy a petevezeték(ek) tágulata okozza a panaszt.

A kórképről és kezeléséről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza beszél.

Erős hasi fájdalmat okozhat

A petevezetékek a petefészkeket kötik össze a méhhel. Ovuláció során ezen keresztül halad a petesejt a méh ürege felé. A petevezetőket érintő leggyakoribb zavar a vezetők elzáródása, illetve azok tágulata (hydrosalpinx), amelyet a petevezetők krónikus gyulladása okoz. Ez utóbbi esetben a petevezetékben folyadék halmozódik fel, amely lényegében gyulladásos izzadmány, ennek következtében pedig kitágul a vezeték. Erre nagyfokú fájdalom hívja fel a figyelmet, ám olykor előfordulhat, hogy az állapot tünetmentes marad.

fájdalom, alhasi fájdalom, erős hasi fájdalom, petevezeték, petevezeték-tágulat
Súlyos esetben szükség lehet a petevezeték eltávolítására. Fotó: 123rf

Az akut gyulladás következtében a petevezeték elzáródhat, így gyakran csak a meddőségi kivizsgálás részeként derül fény a problémára. A diagnosztikában nagy szerepe van a hüvelyi és hasi ultrahangnak, a szonohiszterográfiának, illetve a laparoszkópiának.

Hogyan kezelhető?

A petevezeték-tágulat lehetséges okai:

 • kismedencei gyulladás
 • endometriózis
 • intim fertőzés
 • összenövések
 • A gyulladás és az elszaporodott kórokozók miatt első körben antibiotikumos terápia indokolt, illetve endometriózis fennállása esetén annak kezelése is szükséges. Jó esetben ennyi elegendő is a gyógyuláshoz, ám gyakoribb, amikor laparoszkópiás műtétre kerül sor. A beavatkozás során eltávolítják az érintett petevezetéket - ismerteti a sebész-nőgyógyász.

  Ha petevezető-elzáródás tapasztalható, akkor a petevezeték kontrasztanyaggal történő átmosására van szükség, így ugyanis általában megnyílik a csatorna (de előfordulhat, hogy nem). Amennyiben a probléma mindkét petevezetéket érinti, úgy családalapításkor csakis lombik-eljárás jöhet számításba.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +33, +38 °C
  Minimum: +15, +23 °C

  Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)