Előadás a köldökzsinórvérből származó őssejtek alkalmazásáról

Budapest, 2007. szeptember 28. (MTI) - A köldökzsinórvérből származó őssejtek alkalmazásának lehetőségei a regeneratív gyógyászatban - e témában tartott előadást pénteken Budapesten az a két angol tudós, akinek tavaly, a világon elsőként sikerült emberi májszövetet alkotnia.
Colin McGuckin, a Newcastle-i Egyetem Őssejt-kutató Központjának vezetője fontosnak nevezte, hogy a közvélemény és a kormányok megismerjék és elfogadják ezt a módszert.
Ismertetése szerint évente több mint 130 millió gyermek születik a világban. A köldökzsinórvér biztonságos, fertőzésmentes forrása az őssejteknek, amelyeket 85-féle betegség gyógyítására lehet alkalmazni - hangsúlyozta.
Mint kiemelte, a köldökzsinórvérben található őssejtek igen fiatalok, legfeljebb 9 hónaposak, akárhány évig is tárolják később a készítményt. Mivel fiatal sejtek, igen fejletlenek, ebből adódóan rendkívüli képességekkel rendelkeznek, többféle szöveti sejtté fejlődhetnek, beleértve az agy-, máj-, érfal-, vér- és hasnyálmirigysejteket - tette hozzá.
A professzor az általa vezetett központ kutatásaival kapcsolatban szólt a köldökzsinórvér őssejtjeiből előállított működő májszövetről, hangsúlyozva: ez későbbi gyógyászati alkalmazása mellett jobb gyógyszerek kifejlesztését is lehetővé teszi.
Rámutatott arra, hogy a máj elsőrendű szerepet játszik a gyógyszerek feldolgozásában és aktiválásában, valamint a méregtelenítésben (a vegyületek lebontásában). Így a máj-jellegű szövetmodellek kiválóan alkalmasak gyógyszerek tesztelésére, az esetleges mellékhatások hatékony kiszűrésére.
Colin McGuckin ismertette az intézet másik projektjét, amelynek keretében az őssejteknek a cukorbetegség gyógyításában játszott szerepét vizsgálták, s beszélt az idegszövet előállításának lehetőségéről is. Meggyőződése szerint az őssejt-kutatások révén jobban megérthető a rák problematikája is.
Munkatársa, Nico Forraz ismertette a köldökzsinórvér levételének, az őssejtek kinyerésének, s a készítmények tárolásának módszerét. Mint elmondta, az eddig alkalmazott legrégebbi készítmény 17 éves volt, ezt sikerrel alkalmazták egy leukémiás gyereknél, de harminc évig eltartható a köldökzsinórvér.
Tájékoztatása szerint a lányok esetében a köldökzsinórvér több őssejtet tartalmaz, mint a fiúké. Számít az újszülött testsúlya is, valamint az anya kora; minél fiatalabb, annál dúsabb őssejtekben a köldökzsinórvér.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag