Ellenőrzik a kórházi autókat

Nem cáfolta az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója, Kárpáti Zsuzsanna, hogy olyan, urológiai műtéthez szükséges eszközre, illetve a neurológiai betegek gyógykezeléséhez alkalmazható készülékre is rábukkantak a bezárásra ítélt kórházakban, amelyek nem szerepelnek az intézmények leltárában.
Lapunk információja szerint ugyanis az Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) és az Országos Pszichiátriai Intézetben ilyen eszközöket is használtak. Úgy tudjuk, az egyik ilyen berendezésért már jelentkezett a tulajdonos diagnosztikai cég. Szerettük volna megkérdezni erről Szinai T. Józsefet, az OGYK megbízott főigazgatóját, ám ő nem kívánt nyilatkozni, kérdésünkkel a kórház felszámolását végző miniszteri biztoshoz irányított.
Havas Szófia, az OGYK miniszteri biztosa elmondta: tudtával egyelőre semmiféle eszközt nem vittek ki az intézetből, erre az adatvédelmi szempontok betartása miatt is ügyelnek. Az egyes orvosi berendezésekhez ugyanis a betegek adatait tartalmazó számítógépes merevlemezek is tartoznak. Az adatvédelmi biztos levélben hívta föl ezek védelmére a figyelmet - tudta meg lapunk.
Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet munkatársai amúgy nemkívánatos személyek az intézményekben, fel is jelentették őket párszor az Egészségügyi Minisztériumnál. Ám kiderült: valóban csak a rájuk bízott munkát végzik, lajstromba veszik a megszűnő intézmények ingóságait, és megszervezték a kórházak szigorított védelmét.
Ez utóbbit is nehezen fogadják a bezárásra ítélt intézmények feszültségben élő dolgozói, nehezményezik, hogy az autók csak szigorú vizsgálat után hajthatnak be és ki a kapukon. Ám a miniszteri biztos szerint valamenynyi kórházban ez lenne a természetes. Havas Szófiától megtudtuk azt is, hogy az OGYK-ból az urológiát, a szemészetet, a gégészetet már átköltöztették a MÁV-kórházba, a szülészetet és a belgyógyászati osztályokat júliusban ürítik ki. Az átköltöztetéskor a gyógyításhoz szükséges eszközöket is magukkal viszik.
A leltárba vett ingóságok közül több a kórházban marad. Sokat bizonyára meg kell semmisíteni, a még felhasználhatók pedig - feltüntetett árral - az EKI számítógépes rendszerébe kerülnek. Sorsukról a szaktárca véleménye szerint döntenek. Mivel három állami intézmény eszközeit lehetne más, például önkormányzati kórházakba telepíteni, az érdeklődők megvásárolhatják azokat az amortizációval csökkentett értéken, vagy bérbe vehetik az EKI-től. A befolyt összeget a megszűnő kórházak adósságállományának csökkentésére fordítják. Lapunk korábbi információja szerint a három intézmény közül csupán az OGYK-nak van adóssága, összesen 2,5 milliárd forint.
Kárpáti Zsuzsannától megtudtuk azt is, hogy a sváb-hegyi gyermekkórházban hamarosan befejezik a leltározást. Ott nem találtak muzeális értékű tárgyakat. Ám az OPNI-ban számos, műemlékként számon tartott festmény, bútor, híres személyek kórtörténeti dokumentuma van, s valószínűleg az OGYK-ban is találnak levéltárba való kórtörténeti anyagokat.
(2007.06.06. 10:29)
Nógrádi Tóth Erzsébet - Világgazdaság

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag