Éljen százötven évig!

Hormonkezeléssel leküzdhető az öregedéssel járó szellemi és fizikai leépülés, sőt akár évtizedekkel is visszapörgethetjük biológiai óránkat - állítják amerikai kutatók. Az évszázad közepére az átlagéletkor elérheti a 150 évet.
A változó korba lépő nőknél már régóta bevett módszer a női hormonok mesterséges pótlása a kellemetlen tünetek enyhítésére, és a doppingbotrányok kapcsán is sokat hallhattunk a növekedési hormon teljesítménynövelő hatásáról. A hormonok azonban ennél jóval többre is képesek: amerikai kutatók egyenesen az örök élet titkát sejtik benne. A tengerentúlon a kilencvenes évek elején indult vizsgálatok szerint komplex hormonterápiás kezeléssel leküzdhetjük az időskorban fellépő koncentrációs zavarokat, feledékenységet, depressziót, megakadályozhatjuk az izmok leépülését, a bőr megereszkedését, az immunrendszer gyengülését, a nemi vágy csökkenését, sőt, akár évtizedeket is visszafiatalodhatunk.
Az örök fiatalság titka
A vizsgálatok hátterében az a feltételezés áll, hogy az öregkorral együtt járó általános fizikai és szellemi leépülés a hormonszint csökkenésének következménye. Annak érdekében, hogy az öregedés folyamata visszafordítható legyen, egyéntől függően akár nyolc-tízféle hormon rendszeres pótlására is szükség lehet. A hormonkúra kezdetén felmérik a páciens egészségi állapotát, feltérképezik genetikai örökségét, meghatározzák aktuális biológiai korát, majd ennek megfelelően állítják össze az egyénre szabott hormonterápiát. A cél, hogy az illető hormonszintjét a harmincas, negyvenes éveinek megfelelő szintre állítsák vissza. A fiatalító kúrának a hormonterápián túl fontos részét képezi a speciális étrend és a rendszeres testmozgás is.
Vissza a múltba
A tapasztalatok szerint a hormonpótlás, a diéta és a mozgás gyakran csodákra képes: a fiatalító kúrán átesett nyugdíjasok javuló általános közérzetről, memóriájuk élesebbé válásáról, állóképességük jelentős növekedéséről, régi testsúlyuk visszanyeréséről, izomzatuk visszaépüléséről, bőrük feszesebbé válásáról számolnak be. A hormonterápiának azonban egyelőre még nem tisztázott veszélyei is vannak. Kutatások korábban már kimutatták, hogy egyes hormonok növelhetik a szívinfarktus, az agyvérzés, valamint rákos megbetegedések kockázatát, az öregedés tünetei ellen alkalmazott komplex hormonpótlás hosszú távú hatásai pedig egyelőre egyáltalán nem ismertek.
Dr. Szathmári Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának megbízott igazgatója szintén a kezelés veszélyeire hívja fel a figyelmet. "A mellékvesék által termelt szteroid, a DHEA életkornak megfelelő értékig való pótlása valóban kedvező hatású lehet idősebb korban, mellékhatásokkal azonban itt is számolni kell. Óva intenék mindenkit attól, hogy az öregedéssel együtt járó biológiai változásokat komplex hormonpótlással igyekezzen leküzdeni, mivel a kezelés pozitív hatásait tudományosan egyelőre semmi sem támasztja alá. Hazai egészségügyi intézmények tudomásom szerint nem foglalkoznak efféle fiatalító kúrával" - nyilatkozta az Indexnek.
A kilencvenes években az orvostudomány hasonló optimizmussal nézett a változó korba lépő nők nemi hormonokkal való kezelése elé. Az Egyesült Államokban az érintettek legalább 30 százaléka kapott nőihormonpótlást, később azonban kiderült, hogy a kezelés a kedvező hatások mellett jelentősen növeli a mellrák, valamint egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. "Joggal feltételezhetjük, hogy a fiatalító hormonkúra is hasonló mellékhatásokkal járhat, bár erről egyelőre nincsenek tudományos adataink" - fogalmazott Szathmári.
Aki ennek ellenére mégis rászánná magát a kezelésre, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, a terápia ugyanis havonta több ezer dollárba kerülhet. Az ígéretek szerint mindezért cserébe egy év alatt akár egy évtizeddel is visszapörgethetjük biológiai óránkat.
Hiúsági és gazdasági kérdés
A látszattal ellentétben az öregedéssel járó szellemi és fizikai leépülés elleni harc nem csupán gazdag amerikai nyugdíjasok költséges passziója. Az idősek életminőségének javítását célzó kutatások a gazdasági élet egészére döntő hatással lehetnek, hiszen a világ teljes népességén belül a 65 éven felettiek aránya évről évre 2,5 százalékkal növekszik, 2030-ra pedig már 1 milliárd idős ember él majd a Földön. Ilyen tendenciák mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy ezek az emberek életük utolsó évtizedeit eltartásra szoruló nyugdíjasként, vagy a társadalom szellemileg és fizikailag is aktív tagjaként töltik-e el.
Az eddigi eredmények mindenesetre biztatóak. A tudományterület rohamosan növekvő népszerűségét jelzi, hogy az 1993-ban egy tucat orvos által megalapított American Academy of Anti-Aging Medicine mára már közel 12 ezer tagot számlál. A szervezet véleménye szerint a XXI. század közepére a fejlett országokban élő emberek átlagéletkora 12 0-1 50 évre nőhet, és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ezt az életet örökletes vagy szerzett betegségek nélkül, aktívan és egészségben élhetik majd le.
Index
(2007.06.18. 11:04)
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag