Élet a kórházon kívül is

Egyre nagyobb a társadalmi igény az otthonszülésre, de ehhez ki kell dolgozni a ma még hiányzó szakmai kritériumokat - tájékoztat a Magyar Hírlap.
Magyarországon körülbelül tíz éve vált fontos kérdéssé az otthonszülés, anyák szabadon szeretnének dönteni erről, az orvosok zöme azonban ellenáll.
Mint ismert, száz évvel ezelőtt még a babák otthon születtek, csak a múlt század negyvenes éveiben vált szokássá a kórházban szülés. Rákóczi István , a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezetője szerint az otthonszüléssel önmagában nincs semmi baj, ám egyelőre nem támogatja a magyarországi gyakorlatot. A professzor szerint "a szakma még nem fogalmazta meg, hogy ki az, aki alkalmas otthonszülésre. A jelenlegi gyakorlattal nem értek egyet, a nemzetközileg kidolgozott kritériumokat ugyanis nem veszi figyelembe. A szakmai szabályok számonkérése, az esetleges felelősségre vonás lehetősége sincs meg, nem beszélve a finanszírozásról és a népegészségügyi feltételekről."
A főorvos úgy látja: mindaddig, amíg nem születik hivatalos állásfoglalás az ügyben, a családihoz hasonló környezetet teremtő szülészetek adnak lehetőséget az otthonszüléshez ragaszkodóknak. Nyugati mintára születésházak létrehozását is szorgalmazná a professzor, mely átmenetet jelentene az otthoni és a kórházi szülések között. A Rákóczi doktor vezette szülészetet április 6-án, anyák napján kezdődő születés hete rendezvénysorozaton több civil és szakember meglátogatja. Egy kerekasztal-beszélgetésen egyebek között arról a kérdésről is vitáznak, hogy egy szülésznő vezethet-e önállóan kórházi szülést.
Terhet cipel a János és az Imre
Az egészségügyi reform kapcsán több budapesti kórház, illetve szülészeti osztály megszűnt. A budai területen április l-jétől a Szent János és a Szent Imre Kórház vált súlyponti intézménnyé.
Rákóczi István, a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezetője szerint érthetetlen, miért számolták föl a Margit kórház szülészetét, de a másik probléma, hogy a megmaradt intézmények, osztályok szülészeti ágyszámát is csökkentették.
2006-ban a Szent Imre Kórházban 2620 baba született, és 57 ágy volt, áprilisban pedig 240 szülés volt 47 ágyon. A vezető elmondta, az elmúlt hetekben olyan eset is előfordult, hogy fél napot is várnia kellett a frissen szült anyának a szülőszobában, mire a gyermekágyas osztályon helyet tudtak biztosítani neki. A főorvos véleménye szerint a szülészeti ágyak csökkentésével túl nagy feladat hárul a Szent János és a Szent Imre kórházra.
2007-05-02 08:20
Forrás: Magyar Hírlap
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag