Éjszakai szüléstől rettegnek a kismamák

A nőgyógyásznak joga van, hogy ledolgozott munkaideje után ne menjen be a kórházba.
Mit lehet tenni azért, hogy a vajúdó nő és az orvos joga egyaránt érvényesülhessen? Ez a kérdés vetődött fel a július 1-jével hatályba lépett rendelkezés kapcsán, mely a kormány május 2-ai döntése értelmében, a terhesgondozást és a szülést kivonta az orvosválasztás miatti 30 százalékos részleges térítési díj fizetésének kötelezettsége alól. Eszerint - ha csak egyéb szakmai indokok nem akadályozzák - e hónap elejétől ismét valamennyi, a szabad orvosválasztásra igényt tartó nő annál a szülész-nőgyógyásznál készülhet fel az anyaságra és hozhatja világra a gyermekét, akit önként választ.
Ez alól az a kismama sem lehet kivétel, akinek kezelőorvosát időközben elbocsátották állásából. A jogszabály ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a szülő nő új munkahelyére is kövesse választott orvosát, illetve az egészségügyi szolgáltatónál nem munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott orvos választása esetén, a területileg illetékes kórházban vegye igénybe a tb által finanszírozott szolgáltatást. Ez esetben az adott kórház szerződésben foglalt feltételek és fizetség mellett köteles biztosítani, hogy a szülő nőnek választott orvosa segítse világra gyermekét.
A szülész-nőgyógyász szakma és a várandós anyák körében egyaránt megnyugvást ígérő jogszabály nyújtotta lehetőségekkel mégsem élhet egyformán valamennyi kismama. A szombathelyi Markusovszky Kórházban ugyanis csak a napközben szülőket illeti meg a szabad orvosválasztás joga, éjszaka az éppen ügyeletes, készenlétes orvosnak kell ellátni őket.
S, mert a szülések legtöbbje éppen az éjszakai, hajnali órákban indul meg, számos, a kórház illetékességi területéhez tartozó kismama aggódva gondol rá: sikerül-e napközben, választott orvosa mellett világra hoznia gyermekét.
Egyesek tudni vélik: a kórház érintett orvosai olykor titokban megegyeznek és ügyeletet cserélnek, netán programozott szüléssel oldják meg a problémát.
Dr. Lakner László , a Markusovszky kórház főigazgató főorvosa azonban nem hallott ezekről a megoldásokról, de - mint hangsúlyozta -, ha van ilyen, mindenképpen gyerekesnek, felelőtlennek, szakmailag elfogadhatatlannak tartja, aminek súlyos következményei lehetnek.
A helyi szintű értelmezést és gyakorlatot a jogszabályok egyeztetéséből eredő, valamint, a szakorvosok hiányával indokolta a főigazgató, mondván: nem tudni, milyen alapon számolják el a behívott orvosok munkáját, miként és miből díjazzák őket, hiszen mindez a munkaidő-alapot terheli. Ráadásul, ha az orvos éjszaka ledolgozza a Munka Törvénykönyvében megszabott órakeretet, napközben már nem lesz köteles dolgozni.
Lakner László ennek ellenére úgy gondolja: a jelenlegi jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a vajúdó nőt éjszaka az ügyeletes, készenlétes orvos lássa el. Hangsúlyozta: a számára is bevallottan, nehezen feldolgozható helyzetet mielőbb meg akarja oldani.
Otthonszülést szimuláló szobák
Tervei szerint őszre létrehoznának két, az otthon szülést szimuláló szobát, melynek infrastruktúráját a kórház teremtené meg, de a bérleti jogot egy szülész-nőgyógyászokat foglalkoztató kft. vásárolná meg, lehetőséget teremtve a kismamák egyéni igényeinek kielégítésére. A bérleti díj a kórházat illetné, de az orvos és a kismama közötti anyagi egyezséget a paciensek magánügyének tekintenék.
S vélhetően magánügy maradna az is, hogy aki az anyagi feltételek hiányában nem élhet ezzel a lehetőséggel, annak miként alakul a szülés éjszakája...
Hogy az ily módon többletmunkát vállaló orvosok nem lépik-e túl a törvényben előírt munkaidőkeretet, arra nem tudott egyértelmű választ adni a főigazgató. Elismerte, felelősség terheli azért, hogy dolgozói a Munka Törvénykönyvben előírt időkeretben dolgozzanak, ezért mielőbb felmérni kívánja, ki és mennyi munkát vállal más intézményekben, magánrendelőkben. Ezen a téren ugyanis meglehetősen nagy a zűrzavar, sok a szabálytalanság - mondta.
Dr. Szabó István , a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke a Weborvos érdeklődésére elmondta: hivatalosan még nem értesítették az új jogszabályról, ennek ellenére a kollégium nevében is úgy értékeli: valamennyi kollégája örömmel fogadja a változást, hiszen a korábbi, a kismamák jogát szűkítő döntés eleve rossz volt. Hangsúlyozta: nem a hálapénz, vagy az egyéni érdek mondatja ezt vele, sokkal inkább a több évtizedes szakmai tapasztalat.
Az édesanyák életének legnagyobb, legmagasztosabb eseménye, a szülés kapcsán mindent meg kell tenniük, hogy ez az esemény a lehető legintimebben, legzavartalanabbul,  anya, család, szülést vezető orvos számára egyaránt örömteli módon történjen. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a várandós nő annak az orvosnak arcát lássa a szülés pillanatában, aki kilenc hónapig gondozta, s aki számára a biztonságot, megnyugvást jelenti, akire mindig emlékezni fog.
Nem hallgathatta el azonban, hogy az orvos-leépítések, valamint az európai uniós normatívák betartása számos gondot okoz majd a végrehajtásban. De arról még nem volt ideje gondolkodni, mi lehet a követendő út, ha egy intézmény képtelen betartani a jogszabályt.
2007-07-11 14:28
Forrás: Weborvos Várnai Ágnes

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag