Éjszakai szüléstől rettegnek a kismamák

A nőgyógyásznak joga van, hogy ledolgozott munkaideje után ne menjen be a kórházba.
Mit lehet tenni azért, hogy a vajúdó nő és az orvos joga egyaránt érvényesülhessen? Ez a kérdés vetődött fel a július 1-jével hatályba lépett rendelkezés kapcsán, mely a kormány május 2-ai döntése értelmében, a terhesgondozást és a szülést kivonta az orvosválasztás miatti 30 százalékos részleges térítési díj fizetésének kötelezettsége alól. Eszerint - ha csak egyéb szakmai indokok nem akadályozzák - e hónap elejétől ismét valamennyi, a szabad orvosválasztásra igényt tartó nő annál a szülész-nőgyógyásznál készülhet fel az anyaságra és hozhatja világra a gyermekét, akit önként választ.
Ez alól az a kismama sem lehet kivétel, akinek kezelőorvosát időközben elbocsátották állásából. A jogszabály ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a szülő nő új munkahelyére is kövesse választott orvosát, illetve az egészségügyi szolgáltatónál nem munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott orvos választása esetén, a területileg illetékes kórházban vegye igénybe a tb által finanszírozott szolgáltatást. Ez esetben az adott kórház szerződésben foglalt feltételek és fizetség mellett köteles biztosítani, hogy a szülő nőnek választott orvosa segítse világra gyermekét.
A szülész-nőgyógyász szakma és a várandós anyák körében egyaránt megnyugvást ígérő jogszabály nyújtotta lehetőségekkel mégsem élhet egyformán valamennyi kismama. A szombathelyi Markusovszky Kórházban ugyanis csak a napközben szülőket illeti meg a szabad orvosválasztás joga, éjszaka az éppen ügyeletes, készenlétes orvosnak kell ellátni őket.
S, mert a szülések legtöbbje éppen az éjszakai, hajnali órákban indul meg, számos, a kórház illetékességi területéhez tartozó kismama aggódva gondol rá: sikerül-e napközben, választott orvosa mellett világra hoznia gyermekét.
Egyesek tudni vélik: a kórház érintett orvosai olykor titokban megegyeznek és ügyeletet cserélnek, netán programozott szüléssel oldják meg a problémát.
Dr. Lakner László , a Markusovszky kórház főigazgató főorvosa azonban nem hallott ezekről a megoldásokról, de - mint hangsúlyozta -, ha van ilyen, mindenképpen gyerekesnek, felelőtlennek, szakmailag elfogadhatatlannak tartja, aminek súlyos következményei lehetnek.
A helyi szintű értelmezést és gyakorlatot a jogszabályok egyeztetéséből eredő, valamint, a szakorvosok hiányával indokolta a főigazgató, mondván: nem tudni, milyen alapon számolják el a behívott orvosok munkáját, miként és miből díjazzák őket, hiszen mindez a munkaidő-alapot terheli. Ráadásul, ha az orvos éjszaka ledolgozza a Munka Törvénykönyvében megszabott órakeretet, napközben már nem lesz köteles dolgozni.
Lakner László ennek ellenére úgy gondolja: a jelenlegi jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a vajúdó nőt éjszaka az ügyeletes, készenlétes orvos lássa el. Hangsúlyozta: a számára is bevallottan, nehezen feldolgozható helyzetet mielőbb meg akarja oldani.
Otthonszülést szimuláló szobák
Tervei szerint őszre létrehoznának két, az otthon szülést szimuláló szobát, melynek infrastruktúráját a kórház teremtené meg, de a bérleti jogot egy szülész-nőgyógyászokat foglalkoztató kft. vásárolná meg, lehetőséget teremtve a kismamák egyéni igényeinek kielégítésére. A bérleti díj a kórházat illetné, de az orvos és a kismama közötti anyagi egyezséget a paciensek magánügyének tekintenék.
S vélhetően magánügy maradna az is, hogy aki az anyagi feltételek hiányában nem élhet ezzel a lehetőséggel, annak miként alakul a szülés éjszakája...
Hogy az ily módon többletmunkát vállaló orvosok nem lépik-e túl a törvényben előírt munkaidőkeretet, arra nem tudott egyértelmű választ adni a főigazgató. Elismerte, felelősség terheli azért, hogy dolgozói a Munka Törvénykönyvben előírt időkeretben dolgozzanak, ezért mielőbb felmérni kívánja, ki és mennyi munkát vállal más intézményekben, magánrendelőkben. Ezen a téren ugyanis meglehetősen nagy a zűrzavar, sok a szabálytalanság - mondta.
Dr. Szabó István , a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke a Weborvos érdeklődésére elmondta: hivatalosan még nem értesítették az új jogszabályról, ennek ellenére a kollégium nevében is úgy értékeli: valamennyi kollégája örömmel fogadja a változást, hiszen a korábbi, a kismamák jogát szűkítő döntés eleve rossz volt. Hangsúlyozta: nem a hálapénz, vagy az egyéni érdek mondatja ezt vele, sokkal inkább a több évtizedes szakmai tapasztalat.
Az édesanyák életének legnagyobb, legmagasztosabb eseménye, a szülés kapcsán mindent meg kell tenniük, hogy ez az esemény a lehető legintimebben, legzavartalanabbul,  anya, család, szülést vezető orvos számára egyaránt örömteli módon történjen. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a várandós nő annak az orvosnak arcát lássa a szülés pillanatában, aki kilenc hónapig gondozta, s aki számára a biztonságot, megnyugvást jelenti, akire mindig emlékezni fog.
Nem hallgathatta el azonban, hogy az orvos-leépítések, valamint az európai uniós normatívák betartása számos gondot okoz majd a végrehajtásban. De arról még nem volt ideje gondolkodni, mi lehet a követendő út, ha egy intézmény képtelen betartani a jogszabályt.
2007-07-11 14:28
Forrás: Weborvos Várnai Ágnes

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, 0 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult marad az ég, főleg az ország délnyugati felén várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag