Egynapos sebészet: még csak készülődnek

A felkészülés időszakát élik azok a kórházak, amelyek az egynapos sebészet céljából pályáztak és nyertek.
Baranyában három kórház kapott támogatást az egynapos sebészetfeltételeinek megteremtésére. Közöttük a Siklósi Kórház Kht., a Mohács Városi Kórház és Rendelőintézet, valamint a Komló Városi Kórház és Rendelőintézet.
A minisztériumi pályázaton azok a fekvőbeteg-intézmények indulhattak, ahol a korábbi struktúraátalakítás miatt teljes egészében megszűnt, vagy jelentősen csökkent az aktív ágyszám. A pályázaton nyert forrás csakis az egynapos sebészethez szükséges infrastruktúrára használható fel.
Az ilyenkor szükséges szerződéseket az intézmények minden esetben a felkészülési idő függvényében kötik meg. Az ellátásnak viszont a szerződéskötéstől számított három hónap múlva meg kell kezdődnie.
Kanizsai István , a siklósi kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a struktúraátalakítási pályázaton nyert összeget a krónikus osztályuk komfortfokozatának javítására, a vizesblokkok cseréjére fordítják, az egynapos sebészeti ellátás szempontjából pedig a felkészülés időszakát élik. Az igazgató hozzátette: az intézmény szeptember elsejével köt majd szerződést.
Az egynapos sebészetet az OEP az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozza, s az összes szerződött intézmény számára évente 3,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Mindez 66 ezer beavatkozás elvégzését fedezi majd.
Az egynapos sebészetek létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek el a kórházak aktív ágyain. Bizonyos szakterületeken ez a beavatkozási forma nagy hatékonysággal működtethető. Ilyen például a szemészet, a szülészet, vagy az urológia.
Azt, hogy a minisztériumnak nem áll szándékában ellehetetleníteni a kiskórházakat, jelzi, hogy a korábban elbírált 7,5 milliárd forintos pályázaton Baranyában például valamennyi kis(területi) kórház kapott támogatást.
2007-07-11 09:46
Forrás: Weborvos E.É.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag