Egyetlen embrió beültetése sikeresebb?

A mesterséges megtermékenyítésre váró asszonyok méhébe beültetett egyetlen embrió hatásosabb és olcsóbb, mintha egyszerre két embriót ültetnének be - állítják két, szerdán közzétett tanulmány szerzői.

In vitro megtermékenyítés

In vitro megtermékenyítés

A kutatás megcáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy az IVF-kezelés során beültetett több embrió költséghatékonyabb és növeli a nő teherbeesésének esélyét. "Egy olyan időszakban, amikor sok országban élénk vita folyik arról, hogyan lehetne csökkenteni a többes terhességek számát és közben elérhető meddőségi kezelést nyújtani, a törvényhozóknak tisztába kellene jönniük az eredményeinkkel" - mondta el Hannu Martikainen, a finnországi Oulu Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Az adatok alapján a klinikáknak felül kellene vizsgálniuk az embriótranszferrel kapcsolatos szabályaikat és a 40 évnél fiatalabb nőknek a mindennapi gyakorlatban egyetlen embriót kellene beültetniük."

Az ügy akkor került a címlapokra, amikor egy 33 éves kaliforniai nő IVF segítségével szült nyolcas ikreket. Valamennyi gyermek életben maradt, azonban a többes terhességek szoros összefüggést mutatnak a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal és az idegrendszeri károsodásokkal. Számos orvosszövetség és kormány már lépéseket tett, hogy szigorítsák az IVF során beültethető embriók számának szabályozását vagy irányelveit.

Nagy-Britanniában a Humán Meddőségi és Embriológiai Hatóság ellenőrzi az IVF-eket és kettőben maximalizálja a beültethető embriók számát. 2011-től már csak egyetlen embriót lehet majd beültetni. Az Egyesült Államokban nincs egységes nemzeti szabályozás. A szakmai irányelvek azt javasolják, hogy 35 éves korig két embriót ültessenek be, 35-37 éves kor között ez háromra, 37-40 éves kor között négyre, 40 éves kor felett ötre emelhető.

Az új vizsgálatban Martikainen és munkatársai több, mint 3600 asszisztált reprodukciós ciklus következményeit követték nyomon egy nagy finn klinikán két időszakban: 1995 és 1999, valamint 2000 és 2004 között. Több, mint 1500 40 év alatti nő kapott kezelést. Az első időszakban a két embrió beültetése volt az elfogadott, a nőknek mindössze 4 százalékába ültettek egyetlen embriót. A második időszakban ez az arány 46 százalékra emelkedett.

A Human Reproduction folyóiratban megjelent kutatás azt találta, hogy az élveszületések aránya 5 százalékkal magasabb volt azoknál a nőknél, akiknek egyetlen embriót ültettek be. Az egyetlen embrió beültetése olcsóbbnak is bizonyult, különösen amikor a többes terhesség miatti szövődményeket is figyelembe vették. "Kiderült, hogy az egyetlen embrió beültetéséből időre élveszületett újszülött átlagosan 19 899 euróba került, vagyis sokkal kevesebbe, mint a két embrió beültetéséből született kisbabák" - nyilatkozta Martikainen.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés

A második tanulmány, amely ugyanabban a folyóiratban jlent meg, egy matematikai modell segítségével hasonlította össze három tripla-ciklus költséghatékonyságát: 1) egyetlen embrió beültetése valamennyi páciensbe, 2) kizárólag két embrió beültetése, illetve 3) a terhesség létrejöttének valószínűségét mérlegelve az egyik a kettő közül. "Az, hogy melyik szabályt alkalmazzuk, a társadalom fizetési hajlandóságától is függ" - magyarázta Audrey Fiddelers, a hollandiai Maastrichti Egyetemi Kórház vezető kutatója.

Ha minden alkalommal két embriót ültetnének be, több lenne az élveszületés. Azonban a terhességek nagy része többes terhesség lenne, így az egy gyermekre jutó átlagos költség több, mint kétszerese lenne az egyetlen embrió beültetéséből született gyermekekének, olvasható a tanulmányban.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag