Egy kutya életbölcsessége - egyensúly a munka és a pihenés között

Lehetetlen dolgozni pihenés nélkül, és nem lehet élvezni a pihenést, ha nem érezzük, hogy valami hasznosat is tettünk. Valamiért azonban manapság nagyon könnyű eltéveszteni a mértéket a kettő között. Lehet ezt jól csinálni?

Problémák és veszélyeztetettek

Bajban vannak a nők: egyformán szeretnének helytállni a munkában és otthon, a család és a gyerekek mellett. Egy nemrég készült felmérés szerint, mi, magyarok meglehetősen tradicionálisan képzeljük el a családanya és háziasszony szerepét: elvárjuk, hogy ne porleves kerüljön az asztalra, hanem rendszeresen rendes főtt étel, de a takarítás se maradjon el... Jó, de mikor jut idő emellett pihenésre?

A túlzásba vitt munka nyomán kiégés fenyegeti a család nélkülieket is, ha a magánélet és a munka összefolyik, napjaikat csaknem kizárólag kollégák társaságában töltik. A pszichológiai statisztikák szerint a vártnál rosszabb azoknak a helyzete is, akiknek a munkájuk egyben a hobbijuk. Ők teszik le a legnehezebben a lantot. Jó, ha valaki szereti a munkáját, de ez némi maximalizmussal fűszerezve észrevétlenül függőséggé alakulhat. Vannak, akik mindent saját kezűleg és tökéletesen akarnak megcsinálni, mások helyett is. Nem tudnak leállni, mert azt hiszik, nélkülözhetetlenek. Pedig, ha nincs kikapcsolódási lehetőség, előbb-utóbb kiégés lesz a vége. Pont azért nem készíthetné ki magát az ember végleg, mert szükség van rá. Tudományos vizsgálatok igazolják, hatékonyabb a munka, ha közben pihenünk.

A pihenés rendelt ideje

A pihenésnek is rendelt ideje van. "Hat napon át munkálkodj, és végezd minden dolgodat, de a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy." A tízből ez a negyedik parancsolat. Próbáltak már más pihenési ritmust kipróbálni, de úgy tűnik, a hét napos ciklus működik a leghatékonyabban. Tehát többet kell dolgozni, mint pihenni, csupán egy nap a semmittevés. A hétvégéből egy napot kitölt a rendrakás, takarítás, bevásárlás, az otthoni munka, így egyetlen nap marad igazi pihenésre. Ám sokan még ekkor sem tudnak megálljt parancsolni.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás?

Mélyen belénk ivódott a Beatrice slágerszövege, vágyunk erre az időbeosztásra. Ideálisnak tűnik. De melyik nyolc órához tartozik a fogmosás, a leckekikérdezés, a postai sorban állás vagy az internetes csekkbefizetés? Régen miért volt mindenre idő? Lehet, akkor sem volt, de az is igaz, hogy gyorsul az élet. Több nyelvre is kimutatták, hogy ma átlagosan egy perc alatt több hangot mondunk ki, mint húsz évvel ezelőtt.

Nap mint nap csip-csup elintéznivalókkal bővül tennivalóink listája. Az időspóroló vívmányok egy sor újabb időrabló dolgot akasztanak a nyakunkba. Hajdan nem kellett szerelőt hívni hatszáz különböző, mindig egyszerre elromló háztartási géphez, nem kellett feltölteni a mobiltelefont, és így tovább... A pihenés is fárasztó; ma már húsz-harminc tévécsatornából kell kiválasztani a legjobbat, akkora a kikapcsolódási lehetőségek választéka, hogy elfáradunk, elveszünk benne.

Bele kell törődnünk...

A legjobb munkaszervezés mellett sem lesz mindenre időnk. Meg kell tanulnunk mindig kiválasztani azt, ami fontos, amire leginkább időt kell szánni, időnk legalább hetedét pihenésre kell fordítani. A pihenés mindenkinek más, kinek aktív, kinek passzív, de igazi megnyugvást és egyensúlyt munka és pihenés között csak akkor tudunk teremteni, ha példát veszünk Zsoldos Vera "Jó kutya voltam" című gyerekkönyvének főhőséről, egy kiskutyáról, aki időnként, tehettek gazdái bármit, bevonult kedvenc helyére a szekrény alá, hogy végre "elrendezgesse a gondolatait".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő