Döntésre várnak Pécsen

Bár a szülészeti ellátás körül kialakult probléma megoldható lenne Pécsett, ehhez azonban végre dönteni kéne.
Miután az előző vezető, dr. Szabó István professzor végleg távozott a szülészeti klinika éléről, az irányítást jövő héttől már a júniusban kinevezett új igazgató, Dr. Bódis József professzor veszi át, aki eddig a Baranya megyei kórház szülészetét igazgatta.
Az új intézmény vezetőnek azonban nem lesz könnyú dolga, mivel minél előbb meg kell oldania azokat a gondokat, amelyek február óta jellemzik a megye szülészeti-nőgyógyászati ellátását. A betegeket, szülő nőket, újszülötteket egyaránt érintő problémák akkor kezdődtek, amikor a struktúra váltás okán - a 98 százalékos kihasználtság ellenére - elvettek 33 ágyat a megyei kórháztól, s ezzel párhuzamosan 27 aktív helyet megszüntettek a klinikán is. A helyzetet az sem javította, hogy tavasszal Komlón és Siklóson is megszünt az aktív szülészeti ellátás.
Az említett redukció után azonnal világossá vált, hogy a két csökkentett ágyszámú szülészeti telephelyet (klinika, kórház) nem lehet külön működtetni. Amikor a minisztérium döntött a végleges szülészeti ágyak számáról, a két pécsi szülészeti egység összevonását már elve bekalkulálta - mondta lapunknak Dr. Bódis József professzor.
A szükséges és sürgős integrációról azonban a mai napig nem született konkrét döntés, ami a professzor szerint szándék, politikai akarat és nem feltétlenül pénz kérdése. Ennek tudható be, hogy a megyei kórház az integrációhoz való közeledés helyett, még mindig "keresztbe fekszik" .
Dr. Bódis József szerint naponta 5-10 szülés történik a kórházban, s előfordul, hogy nem tudnak mindenkit elhelyezni a szülőszobán. A zsúfoltsággal magyarázható az is, hogy három nap után haza kell küldeni a kismamákat az újszülöttekkel. Ezt pedig - érthető módon - senki nem fogadja kitörő lelkesedéssel. A professzor szerint a fentieknél nagyobb problémát jelent a szúfolt újszülött osztály, illetve, hogy a csökkentett kapacitás miatt a különböző nőgyógyászati betegségekkel kezelendők elhelyezése, miközben tartalék ágyakat is biztosítaniuk kell.
A professzor véleménye szerint annak nincs akadálya, hogy a korszerű megyei kórházban működjön tovább az integrált szülészeti ellátás, itt ugyanis el tudnánk helyezni 60 ágyat, csupán a neonatális centrum részére kellene egy megfelelő helyet keresni.
Kérdésünkre, hogy a két szülészet összevonásával mennyi álláshely szünne meg, az intézményvezető közölte: a számok már ismertek, öt szülész-nőgyógyász és 30 szakdolgozó státusza válik feleslegessé.
2007-06-25 12:29
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag