Diszkréciót kérnek orvosok az otthon szülést vállalóknak

A szabad és biztonságos szülésért közösen fellépő tíz orvos nyílt levélben állt az otthon szülés szabályozása mellé, melyben a hatályos törvényeknek megfelelően diszkréciót kérnek az otthon szülést vállalóknak.
A szabad és biztonságos szülésért közösen fellépő tíz orvos nyílt levélben állt az otthon szülés szabályozása mellé, melyben a hatályos törvényeknek megfelelően diszkréciót kérnek az otthon szülést vállalóknak - írta a hétfői Népszabadság. "Kérjük a kórházakban és a mentőszolgálatnál dolgozó orvosokat, szakdolgozókat, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően semmilyen információt önhatalmúlag ne szolgáltassanak ki. Az orvosi tevékenységgel kapcsolatban is mindenkit megillet az ártatlanság vélelméhez, illetve a jó hírnévhez való jog. Ezért sem Geréb Ágnes, sem más, az otthon szüléssel kapcsolatban közreműködő orvos, szülésznő szakmai döntését ne minősítsék addig, amíg a megfelelő szakmai döntéseket az arra hivatott testületek meg nem hozzák" - írják nyílt levelükben azok az orvosok, akiknek állásfoglalását a lap ismerteti.
A Szebik Imre orvos-bioetikus és Lobmayer Péter kezdeményezésére született dokumentum szerint nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a tervezett otthon szülés biztonságos akkor, ha a várandósság "alacsony kockázatú". Az otthon szülésért kiálló orvosok szerint szükség van rá, hogy a közeli kórházban haladéktalanul - és hátrányos megkülönböztetés nélkül - ellássanak minden olyan anyát, aki szülését otthon kezdte meg. De arra is, hogy az ellátást megkezdő szakemberek is elkísérhessék az anyát és gyermekét a kórházba, sőt ellátásukban ott is részt vehessenek - tették hozzá.
"Mi nem biztatunk senkit arra, hogy otthon szülje meg a gyermekét, de elvitathatatlannak tartjuk azt a jogot, hogy ezt mindenki maga döntse el, csakúgy, mint azt, hogy kit hív segítségül szüléséhez" - írják a Népszabadságban ismertetett nyílt levél szerzői.
A lap emlékeztet arra, hogy az egészségügyi tárca a héten készíti el az otthon szülés szabályozásának tervezetét, majd egyeztetésre hívja a szakmai és az emberi jogi szervezeteket, valamint az otthon szülést támogató szervezetek képviselőit, s ezután készíti el a végleges anyagot.
MTI
(2007.11.12. 09:56)
Népszava - Népszava
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag