Csökken az abortuszok száma a világon

New York, 2007. október 15. (MTI/APA/AP) - Világszerte enyhén csökkenő tendenciát mutat az abortuszok száma, Kelet-Európában viszont több az abortusz, mint az élve születés.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a New York-i Guttmacher Institute közös kutatása megállapította, hogy 1995 és 2003 között évi 46 millióról 42 millióra csökkent a művi terhesség-megszakítások száma.
A The Lancet című orvosi szaklap legújabb számában megjelent ismertetés szerint az abortuszt tiltó országokban csaknem ugyanakkora valószínűséggel szakítják meg a nők a nem kívánt terhességet, mint ahol legális a beavatkozás, a nők és a párok döntését tehát nemigen befolyásolja az abortusz jogi státusza.
A szakértők azt is megállapították, hogy a művi vetélés szinte hajszálra ugyanolyan arányban fordul elő a fejlett országokban, mint a harmadik világban, ahol viszont minden második műtétet nem kellően biztonságos körülmények között végeznek.
100 terhesen meghalt nő közül 13-nál az abortuszműtét az elsőszámú halálok. Világszerte 70 ezer nő hal meg a rosszul vagy rossz körülmények között elvégzett műtétek miatt minden évben. További 5 millióan maradandó vagy múló károsodást szenvednek. "A kockázatos, bizonytalan kimenetelű műtétek tartósan magas aránya a fejlődő országokban jól jelzi a egészségügy válságos helyzetét és az emberi jogi problémákat" - mondta Paul Van Look, a WHO népesedés-egészségügyi és népesedéskutatási osztályának vezetője.
2003-ban Nyugat-Európában volt a legalacsonyabb az abortusz előfordulási aránya, 1000 15 és 54 év közötti nőre 12 művi vetélés jutott. A legnépesebb kontinensen, Ázsiában végezték a legtöbb abortuszt, összesen 26 milliót. Ennek csaknem egyharmadát, 9 milliót Kínában hajtották végre, ott viszont a vizsgált időszak alatt 20 százalékkal csökkent az abortuszok száma.
A nyugati világon belül Kelet-Európában csökkent a legnagyobb mértékben az abortusz gyakorisága a szülőképes korú nők körében: 1995-ben 1000 nőre 90 abortusz jutott, 2003-ban pedig 44. Az élve születésekhez viszonyítva azonban éppen ebben a régióban a leggyakoribb az abortusz: míg világszerte átlagosan 31 abortusz jutott 100 élve születésre 2003-ban, addig Kelet-Európában 105 abortusz jutott 100 élve születésre, tehát több művi terhesség-megszakítás volt, mint amennyi sikeres szülés.
(MTI-Panoráma)
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag