Csökken az abortuszok száma

Az abortuszok és nem kívánt terhességek gyakorisága világszerte csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a szakszerűtlen terhességmegszakítások évente 70 000 nő halálát okozzák, különösen a fejlődő országokban.

Az abortuszok száma az 1995-ben becsült 45,5 millióról 2003-ban 41,6 millióra esett vissza - számolt be az amerikai szexuális egészséggel foglalkozó szervezet, a Guttmacher Intézet, amely Londonban tette közzé jelentését. Ennek ellenére túl sok nő veti alá magát szakszerűtlen abortusznak, különösen a fejlődő országokban - derül ki az "Abortion Worldwide: a Decade of Uneven Progress" (Az abortusz világszerte: az egyenlőtlen fejlődés évtizede) címet viselő tanulmányból.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés

A szerzők számításai szerint a nem biztonságos terhességmegszakítások körülbelül 70 000 nő halálát okozzák évente, és évente ötmillió nőt kezelnek az ilyen eljárásokból eredő szövődményekkel. További hárommillió nő esetében ezeket a szövődményeket nem is kezelik.

A Guttmacher Intézet elnöke, Sharon Camp elmondta, hogy az abortusz szinte az összes fejlett országban biztonságos és törvényes eljárás. "A fejlődő világ nagy részében azonban az abortusz még ma is rendkívül korlátozott, gyakoriak a szakszerűtlen abortuszok, amelyek továbbra is károsítják a nők egészségét, és veszélyeztetik életüket" - állítja Camp.

A jelentésben az áll, hogy a nők 40 százaléka "rendkívül szigorú" abortusztörvényekkel rendelkező államokban él, melyek szinte kivétel nélkül fejlődő országok. Az abortusz 32 országban teljességgel törvényellenes. Dél-Amerikában a reproduktív korú nők 97 százaléka, Afrikában pedig a 92 százaléka szigorú abortusztörvények mellett él - ez az arány pedig a kutatóintézet szerint nem változott az elmúlt évtizedben.

1997. óta 19 országban enyhítették jelentős mértékben az abortusztörvényeket, háromban pedig "sokat enyhítettek" a törvényeken. Camp szerint az előrelépések a lehetőségekhez képest meglehetősen szerények. "Nagyon fontos befektetni a családtervezésbe; túl sok nő nem fér hozzá a fogamzásgátló szerekhez, ami kockázatoknak teszi ki őket. A jogi korlátozások nem akadályozzák meg az abortuszok végrehajtását, csupán annyit érnek el, hogy az eljárás veszélyesebb lesz. Túl sok nő nyomorodik meg vagy veszíti életét évente azért, mert nem férhetnek hozzá törvényes abortuszhoz."

A tanulmány szerint a nem kívánt terhességek száma világszerte az 1995-ben a 15-44 éves nők körében mért 1000-ből 69-ről 2008-ra 1000-ből 55 főre esett vissza. Ezzel párhuzamosan a fogamzásgátlást alkalmazó férjes asszonyok aránya az 1990-es 54 százalékról 2003-ban 63 százalékra emelkedett. Az egyedülálló nőkre vonatkozó hasonló arány is világszerte növekvő tendenciát mutat.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +30 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban kedden délelőtt délen több felhő zavarja a napsütést, a hegyvidékek területén pedig beindul a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag