Családtervezés: nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít!

A veleszületett rendellenességek elsődleges megelőzése óriási népegészségügyi jelentőséggel bír.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés
Fontos a rizikófaktorok kerülése már a tervezett terhesség előtt, és a 12. hétig, hiszen ez a várandósság legérzékenyebb, legsérülékenyebb időszaka. A dohányzást, és az alkoholfogyasztást, a fölösleges gyógyszerszedést kerülni kell - hívták fel a figyelmet a Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről című budapesti konferencián.

A családtervezés fogalmán legtöbben (köztük az orvosok is) még mindig a mennyiségi családtervezést értik, azaz elsősorban a nem kívánt terhességek kivédését. A gyermekszám szabályozása valóban kiemelt probléma a világban, ahol a népesség drámaian növekszik. Magyarországon azonban ellentétes problémával kell megküzdenünk, a népesség folyamatosan csökken. A nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tevő úgynevezett teljes termékenységi mutató 1,3; míg latin-amerikai országokban 5 körül van. Általánosságban az jellemző, hogy a hazai párok kevés, de "tökéletes" gyermeket szeretnének.

A minőségi értelemben vett családtervezés Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, ebben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk.
Az első, úgynevezett perinatális tanácsadás 1984-ben alakult, az akkor ismert valamennyi megelőzési módszert magába foglalta a veleszületett rendellenességek megelőzése érdekében. A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (VRONY) létrehozása úttörő modellnek számított, napjainkban is mintaként, hivatkozási alapként emlegetik.

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló - ezt most is elismerték az Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről szóló konferencia külföldi résztvevői.
Az 1984 és 1999 közötti időszak tudományos vizsgálatainak eredménye egyértelműen bizonyította, hogy az a módszer, melynek folyamán folsav tartalmú multivitamint szednek a fogamzásra készülő nők, az idegcső-záródási betegségek (nyitott gerinc, koponyahiány) 90 százalékát kivédi. Ezeket a tapasztalatokat összegezve működik a Családtervezési Szolgáltatás.

Amniocentézis

Amniocentézis
Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és érrendszeri, valamint húgy-ivarrendszeri rendellenségek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztálya komplex ellátást nyújt, mely a családtervezés mindkét értelmezését gyakorlattá teszi, tehát feladata a nem kívánt terhességek megelőzése, elsősorban a kamaszok szexuális felvilágosítása, konzultáció révén, ugyanakkor segíti az egészséges, szorongásmentes várandósságot a rendellenességek kockázatának csökkentésével.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag