COVID-19: így hat a menstruációra a fertőzés és az oltás

Az új típusú koronavírus okozta COVID-19-betegség számtalan szövődménnyel járhat. Amellett, hogy komoly szervi károsodásokat generálhat, sokan panaszkodnak post-COVID szindrómáról, elhúzódó tünetekről és nagyfokú fáradtságról is. Egyre többször hallani viszont azt is, hogy a fertőzés - de még a védőoltás is - akár a menstruációs ciklust is összezavarhatja.

Menstruáció pandémia idején: mutatjuk, miért borulhat fel a ciklus.

A menstruációs ciklust számos hormon irányítja, így nem csoda, hogy amikor egy kis hiba csúszik a gépezetbe, akkor könnyen felborul. Mivel stresszes helyzetekben komoly hormonális változások indulnak meg (nő például az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol szintje), nem meglepő, hogy a nehezebb időszakok bizony összezavarhatják a női ciklust. Egy világjárvány pedig értelemszerűen nem kis stresszel jár, amelyet nemcsak magától a betegségtől valófélelemgenerál, hanem a pandémiából adódó nehézségek is (például a munkahely elvesztése vagy az attól való félelem, a gyerekek online oktatása, párkapcsolati nehézségek, stb.). Így a jelenlegei helyzet már önmagában, fertőzéstől és oltástól függetlenül is befolyásolhatja hormonális állapotunkat, így a menstruációs ciklust is - ismertette dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A COVID-19 és a menstruáció

Először is fontos leszögezni, hogy bármilyen betegség okozhat átmeneti menstruációs zavart, ám azok, akik koronavírus-fertőzéssel küzdenek vagy küzdöttek, gyakrabban számolnak be vérzészavarokról, szokatlan véralvadásról (sok vérrög a menstruációs vérben), pecsételő vérzésről, illetve súlyosbodó PMS-ről (főleg afertőzésutáni 3-6 hónapban). Ennek oka a már említett stressz, amely könnyen hormonális zavarokat idéz elő, ráadásul a COVID-19 több tanulmány szerint is befolyást gyakorolhat a pajzsmirigy-funkciókra, amely szintén összefüggésben áll a menstruációs ciklussal.

fiatal nő koronavírus elleni oltást kapott
A koronavírus-vakcina beadatása után sokak ciklusa felborult.Fotó: Getty Images

Az oltás is összezavarhatja a ciklust?

Sokan arról számolnak be, hogy a koronavírus elleni vakcina beadatása után felborult a ciklusuk. A szakértők azonban megnyugtatnak mindenkit, hogy ez csak a szervezet egyik normális, természetes reakciója, amit a stresszre és azimmunrendszermegbolygatására ad, tehát nem tekinthető komoly problémának. A szakértők emellett már azt a tévhitet is megcáfolták, miszerint termékenységi problémák léphetnek fel a védőoltás hatására.

Egyes kutatásoknak köszönhetően már arra is fény derült, hogy az oltás következtében a menstruációs ciklus hossza is megváltozhat. Egy tanulmányban ugyanis megfigyelték, hogy azok az emberek, akik mindkét oltási adagot ugyanabban a menstruációs ciklusban kapták, átlagosan két nappal növekedett a ciklus hossza a be nem oltott emberekhez képest - ám ez a változás is csupán átmeneti volt.

Mit tegyünk?

A nőgyógyász azt javasolja, hogy a koronavírus-fertőzést követően türelmesen várjuk meg, amíg a szervezetünk regenerálódni tud. Amennyiben továbbra is fennáll a panasz, érdemes kicsit egészségtudatosabban élnünk, tehát ügyelnünk a rendszerre, a megfelelő táplálkozásra, az elegendő alvásra és a jó stresszkezelésre. Ha pedig ez sem segít, akkor célszerű laborvizsgálatokkal ellenőrizni a kortizol és pár nemi hormon (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, LH, FSH, SHBG, prolaktin) szintjét. Ebből megtudható, hogy jelen van-e komolyabb hormonzavar, amelyet esetleg kezelni szükséges.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)